Aki magánnyugdíjpénztári tag volt 1990-es években és fizette a 1,5%-2%-ot az az összeg is beleszámít a nyugdíjba? (beszélgetős fórum)
Igen, 1997-ben "vezették be", azaz innentől lehetett belépni azoknak, akik már dolgoztak, ők még dönthettek. A kezdőknek viszont kötelező volt.
Emlékeim szerint a magánnyugdíj pénztárba nem lehetett befizetgetni, ha valaki nem dolgozott. Ha valakinek nem volt munkaviszonya, akkor csak az államiba fizethetett, de ez nem biztos.
Több sebből vérzik a kérdése, hiszen 1990-ben még nem volt magánnyugdíj pénztár, csak állami. Mindenki a fizetés alapján fizette az x%-ot, függetlenül attól, hogy hány órában dolgozott, azaz kevesebb százalékot nem tudott senki fizetni, csak akkor hatályos jogszabály szerintit.
Az önkéntes, teljesen más. Az is 1997-től létezik, nincs meghatározott összege, százaléka. Ez egy nyugdíj kiegészítés, ami hasonlít egy biztosításhoz.
Magánynyugdíj pénztár 1997-től van kb. 1990-ben nem volt még, és 2011. körül szántották be.
Lényegtelen a hibridség és bármi, ha nem volt, illetve %-ot nem lehet időre átváltani.
Nem attól lesz szolgálati időnk, hogy x%-ot fizetünk be, hanem a konkrét munkában végzett évektől.
:-) Ne nevettess....
Vasárnapi matiné :)
Szia Hanna! Én egyéni vállalkozó voltam abban az időben,és volt magán nyugdíj befizetésem,de arra már nem emlékszem hogy mennyit fizettem.
Azt látom a lekérdezőben hogy számon van tartva (tehát beszámolják) de hogy milyen mértékben-értékben arról fogalmam sincs!
Annyira felesleges itt magyarázkodni,hiszen válaszra sem méltat!
Biztosan jó az a nyugdíj,csak így érdekesebb az élete....
Külön szívembe zártam,mert ugyan felteszi a kérdéseit,de utána egy köszönöm sem hagyja el a száját.Sőt,semmire nem reagál!
Unatkozik szerintem!
Nem kevesebbet fizetett, csak kétfelé bontva.
A tisztán állami 7%, az állami-manyup hibrid 6+1% volt.
Hogy tudott kevesebbet fizetni annál, amit a többiek fizettek?
A 8%-ot, hogy kell időre átváltani, hogy beleszámítson a szolgálati időbe?
Pontosan így. Szazalékra ugyanannyi volt, mint annak, aki nem volt mnyp tag. Vagyis az, elvették a pénzemet, ilyen értelemben nem állja meg a helyét. Visszavontak egy rossznak gondolt döntést, és igen, elfogyott másra.
Akinek eleve kevés volt a jövedelme, annak nem érte meg. A mnyp összege véges, ha elfogy, amit gyűjtöttünk, akkor így jártunk. Kevés fizetéssel inkább állami, mert ha xar is, legalább kitart. Egyelőre...
Annyi, hogy egy ideig külön számlára vezetták, majd a számlákat összevonták. ez volt az a bizonyos 3 milliárd, amivel később (azt mondták), hogy az államadósságot fizették.
Aki ehhez nem járult hozzá, az fizethette saját maga, ahogyan ma is lehetséges a nyugdíjpénztárakba belépni.
Igen,tapasztaltam pedig nagyon nem mindegy!
Van egy fóruma ahol 170.000-et keres nettóba,utána meg nyugdíjas,meg nem tudja a férje fizetését....
Nekem ez "sokk" :-)
Ja, nem.
Pénz beleszámít-e az időbe? Ez már egy következő dimenzió?
Én csak azt nem értem,hogy a fórumai és saját bevallása alapján is már nyugdíjas!
Mit akar még tudni?
Te miért nem keresel meg egy könyvelőt? Állandóan olyan kérdésekkel jössz,amikre itt látatlanban lehetetlen válaszolni!
Válasz: igen,beleszámít,még a szakmunkás iskola ideje is,kiváltképp ha ösztöndíjat kapott érte.
De ezek évekre le vannak bontva,érdemes utána járni,mert mindenkinél más!
Én lekértem a nyufigtól az igazolást,tedd azt te is!
Szívesen!
Még mennyi van hátra?
Csak hogy tudjuk, mire számítsunk.
Tudod mit, küldök neked pénzt.
További ajánlott fórumok:
- Évgyűrűk magánnyugdíjpénztárnál lett olyan akinek 0ft-nál több a reálhozam?
- Mikor kezdik visszafizetni a magánnyugdíjpénztári reálhozamot? Ki mit hallott?
- Nem lehet, hogy jobban jár az aki marad a magánnyugdíjpénztárban?
- Az 1990-es években is beleszámított a jutalom, törzsgárda jutalom összege a nyugdíjba?
- Ha van 2 gyermek és gyest kaptál mert elötte nem volt munkaviszonyod akkor az beleszámít a nyugdíjba vagy nem?
- A bejelentett túlórák is beleszámítanak a nyugdíjba?