Táppénz beleszámít a gyedbe? (tudásbázis)
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni nálam okosabbaktól.
Párom most Gyed-en van 2009 márciusáig, akkor lesz két éves az első gyermekem.
Mivel a cég ahol dolgozott felszámolás alatt van, el akarják majd akkor küldeni, valószínűleg a felmondási idő alatt elmegy majd táppénzre. (Akkor már szeretnénk ha terhes lenne, s mivel veszélyeztetett terhes volt az elsővel is, szinte biztos az lesz a másodikkal is). A felmondási idő neki munkaviszonyban eltöltött idő lesz. Ha táppénzre megy, akkor a biztosítási időbe az beleszámít. Meglesz tehát a 180 napja.
Adott tehát két hónap GYED, egy hónap munka, és utána kilenc hónap táppénz.
Mire számíthatunk? Mi számít bele a GYED-be? (időben és összegben) Minek az átlaga fog a TGYÁS-ba és a GYED-be számítani?
Segítségeteket előre is köszönöm
huha
most hívtam fel az oepet, és elszomorítottak kicsit:(
nos beleszámít a gyedbe a táppénz , viszont úgy hogy a 180 napomat átlagolják, szóval a 180napból kb 2 hónap lenne nekem táppénz , ami ugye a fizum 60%-a és ez valamivel megcsökkenti az értéket.
Röviden ennyi.:(
Köszi a segítségeket:)
PDF Nyomtatás E-mail
Gyermekgondozási díjra (GYED) jogosult:
A gyermeket saját háztatásban nevelő:
*
biztosított édesanya, aki a szülést megelőző két éven belül legalább 180 napon át biztosított volt,
*
biztosított szülő, aki a gyermekgondozási díj igénylését megelőző két éven belül legalább 180 napon át biztosított volt,
*
terhességi-gyermekágyi segélyben részesült édesanya, akinek biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély folyósítása alatt szűnt meg, ha az ellátásra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett, és a szülést megelőző két éven belül legalább 180 napon át biztosított volt.
A jogosultsághoz szükséges előzetes 180 napi biztosítási időbe beleszámít:
*
a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi- gyermekágyi segély és gyermekgondozási díj folyósításának időtartama, valamint
*
a közép – vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán, 1 évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok ideje.
A munkaviszonyban, közalkalmazotti, köztisztviselői jogviszonyban álló igénylőnek, a gyermekgondozási díj időtartamára fizetés nélküli szabadságot kell kérnie munkáltatójától.
Ahhoz hogy jogosult legyél GYEDre, 180 nap munkával eltöltött időnek kell meglennie. Ebbe viszont nem számít bele a táppénz. A gyed-et a munkáltatónál kell elintézni, ha megszültél.
Legalább is nálam így volt/lesz.
És hol kell intézni a gyedet?
Mert felhívnám őket és megkérdezném..
Meg akkor a táppénz után is járnék, mert van egy ismerősöm aki egy hónapja szült és még mindíg nem kapott meg jó pár havi táppénzt...
Sziasztok.
32 hetes kismami vagyok. Még mindíg dolgozom , de már nem sokáig bírom ki az tuti:(
Nos az a helyzet, hogy mikor megtudtam,hogy terhes vagyok ,engem akkor vettek fel hivatalosan, addig feketén dolgoztam.
Ez volt május 5-e.
Ahhoz ,hogy gyedet kapjak november 5-ig kellene dolgoznom, akkor lenne meg a fél év...
De én már mostanában szeretnék menni táppénzre , mert nagyon nem bírom magam cipelni???
Akkor ha elmegyek táppénzre az is beleszámít a ygedbe? Csak valószínű ,hogy kevesebbet kapok? Vagy hol lehet efelől érdeklődni? vagy esetleg tud valaki segíteni?
Előre is köszönöm
További ajánlott fórumok:
- A szolgálatiidőbe eddig is beszámították a Gyes-en töltött időt, járulékot is vontak belőle. Most a 40 év szolgálatiidőbe is beleszámít?
- Az 1990-es években is beleszámított a jutalom, törzsgárda jutalom összege a nyugdíjba?
- Aki magánnyugdíjpénztári tag volt 1990-es években és fizette a 1,5%-2%-ot az az összeg is beleszámít a nyugdíjba?
- Nyugdíjnál a 40 év szolgálati időbe beleszámít a rokkantnyugdíj?
- Ha a táppénzes papíron az van, hogy Jun. 9-től - Jun. 16-ig, akkor a 16. még beleszámít, vagy nem?
- Táppénz beleszámít-e a munkaviszonyba ha a munkáltató közben nem mondott fel?