Sonkás Tekercske recept
140 perc
A Sonkás Tekercske hozzávalói:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg tejpor
5 dkg élesztő
5 dkg zsír
5 dkg cukor
1 tojás
1dkg só
Töltelék:
25 dkg gépsonka
1 tojás a megkenéshez
A Sonkás Tekercske elkészítési módja:
13 dkg lisztet félreteszünk. A többi lisztet a tejporral elkeverjük, majd a keverék közepébe mélyedést nyomunk. A 2,5dl langyos vízben felfuttatott élesztőt ide öntjük. A tojást beleütjük, és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Egy másik edényben a zsírt, a cukrot és a sót simára keverjük, majd a félretett lisztet is a tésztához adjuk. A két keveréket alaposan összegyúrjuk (esetleg adhatunk hozzá még egy kevés lisztet vagy langyos vizet is.) Cipóban, letakarva kb. 45 percig kelesztjük. A tésztát kinyújtjuk, 10x6 cm-es téglalapokra vágjuk, és mindegyikre egy szelet gépsonkát fektetve összetekerjük. A tekercset simára kevert tojással megkenjük, majd kb. 50 percig kelni hagyjuk. A tekercset kikent tepsibe fektetjük, és a 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. /Mielőtt a sütőben tennénk lehet rá kevéske reszelt sajtot hinteni/
Gépsonka helyett a tekercseket más felvágottal vagy húsfélével is megtölthetjük, pl kolbásszal, császárszalonnával, füstölt sonkával stb..
A töltelék még finomabb, ha a felvágottra vagy húsra még egy szelet sajtot rádobunk és úgy tekerjük fel!!
Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei
A receptet beküldte: Reza25, 2011. okt. 20. 12:06
A sonkás tekercske elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.