Szemvizsgálat 4 évesnek!! (beszélgetés)
Ja, egyébként egy jól vizsgálható gyerek esetében természetesen azonnal van eredmény. Olyan lehet hogy vissza kell menni kontrollra, esetleg megnézni, hogy 1-2-3 hónap szemüveghordás után változott-e valami.
És még egy: az igényes gyerekszemészt többek között onnét lehet felismerni, hogy nem engedi a gyereknek hordani az elkészült új szemüveget addig amíg a szülő be nem viszi és ő maga be nem méri, hogy valóban az készült-e el amit ő kiírt. Ilyenre sajnos alig-alig tudok példát az országban...
Egy olyan gyerekszemészeti vizsgálat ahol a gyerek sír és kiborul, eleve értékelhetetlen. Egy igazán jó gyerekszemész ért a gyerekekhez (ezért is van olyan kevés belőlük), úgy tudja megvizsgálni, hogy a gyerek játéknak fogja fel, élvezi a vizsgálatot. Emiatt is gondolom, hogy jobb az otthoni pupillatágítás, mert este kell utoljára tenni kenőcsöt a szemébe, ha sír is egy kicsit, reggelre már el is felejtette, sem a szülő, sem az orvos nem zaklatja már ezzel a gyereket a vizsgálat előtt. Szóval mindenképpen fenntartásokkal fogadnám az eredményt - bár hozzáteszem, az otthoni "vizsgálatét" is.
Egyébként a 2.5 dioptria kisgyerek korban egyáltalán nem olyan sok, még a 6-8D sem nagyon ritka. Sajnos abból, hogy a gyerek mennyire ismer fel alakzatokat nem nagyon lehet a valódi törési hibár következtetni, mert egy gyerek szeme rengeteget kompenzál (épp ezért kell a tágítás - sokan tévesen azt hiszik, hogy a pupilla kitágítása a cél, ami nem így van. ez csak egy mellékhatá, a fő hatás az a szemlencse alkalmazkodásának kikapcsolása) Szóval simán lehet egy gyereknek tágítás nélkül semmi, vagy 1D törőhibája, ami mögött tágítással akár 8-10D is kimutatható. Ez több okból is baj: részben ha a szemizmok túl sokat kompenzálnak, kifáradnak (és az agy is fárad), emiatt kancsalság alakulhat ki, másrészt ha különbség van a két szem között és az egyikből éles, a másikból homályos kép érkezik az agyba, az agy megtanulja hogy csak az éles képet adó szem információit használja, ez az ún. tompalátás, gyakorlatilag nem lesz kétszemes látása, térlátása a gyereknek.
Én mindenképpen keresnék egy hozzáértő gyerekszmészt, akinek ez a szakterülete, aki alaposan és nagy türelemmel vizsgál, lehet hogy több alkalom is kell, mire a gyerek megszokja a helyzetet és igazán pontos vizsgálatot lehet csinálni. A másik: nem nagyon érdemes otthon ezzel nyúzni a kicsit, a vége tényleg az lesz, hogy rágörcsöl, ráadásul a vizsgálat menetét is jobb ha az orvosnál tanulja meg a gyerek, így jobban együtt tud működni a vizsgálaton.
és egy nap alatt meg is van az eredmény? Mert ma voltunk, végigbőgte az egész csepegtetést is. Megvizsgálta több módszerrel, és nem tudom mi van. A végén mutatta a kis kezes táblát, ott nem látta jól a kicsiket, aminél egy sorban volt vagy 5 egyforma méretű.. furcsálltam, mert alapból a szemcsepptől homályosan is látott, akkor jó hogy nem látta... Annyit mondott, hogy hó végén vigyük vissza, ha leolvassa a táblát, akkor nincs gond a látásával, jól lát, de ha nem fogja jól elmutogatni, akkor kiír neki egy 2,5dioptriás szemcsit..A doki egyáltalán nem volt határozott,múltkor azt mondta, vagy nagyon rossz a szeme, vagy nagyon nincs már türelme. Ez lehetséges? Tegnap este egy kis ammon villához hasonló E betűt írtam egy kis papírra, sokkal kisebb méretű volt, mint a táblán lévő, és 6 méterről simán megmutatta a pici, ráadásul 3 oldalról is mutattam, és mind jól mutatta. Az lehetséges, hogy a gyerek már bestresszel, és össze vissza mutogat? Azért a 2,5 dioptria szíven üt, mert már a jóval nagyobb betűt nem kellene látnia, nemhogy a kisebbet, sem itthon, meg a védőnői vizsgálaton sem. Sosem hunyorog, és többször néztem már a szemét itthon ilyen villa meg nyíl rajzzal, mind eltalálta. Mi van, ha legközelebb sem mutatja el, itthon meg igen, még messzebbről is???
A vizsgálat eredménye így nagyon pontos, hiszen a lencse alkalmazkodó képességét kiiktatják.
A csepegtetses módszernél várni kell a cseppentés utáén, de még aznap meg tudják vizsgálni. Ha alapos a szemész, akkor többféle módszerrel vizsgálja, computerrel is, táblával is, és még egyéb módszerek is vannak.
Ha kenőcsöt adnak, annak kevésbé drasztikus a hatása, emiatt kell már pár nappal a vizsgálat előtt elkezdeni, így egyébként a gyerek jobban hozzá is szokik a homályosabb látáshoz, mint amikor néhány perc alatt hat az atropin.
És egy ilyen vizsgálat mennyire pontos eredményt ad? Már aznap, mikor cseppentenek a szemébe, megállapítják, hogy baj van? Gép vagy táblát olvas le megint, miből állapítják meg?
A kisfiaimmal 1 hónapos koruk óta járunk szemészetre. Mindig cseppentenek nekik, amit nem igazán szeretnek, de nincs semmi bajuk tőle, nem nyűgösebbek, utána egy darabig homályosan látnak. Most 16 hónaposak, két hete írtak szemüveget a kisebbnek, holnapra lesz kész. Örülök, hogy vizsgálták a szemüket és kiderült, hogy gond van. Apukámnak gyerekkorában elhanyagolták, tompalátása lett, és e miatt gyakorlatilag nem lát az egyik szemére. Érdemes minél előbb túlesni a vizsgálaton, nem lesz semmi baja tőle a gyereknek, de ha gond van kiderül és tudják korrigálni.
Naaaa Azért ezt megcáfolnám, ha engeded.Én itt Szfváron egy nagyon jónevű drnőhöz vittem el a lányaimat szűrővizsgálatra.Alapos volt.Cseppengetett jópárszor és teljes kivizsgálást csinált.Szerencsére semmi baj, tökéletes a látásuk.Dr Lampert Erikának hívják és nagyon elégedett voltam/vagyok vele.A vizsgálat meg nem kellemes(cseppentés)de kibírható.
nem lesz baja. vidd most, engem már általánosban vittek, és sokáig kellett a szemtengelyferdülés miatt óriási szódásszifontalp szemüveget hordanom. a cseppentés meg nem fáj, csak nem fog látni egy kis ideig.
A védőnői szemvizsgálat gyakorlatilag semmire nem alkalmas. "Jobb" helyeken, ahol nagyobb hangsúlyt helyeznek az egészségmegörzésre kötelező szűrővizsgálat van, amit szemorvos végez, általában már egy éves korban. Örülj neki, hogy valamicske gyanú felmerül, mert a legtöbb szülőnek senki nem mondja, hogy vigye a gyerekét szemvizsgálatra, és mire alsóban kiderül hogy nem jól lát, már sok szempontból késő. Megnézeted, aztán ha rendben van, legalább biztosan tudod, hogy jól lát. Egyébként egy valamirevaló látásvizsgálat nem annyiból áll, hogy megmutatják a villákat. Ahová én hordom a lányomat rendszeresen, fél-háromnegyed órát szánnak egy gyerekre, vizsgálják pl. a térlátását is többféle módszerrel. Az igaz, hogy Bp-en de szerintem az országban sem nagyon van jobb gyerekszemész náluk, ennyire alapos vizsgálatot szinte sehol nem csinálnak.
nem tudom, csak most említette egy véletlen beszélgetés során. Állítólag nem vette észre a gyereken a hunyorgást.
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat. Majd kiderül, mi lesz. A kicsi amúgy megmutatta az összes jelet, de a legkisebbnél elég bizonytalan volt. Felfelé kellett mutatni, ő félig emelte fel a kezét, nem fogadta el a védőnő. A szemorvosnál a táblát már a másik szemmel nem is mondta, mutogatott mindent, még a nagyot is. Fura, mert itthon kinyomtattam a táblát, meg kreáltam olyan villákat, és sokkal messzebbről simán el tudta mutogatni még a kicsit is. ott talán 4-5 méterről nézte, itthon meg vagy 6, hanem többről.
"náluk is hasonló lett volna, de nem tette ki a gyereket ilyennek"
és ezzel kinek tett jót?
a pupillatágítás nem fáj, max. kicsit homályosan lát tőle..
Én is voltam már, de max. 10-20perc utána, amíg bizonytalan a látás..
Ha a szemcsepp csip lehet kenőccsel tágítani, igaz azt otthon kell esténként pár nappal a vizsgálat előtt.
Kisgyereknek pupillatágítás nélkül nem is lehet pontosan mérni, hogy van—e és ha igen, akkor milyen fokú törési hibája. Nálunk két évesen volt elöször, azóta évente. Mivel a szemlencse alkalmazkodását bénítja meg átmenetileg a szemcsepp, főleg közelre valamivel rosszabbul láthat, 2-3 napig. A szemcsepp másik hatása a pupilla kitágulása, emiatt ha nagyon erős az UV sugárzás érdemes napszemüveget hordania kint, és pl.rajzolni nem fog olyan szépen pár napig. Nem kellemes, de kibírható, és még mindig sokkal kisebb rossz, mint ha a nem jól látó gyerek nem kap szemüveget. Elég felelőtlen hozzállás nem kivizsgáltatni...
Kislányom 1 éves kora óta szemüveges. Neki is csepegtetni szoktak, és tényleg alig lát utána, főleg, ha süt a nap. De ez pár óra után elmúlik, ahogy összeszűkül a pupillája.
Amúgy a vizsgálat így lesz pontosabb, mert az ilyen kicsi gyerekek nem mindig együttműködők, és lehet, hogy nem azért nem mondja, mert nem látja. Egyszerűen nem érdekli..
semmi baja nem lesz, egy picit csíp, legalábbis a gyerekem szerint, de nem bömbölt csak megjegyezte; megkérdeztem, de állítólag jól látott utána is (3 éves múlott akkor)
nem lesz tőle baja -természetesen!
A csepp pupillatágító, a szemfenék pontos vizsgálatához kell. Utána a gyerek homályosan fog látni pár órán keresztül, de hidd el, nem lesz semmi baja.
Az orvos semmi konkrétat nem mondott, de az oviban az egyik szülő rémítgetett, hogy majd egy ideig nem fog látni semmit..stb... (náluk is hasonló lett volna, de nem tette ki a gyereket ilyennek, vinni kellett volna neki napszemüveget..stb. Nekünk semmi ilyet nem mondtak, csak a 10 percenként egy órán keersztül cseppentést)
Sziasztok! Volt már valaki kisgyermekkel (4 éves) szemvizsgálaton? Gyermekem a védőnői vizsgálaton az utolsó villát nem látta állítólag, pedig mutogatta a kezével, de nem fogadta el. Voltunk szemvizsgálaton, a ketessy féle táblán az egyik szemét jól elmutogatta, a bal szemre már össze vissza mutogatta mindegyik villát. most kaptunk időpontot, jövőhétre, az orvos szemcseppet fog csepegtetni 10 percenként a kicsi szemébe, és majd úgy nézi meg a szemét. Valaki, aki átesett már ilyenen, elárulná, hogy fog zajlani pontosan? Nem lesz baja a kicsi szemének utána ettől a sok szemcsepptől? Rendesen fog látni tőle?
További ajánlott fórumok: