Főoldal » Receptek » Húsételek receptjei » Sült malac egészben recept

Sült malac egészben recept

A Sült malac egészben hozzávalói:
1 kisebb
konyhakész malac egészben (kb. 6 kg)
2 csomag Kotányi magyaros fűszerkeverék
olaj
1 üveg sör
15 dkg szalonna egyben


A Sült malac egészben elkészítési módja:
A malac bőrét leperzseljük vagy éles késsel megkapargatjuk, hogy az esetlegesen rajta maradt szőrszálakat eltávolítsuk róla, de vigyázzunk, nehogy a bőrét fölsértsük. Ezután a malacot kívül-belül bő vízzel megmossuk, majd a nedvességet leitatjuk róla. A hátára fektetjük, a gerinccsontját hosszában behasítjuk (különben sütés közben a malac meghajlik) és a lábait a térdhajlatnál levágjuk. A malac belsejét megfűszerezzük, majd legalább 1 órát állni hagyjuk, hogy a fűszerek jól átjárják. Egy tepsire fémrácsot (grillrácsot) fektetünk. A malacot tisztára mosott fahasábra vagy pezsgősüvegre ráhúzzuk, hogy kifeszüljön és sütés közben a formáját megtartsa. A rácsra tesszük, füleit meg a farkát olajjal megkent alufóliába csomagoljuk, nehogy megégjenek. Sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (160-170 °C; légkeveréses sütőben 150 °C) kb. 2 óra 30 percet sütjük, közben sörbe mártott szalonnával gyakran kenegetjük. Elkészültét úgy ellenőrizzük, hogy villával a nyakába szúrunk (itt a legvastagabb), és ha a kifolyó lé tiszta, nem véres, akkor a pecsenye megsült. Ha sütés közben a malac bőre felhólyagosodik, a tüzet kissé mérsékeljük, a hólyagokat pedig szúrjuk ki. Ha nem azonnal kínáljuk, akkor fejét vágjuk le (tálaláskor visszailleszthetjük), mert ott keletkezik a legtöbb gőz, amitől a bőre fölpuhul.


Kategória: Húsételek receptjei


A sült malac egészben elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook