Szürkehályog műtét után hogy fogok látni? (tudásbázis)
Bocs, most olvastam vissza, Nálad a cilinder is van.
Biztosan jó lesz, majd a második műtét után kapsz új szemüveget.
Szia! Nálam sem volt ekkora differencia az olvasásnál. Nagy volt a dioptria nálad?
Én rövidlátó vagyok, most már sokkal kisebb mértékben, mint a műtét előtt. Tehát az olvasással eleve nem volt nagy gondom.
Abszolút semmi? Az hogy lehet?
Mit mond a doki?
Én nem voltam a tudatában, hogy szürkehályogom van. Nem is emiatt mentem a szemészetre, hanem mert fura módon változott a látásélességem, gondoltam, ideje egy új szemüvegnek. Az előzőt látszerésznél csináltattam, szakorvos régen látott már.
Hát bizony már nem volt kérdés a műtét. Utólag jöttem rá, hogy komoly látótér-szűkületem is van, és hogy a színeket is ki tudja, mióta sötétebbnek látom már. Hisz a tévé színeit is folyton állítgattam, és mindig barnásabb volt a számomra, mint a többi családtagnak.
Ha leoltott villany mellett, éjszaka az ablak felé néztem, ami az utcai világítás miatt egy derengő négyszög a szoba másik felén, az egyik szememmel egy nyolcadát láttam csak derengőnek, a másik szememmel kb. a negyedét. A többi sötét volt!
Mindez rendeződött a műtét után, ami eleve hályogműtét és nem látásjavítás.
Hát ehhez képest a szemüveg miatt elégedetlenkedjek?
Nagyban számít,ki milyen munkát végez.
És a "cilinderes" dolog, az astigmia bonyolultabb.
Nálam nem volt ennyi, csak egy hónap a differencia. A műtét előtti szemüvegemből kivetettem azt a lencsét, ami a műtét miatt feleslegessé vált.
A szemüveg szükségességét a doktornő már az egy hetes kontrollon nézte.
Mi kaptunk egy telefonszámot, még a műtétre várakozás idejében, ott a segítő asszisztensnő elérhető volt, minden kérdésre türelmesen válaszolt.
Én erősen rövidlátó voltam a hályogműtét előtt, de szó szerint az egyik szeemem rosszabb volt, mint a másik, mert 3,5 dioptria volt a két szemem között.
A hályogműtét után a két szemem majdnem egyforma lett, és én voltam az aznap műtöttek csoportjában (mert a kontrollon találkoztunk) az egyetlen, akinek kellett még szemüveg. Illetve állandóan nem kell. de van bizonyos távolság, amit szemüveggel jobban látok. Még majdnem a doktornő kért elnézést, nem érti, miért reagált így a szervezetem.
Közelre a műtét előtt is, utána is jól láttam, de az egészen apró betűkhöz egy kis olvasó szemüveg jól jön.
A másik szemed megműtése után még szintén kell kb 2 hónapot várni mire beáll a lencse és elmehetsz szemüveg-ügyben.
Gondolom olvasó szemüveget használsz. Azt használd tovább nyugodtan, mert annál jobbat nem tudnak felírni erre az időszakra.
További ajánlott fórumok:
- Volt-e valaki mostanában szürkehályog-műtéten Kaposváron, tapasztalatok?
- Tudja valaki, hogy Szolnokon a Hetényiben mennyit "illik" adni szürkehályog műtétnél az orvosnak?
- Lehet abból komolyabb baj, ha a mamám szürkehályog műtétjét elrontották?
- Mellkisebbítő műtétet szeretnék, 2 pici gyerekem van. Mire számítsak műtét után, mennyire fogom tudni ellátni a családot vagy meddig nem?
- Sikeres szürkehályog műtétet követően másnap hazaengedik a beteget?
- Utóhályog, szürkehályog műtét után