Tartósítószermentes húskészítmények (beszélgetés)
A pármai sonka elvileg ilyen. Méghozzá bármelyik, márkafüggetlenül. (Egy autentikus pármai sonkát csak szigorú kritériumok teljesítése után lehet pármainak nevezni:
Amik még szintén hasonlóan hosszú érleléssel készülnek, azok a San Daniele sonkák.
Hasonló eljárással készül az összes Prosciutto sonka, de azokkal kapcsolatban már nem tudom teljes bizonyossággal állítani, hogy nem tartalmaznak adalékot... Rá kell kérdezni.
Ahol lehet venni jó minőségű, frissen szeletelt pármait és San Danielt is pl. az a Culinaris [link] Tőlük lehet weben is rendelni.
A Fény utcai Piacon, a Sonkásnál is lehet venni, de én oda sosem jutok el... (Nagyon kiesik nekem.)
Van pár olyan bio sonka, amik a nitrites pácsót mellőzik. Sajnos nem minden bio sonka ilyen, mert engedélyezett használniuk, és attól még a bio státusz nem vész el...
Az Ökoland grillezett pulykamell sonkájában dextrózzal és aszkorbinsavval váltották ki a pácsót, persze nem tudom, hogy ez megfelel-e az eredeti kérdésnek, hogy legyen tartósítószer mentes...
Ilyet a Biobarlangban lehet venni. [link]
Ugyanitt érdemes körülnézni, van több szimpatikus húskészítményük is.
Remélem, adtam pár tippet, érdeklődéssel figyelek, hátha még vannak használható beszerzési források:)
Kedves virus!
Köszönöm kérdésed! A Műszaki Egyetemen szereztem mesterdiplomám biomérnöként élelmiszer szakirányon. A diplomamunkám (és négy féléves témám) a természetes tartósítószerek kifejlesztése volt, mely többé-kevésbé sikerrel is járt. 2 év alatt volt részem jónéhány angol és magyar szakirodalmat végigbújni. Diplomám megszerzése óta egy élelmiszeripari cégnél vagyok, mint termékfejlesztő mérnök. Így azért a női magazinok olvasgatásán kívül van némi képem az élelmiszeradalékokról...
A zöldségekkel nekem nincs gondom. Házi termesztést eszünk (vegyszermentes). Bár alkalmanként biopeszticideket is használunk, de erről neked szerintem nem kell írnom semmit, bizonyára ismered.
A nitriteken kívül azonban vannak más antioxidáns hatású adalékok is, melyek lehet szerencsésebbek lennének. Bizonyára ezeket is ismered.
Az ízfokozók károsak. Ha ismered a különböző ízfokozó molekulákat, talán el sem kell magyarázni, milyen hatása van az emberi szervezetre. Gondolom írásod alapján, te is végeztél ezen irányokban kutatómunkát és valószínű te sem egy-két szakirodalmat bújtál, így az, hogy "ki szerinte károsak az ízfokozók" elég szűk kör. Több kísérletre alapozva jelenti ki több szakirodalom, de ezt a fórumot én nem azért nyitottam, hogy szakirodalmi forrásokat sorakoztassak föl itt bárkinek. Akit érdekel az a téma és szerretne ebbe bekapcsolódni, azt várom. Utánanézni mindenki utána tud mindennek. Nem hiszem, hogy ezzel bárkinek gondja lenne.
Illetve az utolsó két mondatodra is reagálva nekem nincs időm sem itthon "kísérletezni" ilyenekkel. Ezért keresek konkrét termékeket (egy kettőt már találtam, de jó lenne még többet). Többen írták, hogy házi "ez" meg házi "az"...persze jól hangzik, de aki a munkahellyéről este 6-7-nél előbb csak fényévente egyszer ér haza, annak erre sajnos nincs ideje (másra sem nagyon).
Na,Isten hozott!:)
Én magam nem félek tőlük,de ha valaki kerülni akarja,miért baj az?Te is tudod -gondolom-,hogy a megnövekedett allergiás betegek számát ezeknek is tulajdonítják.(egyes tartósítószerek)
Én nem nagyon javasolnék pl.nitrit,nitrát fogyasztást H.pylori fertőzésben.Üsd be a googleba ezt a 3 szót,érdekes tanulmányokat dob ki.
Itt olvashatsz a regisztrált érintettségről:
Pedig tünetmentesen is bennünk lehet.
Nem vagyok pánikolós,ez csak egy aspektus/momentum.De engem nem zavar,ha valaki megpróbálja elkerülni őket.Miért baj az?Aztán meg nem kéne elfelejteni sem,hogy csak az hasznosul,amit megeszik az ember...;)
A Na-glutamátban egyezik a véleményünk.
Itt lehet nagyon finom húskészítményket és sajtokat kapni. Mennek mindenfelé vásárokba. Mi a kerületi majálison találkoztunk velük.
Ízfokozók nélkül nagyon sok élelmiszer ehetetlen. Ezért teszik bele.
Én inkább mással antioxidálnám magam mint nitrittel ha lehet.
Egyébként lehet nitrites pácsó nélkül is húskészítményket készcíteni. Épp tegnap vettünk fincsi mangalica sonkát és kolbászt.
Mire alapozod a "köztudottan káros kijelentést"?
Milyen szakmai megbízható szakirodalmi alapokra?
Pusztán egy kérdés.Vagy sok női magazint olvasol?
Csak pusztán egy egyszerű javaslat, ha van időtök nézzetes utána, hogy egy gyökérzöldségnek pl mennyi a nitrittartalma, és el fogtok csodálkozni, hogy ami a húskészítményekben van az semmi ahhoz képest.
Véleményem szerint nincs adalékmentes húskészítmény,nem is készülhet!Adalék az egyszerű konyhasó is.Egyrészt a botulizmus miatt is kell a nitrit, másodsorban meg a húsban végigmenő színváltozások redukálására is szolgál,emellett kis mennyiségben antioxidáns hatású.
Önmagában nitritet meg nem használnak hanem sókeveréket amelynek 0,5 % a csak a nitrit a többi só.
Ízfokozó meg káros, ki szerint ? :)És itt a ki-n van a hangsúly.
Persze lehet otthon kísérletezni,de húsokkal csak óvatosan.Könnyen kórházban köthet ki az ember.
És a statisztikák bizony azt mutatják, hogy az otthoni élelmiszereredetű betegségek viszik a prímet.
Ugyan nincs pénzem bioboltba járni, de tudom, mi van benne. Ezt csinálok itthon felvágottak helyett:
veszek egy soványabb sertéscombot, karajt( vagy akár pulykahusit, de azzal még nem próbáltam).
Beáztatom szódabikarbónás vízbe(legalább én megnyugszom:D)
megdöfködöm és a lukakba fokhagymát dugdosok
a nagy husidarab felületét improvizált fuszerkeverékkel bepácolom (színes bors, rozmaring, kakukkfu, só, borsikafu, majoranna, vagy ami éppen van és szimpatikus)
állni hagyom a fuszerekben
aztán kisütöm jénaiban kevés zsíron és vékonyra szeletelem (néha több zsíron, mert szeretjük, ha a hús íze belesül).
Láttam ilyet egy büfében is, ott a szakács mézes-mustáros pirított hagymát és vmi friss zöldséget tesz még a szendvicseibe.
Tudom, jobb lenne, ha bio lenne, vagy biztos forrásból való husi, de ez a legtöbb, amit tehetek és mivel megteszem, plusz ritkán eszünk húst, nem lesz lelkifurdalásom:)
régen próbálkoztam sikérrel, volt, hogy magam készítettem, akkor fuszereket is csaltam bele, hogy ne legyen feltuno, hogy nem husi, de kellett hozzá borsó, mintha brassói volna, vagy épp répacsíkok és curry, hogy valóban élvezheto legyen.
"Vega cuccokat mi is eszünk, zöldségkrémeket főleg, boltit is, itthon készítettet is, DM-ben van rohadt drágán, meg kisebb-nagyobb bioboltokban mindenhol."
Én még nem kóstoltam ilyet.Finomak?
Azt nehezen látom be,hogy minek kell drágán adni zöldséget...:/
Zöldségkrémet elvileg könnyű készíteni.Ha jól tudom vajon kell őket megpárolni és aztán ha kihűlt,akkor vajjal habosra keverni,fűszerezni.Valami ilyesmi.:)
Mivel évek óta keresgélünk, így vagy nagyon bénák vagyunk vagy nincsenek ilyen termékek. Házi kolbászt apósomék hoznak évente 2x Békésről, nagy mennyiségben, részbe lefagyasztjuk. Sonkát a helyi (budakalászi) hentestől vettünk, szalonnát legutóbb a Metróban PICK márkájút, csak sózott és füstölt, de szerencsére ebből azért akad, de nem olcsó kategória, persze szalonnából nem fogy olyan sok, belefér. Mást nem találtam, szerintem a trutymósított felvágottakat nem lehet mesterséges adalékok nélkül előállítani. Múltkor már ott tartottunk, hogy Spanyol sonka után nyomoztunk, de az is nitrites:S Ha elköltözünk tuti jön a fél disznó és a füstölő.
Vega cuccokat mi is eszünk, zöldségkrémeket főleg, boltit is, itthon készítettet is, DM-ben van rohadt drágán, meg kisebb-nagyobb bioboltokban mindenhol.
Amikor még volt nálunk disznósajt, azt bizony télen több napon a hidegben préselték, így kb. 10 cm vastag lett csupán, utána naponta kétszer a füstön... Húsvét körül szegtük meg a "katakönyökét", június körül a nagyot...
Olyan 1 cm-es szeleteket vágtunk le belőle.
Soha nem volt probléma.
Így igaz.Nagyon veszélyes művelet,ha nem hozzáértő végzi.A legtöbb botulin mérgezés még a leghozzáértőbbek közt is a disznósajtból ered,mert nagyon vastag és a maghőmérséklet nem éri el azt a szintet és időt,ami kellene az elpusztításhoz.
Egyébként nem csak márkák,receptek is(kipróbáltak)jól jönnének.
Én a múltkor ilyenekbe botlottam,nem vagyok vegetáriánus,nem azért,de ez azt írja magáról,hogy:
"Mesterséges tartósítószert és színezéket nem tartalmaznak."
De most hogy én ehhez hogy jutok hozzá,neten,vagy boltban...:P
Lehet én vagyok figyelmetlen olvasójuk,nem tudom...:/
Azt hiszem, lassan itt az idő, hogy megtanulják, hogyan lehet pl. az angolsonkát, húsosszalonnát pácolni, a kolbászt összeállítani; füstölni, stb.
Hosszútávon ez a minőségibb és egészségesebb.
Egyetértek XOR! Ezért hoztam létre ezt a fórumot:). Én is ennék házit, ha itt a környéken lehetne kapni, vagy ha én meg tudnám oldani, vagy telne rá. De pl ha levest főzök is, nem használok leveskockákat, mert tele van ízfokozóval, de nekem pl kell valami alapíz a levesnek, amit pl a Natura ételízesítővel sem tudok egyszerűen elérni. Így pl én a Knorr házias levesalapokat használom. Ezekben nincs sem tartósítószer, sem ízfokozó. Igaz, drága, de mikor le van a Tescoban árazva, egész baráti áron lehet hozzájutni. Ilyenkor szoktam betárazni:)
Szóval húsfélékre, sonka, párizsi, bármi....-re is jók lennének alternatívák. Várom.
Engem is érdekel márka, azon belül termék és ha lehet az is, hol kapható :)
Azt egy barátnőm mesélte, hogy szinte az össze felvágottban van cukor (!!). Ő akkor candidás volt, ezért csekkolta. Na, a Délhús termékeiben nincs.
Én ennyi tudok :)
Szerintem a fórumnak az adná a lényegét,ha igenis konkrét márkákat hoznátok és esetleg linkeket.Nagy általánosságokkal Dunát lehet rekeszteni...:/
Engem érdekelne,hogy ki mit talált,pl. és azt hol tudja megvenni,mennyiért...És ilyen használható információk.Nem hiszem,hogy ez gond lenne,hiszen mások számára hasznos információk,ez (is) a portál lényege.Nos?
Tudom... a szüleim 80-90. évesek...
Így én sem vagyok mai csirke :)
Kedves Zsóka!
Drága nagymamám-aki nagyon szép kort élet meg-mondta mindig, hogy volt mikor napokig szaonnát, hagymát, kenyeret ettek. Nem foglalkoztak annyit az egészségükkel, mégsem volt ennyi beteg és túlsúlyos ember! Elgondolkodtató! Mindig azt mondta szegény, hogy akkor nagyon kevés embernek volt pénze, mégis sokszor boldogabbak voltak, pedig még ételre sem mindig tellett. Most meg a depresszió, pánikbetegség népbetegség és abban minden orvos egyetért, hogy a rák, cukorbetegség, stb. kiindulópontja többnyire lelki eredetű. Lehet most nagyobb a kényelem, mert bemegy az ember valamelyik hipermarketbe, megvesz mindent egyhelyen, de nem biztos, hogy ez a legjobb...sőt!
További ajánlott fórumok:
- Húsok, húskészítmények
- Stelázsi: Kreatívan, mit mivel, cukor, tartósító nélkül, egészségesen, természetesen
- Hogyan kell lecsót eltenni tartósítószer nélkül?
- Te olvasod a vásárolt termékek összetevőit? Az E tartosítószerekről tudtok valami érthető szakirodalmat?
- Mivel tartósitod a házilag készitett kozmetikumaidat, tisztitószereidet?
- Melyik biofogkrém nem tartalmaz semmilyen mérget, parfümöket, színezékeket, xenoosztrogéneket és tartósítószereket?