Stelázsi: Kreatívan, mit mivel, cukor, tartósító nélkül, egészségesen, természetesen (beszélgetés)
Bocsánat!!
Akkor, javaslom, kérdezd meg gurzau.maria társunkat, Ő biztosan első kézből tudja elmondani a receptet!!
Sok szerencsét kívánok!!
Parancsolj :))
(tulajdonképpen erdélyi étel, és ezt ott kerestem Neked, használd egészséggel: Fiti/Ilus)
Hozzávalók:
kb. 1 l olaj (pl. hidegen sajtolt szőlőmag/napraforgó/olíva)
5 kg padlizsán
3 kg paprika
2 kg hagyma
35 dkg paradicsompüré
Só, bors, babérlevél ízlés szerint, de én így adagolom:
8 db nagy babérlevél
6 kiskanál só
1 kiskanál őrölt bors
Elkészítés:
a padlizsánt meg kell sütni, megtisztítani, és szűrőbe téve alaposan lecsorgatni a levét
a nyers hagymát meg kell tisztítani, aztán ledarálni
a paprikát megmosni, kicsumázni, ledarálni
Az olaj egyharmadában folyamatos keverés mellett meg kell dinsztelni a ledarált hagymát (kis lángon), és megszórni két kiskanál sóval. Fontos, hogy „elfője a vizét”, ne maradjon vizes.
Ha ezzel elkészültél, tedd rá a ledarált paprikát és még két kiskanál sót. Ezt újabb 10-15 percig kell dinsztelni folyamatos kevergetés mellett. (Még mindig fontos, hogy minél kevesebb víz maradjon rajta, ugyanis a paprika sok vizet ereszt.)
Ezután rákerülhet a ledarált padlizsán, az utolsó 2 kiskanál só, a babérlevél, a bors és a maradék olaj. Ezt is tovább kell dinsztelni, és folyamatosan kevergetni.
10-15 perc után rá lehet tenni a paradicsompürét. Ezzel is további 10 percig kell főzni, folyamatos kevergetés mellett.
Ezzel lényegében el is készült.
Dunsztolással tartósítom. Ennyi alapanyagból nagyjából 8 nagy és 8 kis befőttesüveg fog megtelni.
Mi nem csak kenyérke kenjük, hanem rizzsel, kölessel, hajdinával, tésztával, stb. is kiváló, érdemes kipróbálni.
Szia.Írd be a google.-ba,több receptet is kiad.
Én is csináltam régen.Nagyon fini,de már nincs meg a recept.
gumós vagy édes? na végülis nincsen mert nem kelt ki :( bosszantó.
pedig azt álmodtam hogy rengeteg van.
háááát, mennyiségben nem tudom elképzelni, esetleg ha valakinek olyan profi darálója van, ami szétszabdossa, de ehető, valamit olvastam róla, meg finom is. nem hagyott nyugodni a dolog és a tökös darálthúsfasirtra szórtam, átforgattam vele, az finom lett. Eltenni idén biztosan nem fogok, sajna. Meg aztán le is szedtem nagyrészt. Més a magokat bevárom, az nagyon finom teába, sütibe (aki eszik ilyesmit), aztán húzom kifelé.
Neked is van ilyen növényed? Másfél-két méteres, csinoska! :)
A sárgát is ugyanúgy meg tudod sütni, csak ha
lehet ne legyen az a túl vékony húsú, ami a
lecsóhoz kell!
Ha egyébként is szoktál sütögetni a szabadban,
akkor a padlizsánt is és a paprikát is megsütheted
a kinti tűzön mondjuk alu-tálcán, az lyukacsos és
legalább lesz egy kis plusz íze, már, ha szereted a füstös ízt/illatot!!
Jaa, igen, csak azt még telefonról olvastam, naggggyon klassssz!
Eddig feldolgozásban ez tűnik a legegyszerűbbnek, félbevág, megsüt, megpucol, feldarabol...
a paprikától félek, mert csak sárga paprikáb van, és nem akarok boltit tenni bele, a sárgát meg pucolni... háááát... arra gondoltam, átpaszírozom... még kb 2 hetem van, mert a mostani paprika termés a lecsóba megy. A padlizsán várhat kicsit. Szeretnék valami csodát nem túl melósan. Arra is gondoltam, kint rakok egy tüzet, hogy füst ízű legyen... alufóliába csomagolva? :)
Ja, és mit szólsz az Ajvár recepthez??
(a főzős naplómban van egy másik recept is fotóval, ha gondolod, kukkants bele)
Igen, kedves kis hely, szeretünk odajárni :))
Gombaügyben igazad van, nem éri meg kockáztatni!!
Mátraszentimre! Szerettem azt a helyet! Egyszer jártam arra, na, nem gombászni...
A gombaszedésnem egyetlen titka van, csak azt szabad leszedni, amit ismerünk biztosra. Érdemes igazi gombaismerővel menni olyan helyen ami a saját területed, környékbeli erdőd, én is ezt csináltam, ismerek max 8 féle gombát már. Ha csak hasonlít, ott hagyom. Ott rohadjon meg! El kell engedni. ;) Mint hogy baj legyen.
Sziasztok.
Zöldségre és a répára szeretnék ötletet adni.Tegnap mondta a fodrászom.Ö minden évben így csinálja.Felkarikáz zöldséget és répát.Ezt sós vízben megfőzi és levével 7-8 dl-es üvegekbe tölti.Szárazduncban hagyja kihülni.Azt mondja nagyon gyórsan és fini leves van belőle./még karalábét is tehet bele aki szereti./
Idén én is szeretnék aszalni ilyent amit olvastam itt.Azt nem étrem miért kell forrázni?Miért nem jó csak megpucolva,karikázva és be az aszalógépbe?
Köszönöm a gomba ötletet, az a helyzet, hogy csak a boltiban bízom, (magam nem vagyok gomba ismerő!) de
a vargányát azért felismerem!!
(szoktunk menni Mátraszentimrére, és akkor, ha van háznál eladó, vásárolok belőle)
Na, jaaaa :D
Én sokkal jobban szeretem a húst mint a tésztát,
és csak az udvariasság kedvéért vittem volna a
köretnek valót :D :D
Ajvár padlizsánnal recept
hozzávalók 6 főre
1 db padlizsán
4 db piros színű paprika
2 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
½ dl olívaolaj
1 ek cukor
só
őrölt bors
borecet (ízlés szerint)
elkészítés
A padlizsánt mossuk meg, szeleteljük fel, a paprikákat csumázzuk ki.
A zöldségeket sütőpapírral bélelt tepsibe 180-190 fokon süssük addig, amíg a héjuk meg nem barnul. Hagyjuk kihűlni, majd húzzuk le a héjukat.
A megmosott paradicsomok héját kereszt alakban vágjuk be. Tegyük forró vízbe, majd hideg vízbe, héjukat húzzuk le. A megtisztított fokhagymával, valamint a sült zöldségekkel együtt aprítsuk fel a húsukat.
Felhevített olajon pirítsuk meg a tisztított, apróra vágott vöröshagymát, dobjuk az edénybe az összes zöldséget, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk.
Főzzük addig, amíg a zöldségek szét nem főnek.
Ekkor ízlés szerint ízesítsük borecettel.
Az ajvárt töltsük sterilizált üvegekbe, és fejjel lefelé fordítva tároljuk, amíg ki nem hűl.
Egy kérdezőnek válaszolva=
2012.08.09 19:29
Marcsisef
Kedves ágota17!
A receptben leírt mennyiségből 3 db 370 ml- es üveget lehet megtölteni. A 6%-os borecetből, én 1/2 dl. tettem az ajvárba, de érdemes megkóstolni mert ahány ház, annyi ízlés. Nyugodtan szórjál szalicilt a tetejére, de ha megbontod és nem fogy el akkor tegyed hűtőbe.
Sok sikert kívánok az elkészítéséhez!
Üdv.: Marcsi
Isten királyság!!! Te vagy a mi emberünk! Köszönet érte! :)
Nem tudtam, hogy kezdjek neki, de kár lett volna kísérletekkel elrontani a termést!
A gombához még annyit tennék hozzá, mert azt minden évben szárítom, amit megszedek, hogy megszárítva porítható magas, keskeny edényben! Nagyon jó télen levesbe dobni egy-egy kanállal! :)
További ajánlott fórumok:
- Kívánj minden nap Jó Egészséget!
- Miért hisznek az emberek a természetgyógyászatban, homeopátiában és más effélében?
- Mint egészséges ember, összejönnél mozgássérülttel?
- Fogyás az egészségért! Motiváljuk egymást, kezdjük február 14-én!
- Van valaki, akinek 2 vagy több vetélés után természetes úton, orvosi segítség nélkül sikerült egészséges picurkát a világra hoznia?
- Tud valaki ajánlani olyan "diétát" ami babavárás előtt, vagy közben csinálhatok, és természetesen egészséges is?