Szerintetek a BIO élelmiszerekhez valóban csak bio anyagokat adnak? (beszélgetés)
hát nem hiszem hogy a züriseeben sok lenne :D
de tényleg jól hangzik, saját halat jó lehet enni :)
és milyen csali kell a makréláknak? te applikálod a horogra?
tök jó lehet!!
utánaolvastam, ionizáló sugárzás
hát én ezért veszek a frisshalas pultból :)
pedig nálunk a fél bolt bio
rengeteg gazdaság van, mindenütt tehenek, állatok, parasztok :D
az ára is szép, 40 frank kilója
Nem,
csak nem képzeli mindenki hogy annyi bio-ételt -italt forgalmaznak???Hol termesztenek vegyszerek nélkül ennyi zöldséget gyümölcsöt?Sehol :)
Keveset igen,háztájakon,de az kukacos és nem szép áru!
Ezt a cikket egy újságban találtam:
Bio tévhitek nyomában
Nem jelent törvény szerint szigorúan ellenőrzött minőséget, ha azt látjuk a terméken, hogy alternatív, natúr, reform, vegyszermentes.
Az „ökológiai” jelölést csak olyan termék kaphatja, amelyet élete során az első pillanattól az utolsóig megfelelő körülmények között állítottak elő. Utólag akkor alkalmazható ez a megjelölés, ha több kémiai vizsgálat igazolja a termék tisztaságát.
Az ökológiai megjelölés elnyeréséhez sok feltételt kell teljesíteni. Sokan azt gondolják, hogy a legfontosabb a vegyszermentesség, ez azonban nem pontosan így van.
A biotermékek esetében is alkalmaznak növényvédelmi, állategészségügyi eljárásokat. De csak olyan szerek használatát engedélyezik, amelyek könnyen eltávolíthatóak, vagy nem károsak az emberi szervezetre.
A segéd- és adalékanyagok közül is csak néhány engedélyezhető a feldolgozott biotermékekben.
További feltétel, hogy az alapanyag nem lehet genetikailag módosított, és besugárzással sem kezelhetik. A terület tápanyag-utánpótlását csak szerves trágyával, komposzttal biztosítják.
Legtöbbször az állatok természetes legelőkön nevelkednek, hogy tartásuk stresszmentes legyen.
Még a natúr-,bio- öko boltok választékában sem csak ilyen áruk vannak, és a hipermarket biopolcain is keverednek a szigorúan ellenőrzött, és csak a nevükben bio élelmiszerek.
Az ökológiai gazdálkodással előállított termékeket 3 kategóriába sorolják:
„ökológiai gazdálkodásból származó” min 95%-ban bio termékek.
Ha ennél kevesebb,de 70%-nál több,akkor a címkén fel kell tüntetni. Hogy hány %-ban tartalmaz ökológiai gazdálkodásból származó összetevőket.
Ha a gazda éppen átáll az ökológiai gazdálkodásra, akkor az első év után az „átállási termék” jelölés szerepelhet. 3 év vegyszermentességet követően van lehetőség az „ökológiai gazdálkodásból származó” megjelölés használatára. Hazánkban 2 szervezet adhat ki ilyen igazolást:A BIOKONTROLL HUNGÁRIA ELLENŐRZŐ ÉS TANÚSÍTÓ Kht. és a HUNGÁRIA ÖKOGARANCIA Kft.
Az igazolást kiadó szervezet nevének is szerepelnie kell a címkén.
Évente legalább egyszer alaposan ellenőrzik a biotermesztéssel foglalkozó gazdaságokat emellett szúrópróbaszerűen is, vizsgálják a terményeket, és ha eltérést találnak, akkor megvonhatják a minősítés használati jogát.
A biozöldség és -gyümölcs nem feltétlen drágább, mint a hagyományos termesztésből származó. Szintén tévhitek közé tartozik,hogy a biotermékek mind kukacosak,rágottak foltosak. Az első időkben valóban volt erre példa, de a már u.olyan szép, mint amilyen jó az áru. Az ökológiai termesztésből származó élelmiszereknek magasabb a szárazanyag tartalmuk, több bennünk a vitamin, az ásványi anyag. Egyetlen dolgot lehet ellenük felhozni: bizonyos estekben gyorsabban romlanak. Mivel nem kezelik vegyi anyagokkal, hamarabb fonnyadnak, penészednek.
Remélem ezzel tudok segíteni!
az én paradicsomom a kertben az bio
most érik
További ajánlott fórumok:
- Bevásárlási szokások, tippek
- Ti mennyit költötök csak élelmiszerre egy hónapban? Mi fér bele ebbe a keretbe?
- Drága élelmiszerek
- A bio élelmiszer valóban bio?
- Segítséget kérek!Írországban valóban gyakorlat, hogy nem adnak ki munkaszerződést?
- Cadhoc + élelmiszer, vegyiáru, szépségáp. , ruházat, lakástextil, sportfelsz., háztart.felsz., valóban jó mindenhova?