Hogyan készül a tökéletes sárgaborsófőzelék? (tudásbázis kérdés)
Egy dl olaj a rántáshoz nagyon sok, de ha így szereted...
A kolbásszal én úgy szoktam, hogy a kolbászkarikákat kicsit megfuttatom az olajon, majd a kolbászt kiszedem, és ebben a kolbászos olajban készítem a rántást.
Köszönöm a sok választ, segítséget! Megcsináltam, és végül nagyon finom lett, úgy örültem. ☺️
A sárgaborsót beáztattam vízbe, többször átmostam. Nagyjából 5-6 órán keresztül ázott főzés előtt. Akkor egy közepes fej vöröshagymát apróra felszeltem, mellé két gerezd fokhagymát, ezt olajon üvegesre pároltam. Hozzáöntöttem a borsót és annyi vizet, hogy ellepje. Tettem bele egy darab kolbászt, 3 db babérlevelet, sót, borsot és főzni kezdtem. A habját mindig leszűrtem. Amikor puha lett, 1 dl olajhoz tettem 2 ek lisztet, pirítottam, majd lehúztam a tűzről. Tettem hozzá egy ek tejfölt és 1 dl vizet, összekevertem, majd hozzáöntöttem a főzelékhez. Egy tk köményt beleszórtam, kivettem a kolbászt és a babérlevelet, majd összeturmixoltam. A végén kolbászkarikákat sütöttem hozzá, és azzal tálaltam. Szerencsére az állaga is jó lett (nem híg), és ízre is nagyon finom! 😊
Valaki azért áztatja (meg a hüvelyeseket általában), mert magas a fitinsav tartalma, ami csökkenti a vas, cink és egyéb ásványi anyagok felszívódását.
Ha egy éjszakát vízben úszik, a fitinsav szint csökken.
Gondolom ez abban az esetben megfontolandó, ha az egyén rendszeresen sokat eszik ezekből az ételekből.
A lencsének és a sárgaborsónak valóban elég 1 óra áztatás. Egyedül a vörös lencsét nem kell áztatni. Azonban a babot, ha nem áztatod, sokkal hosszabb főzési idő kell. És mondok én még valamit. Azért is kell az áztatás, mert a jó magyar szokás szerint a bolti babokat összekeverik a régebbi babokkal. Ezt szinte minden hüvelyesnél megteszik. Attól van az, hogy vannak köztük olyan szemek amik kemények maradnak, míg a többi már rég megfőtt.
Emiatt is kell az áztatás, mert akkor ezeknek a régebbi szemeknek is van idejük felpuhulni.
Szokták a babot a füstölt hússal együtt főzni, de mivel teljesen más a főzési idejük, én inkább külön szoktam megkuktázni a füstölt húsokat. Csak a főzés vége felé szoktam csak beletenni és még egy kicsit együtt főzni a hüvelyesekkel.
Egy evőkanálnyi liszt mitől lenne lapát?
Te még nem ettél jó főzeléket ezek szerint. Egyébként pedig nem kötelező szeretni, de akkor minek írogatsz egy főzelékes fórumba?
Nem pár lapát az, Te!!! (Csak a menzákon.)
Egy időben előfizettük a helybeli kaját. A férjem általában nem tudta megállapítani, mi is a főzelék.
Az ételhordóból kiborítva megállt abban a formában és kocsonyásan reszketett.
Melegítés után derült ki, hogy micsoda.
Na az vastagon volt rántva, az biztos.
Én nem szeretem a rantas ízét.
Egyetlen étel a friss borsófőzelék és a -leves frissen egyszer tavasszal. Amúgy semmi fozeleket én nem kotyvasztok. Utáltam mindet gyerekkoromban, és többé nem gyotrom vele magam.
Szerintem undorító a főzelék, és az élet igazolt is :P
Hol javakkal ma, hogy pár lapát lisztet adjunk hozzá a zoldsegekhez?
Nem feltétlen kell ghee.
A sárgaborsó kemény, így annak egy részét turmixoltam, ha ilyet használtam. És krémleves el használom.
A csicseriborso felét is turmuxolom, a sárga lencse határeset, a vöröslencse meg szétesik.
Szerintem amúgy semmi baj a "hegyomanyossal", csak én nem szeretem.
Majd egyszer ki megy a trendbol, amit szeretek, de én mindigazt fogom enni.
Az apám utálta a sagraborsot, az anyám nem szerette. soha nem főztek.
Egyszer nálam ettek dahlt belőle. Más az állaga, ami a lényeg. És más fűszerezessel. Szerették.
Kicsit be kell áztatni, hogy ne legyen túl kemény. Pont, mint a lencsét. Aztán hideg vízben kell főzni, egy nagyobb babérlevêllel. Amikor nagyjából megfőtt, leöntöm a vizet róla, hogy ne puffadjak tőle.
Én füstöltet semmit nem teszek bele, csak a lencsébe teszek. Ebbe nem igazán kell. Amikor megfőtt a sárgaborsó, egy botmixerrel átmegyek rajta, kicsi vizet hagyva.
Egy kisebb hagymát apróra vágok, rántás, pici, minimális pirospaprika, kevés fokhagyma reszelve rá, aztán berántom. Amikor besűrűsödik, veszek ki belőle, egy kisebb doboz tejföllel, hőkiegyenlîtêssel behabarom (ugye ebbe már nem kell liszt)
Ennyi. Só a saját ízlésednek megfelelően, ezt így leírni nem lehet. Kóstolni kell. :)