Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan készül a tökéletes piskóta? fórum

Hogyan készül a tökéletes piskóta? (tudásbázis)


24. Gy.Ibi
2010. dec. 14. 19:07

Én piskótatekercset szoktam sütni,mindig sikerül.

4 egész tojást 12,5dkg cukorral forgótálas robotgéppel 15percig kevertetek,a végén 2kanál vizet teszek bele,meg pár csepp vanília aromát.Lazán belekeverek 12,5dkg lisztet,amibe lehet tenni egy kiskanál szódabikarbónát vagy sütőport.190fokon 12-15 perc alatt megsül.

Nagy tepsibe,sütőpapírra teszem.Amikor kész átfordítom egy másikra,az aljáról lehúzom és már kenem is lekvárral,vagy a sülése közben megfőtt pudinggal.Könnyen fel lehet tekerni,nem törik.

2010. dec. 14. 09:53

Én mindenből 6 kanállal szoktam tenni (vízből 2 kanál)és a legvégén még teszek bele 1-2 kanál lekvárt (az lehet bármilyen ízű)és még konflékszet is teszek bele ,de azt jól összezúzom.

Beleöntöm a tepsibe és egy üveg meggyet elosztok raja.Ha kész akkor még csokiöntetet szoktam néha ráönteni:)

Legutóbb fahéjas konflékszet és szilvalekvárt tettem bele:-))))

Valami isteni!!!!

Próbáljátok ki!!

22. 98f798c35c (válaszként erre: 21. - Mimmo33)
2009. nov. 3. 12:31
Szívesen! :-))
21. mimmo33 (válaszként erre: 20. - 98f798c35c)
2009. nov. 3. 12:23

Ahha,na így már értem;)

Köszönöm:)

20. 98f798c35c (válaszként erre: 19. - Mimmo33)
2009. nov. 3. 12:22
Nem az én válaszom volt, de tudok segíteni. Nem, az X itt nem tízet jelent, hanem azt, hogy ahány tojás annyi kanál cukor és annyi kanál liszt kell hozzá.
19. mimmo33 (válaszként erre: 5. - D550c57e19)
2009. nov. 3. 12:14

:-O

Hadd kérdezzek valami okosat;)

Az X az mennyit jelent?!10-et?!

2009. nov. 3. 12:04
Köszönöm a recepteket:) majd beszámolok, hogy sikerültek! Bár lehet, hogy nem velem van a baj, hanem a sütővel..
2009. nov. 2. 12:09

A lényeg,hogy mindenből egyforma mennyiség kell bele! A mennyiség attól függ mennyit akarsz készíteni.

A tojásokat szétválasztod. A fehérjéhez teszel egy kis sót,majd kemény habbá vered. A sárgájához teszel cukrot,1 reszelt citrom héját, majd ezt addig kell verni,amíg jó habos lesz és kifehéredik. Utána hozzáteszed a lisztet+sütőport és egy kis vizet,úgy hogy sűrű maradjon,de mégis el tudd keverni a géppel! Majd a legvégén össze kell keverni finoman a habbal. Kb. 150fokon (1-2okozaton) fél óra alatt sül meg!

16. lmoncsi (válaszként erre: 5. - D550c57e19)
2009. nov. 2. 11:54

Én is ezt az arányt szoktam használni,de sütőpor nélkül.Csak a tojásfehérjéket szoktam velverni géppel előbb magába ,majd lassan hozzáadva a cukrot.Ezután a tojássárgákat és a lisztet lassan belekavarni kanállal.A tepsinek csak az alját szoktam kikenni és miután megsült elzárom a sütőt és még hagyom egy picit,nem veszem ki rögtön igy nem esik össze.

Van egy másik piskóta receptem is amit használni szoktam,ebbe nem kell annyi tojás és vastagabb lesz:

5 egész tojás

8 evőkanál viz

25 dkg cukor

20dkg liszt

1 sütőpor.

A tojások fehérjét elkezdem verni s lassan hozzáadom a vizet s tobább verem,majd a cukrot is.Ha jó kemény a hab hozzáadom a sárgákat,a liszttel elkevert sütőport ,persze finoman elkeverve,már fakanállal.Ugyanügy sütöm ,mint a rendes piskótát.

15. 12e44458f8 (válaszként erre: 12. - D550c57e19)
2009. nov. 2. 11:30
Nem, nem nyitogattam, mert tudom, hogy nem szabad!
14. 12e44458f8 (válaszként erre: 10. - 9b10f3d7ff)
2009. nov. 2. 11:30
Azt még nem próbáltam:)
2009. nov. 2. 11:26

Legyenek egyforma hőmérsékletűek az alapanyagok. A lisztet szitált át, mielőtt belekevered. A sütőport keverd el egy-két kanál liszttel, és úgy keverd hozzá. A fehérje legyen nagyon kemény, ne csússzon ki a tálból, amibe felverted. A sütő ajtaját 10-15 percig ne nyisd ki, miután betetted. Nekem elektromos sütőm van, alsó-felső sütést használva 200 fokra melegítem, beteszem a piskótát, 5 perc után letekerem 180 fokra, és tűpróbáig sütöm. Hústűt szúrok bele, ha nem ragad rá a tészta jó. A tetejét is ha finoman megnyomod "visszaugrik" A tepsibe sütőpapírt teszek, azon sütöm.



Vizes piskótát szoktam sütni. 4 tojás, 4 evőkanál víz, 8 ek liszt, 8 ek cukor, 1 sütőpor, meg egy késhegy szódabikarbónát is teszek bele. Az utóbbi időben romlott a sütőpor minősége, nem jön fel olyan jól a sütemény, mint régebben.

Sütés után még kb 5 percig bent hagyom a sütőben, de úgy, hogy egy fakanalat teszek az ajtóba, és úgy csukom be.

12. d550c57e19 (válaszként erre: 7. - 12e44458f8)
2009. nov. 2. 11:23
sütés közben nem nyitottad ki a sütőt ? Mert attól is összeeshet
11. hte23 (válaszként erre: 2. - Móny 01)
2009. nov. 2. 11:20

6 tojás, 12 dkg liszt, 12 dkg. cukor. Pici sütőpor.

kb.1/3 zacskó.


tojások habját keményre verni ( ne essen ki a tálból) egyenként bele a tojások sárgáját, folyamatosan keverni. Keverés közben lassan bele a cukor. Eddig mehet robotgéppel.


utána a liszt és sütőpor keverékét - nagyon fontos - szitálva lassan bele. De ezt már keverőkanállal kézzel belekavarni lassan.

Igy nem törik össze, és jó laza lesz.


Sütőpapir közepes tepsibe egy picit meglisztezve.

Bele a massza.


Előmelegitett sütőbe. Hőlégkeverésesben szoktam 180 fokon. Fél óra mulva megnézem. Tűpróba. Ragacsos vagy nem. Addig sütöm még nem ragacsos a tapintása.


Én szoktam bele meggyet szórni. Kitünő vacsorára tejjel-kakaóval.

8 tojásból szoktam, és a gyerekeim max. 10 perc alatt megeszik.

10. 9b10f3d7ff (válaszként erre: 6. - 12e44458f8)
2009. nov. 2. 11:19
Nekem cukrász ajánlotta, hogy tegyek a sötőbe egy kávéscsésze vizet. A másik kikapcsolás után ne vegyük ki azonnal, mert "sokkot" kap :)
9. suzanne7 (válaszként erre: 5. - D550c57e19)
2009. nov. 2. 11:19
Nálam is ez a változat vált be csak sütőpor nélkül szoktam én:).És általában 6 tojással és akkor 6 kanál liszt 6 kanál cukor ja igen plusz még 1 vaníliás cukor.Ha esetleg kakaósat csinálsz akkor annyival kevesebb kanál liszt mint amennyi kakaót beleteszel.
2009. nov. 2. 11:17

6 tojás, 6 ek liszt, 6 ek cukor, sütőpor


Én a tojássárgákat elkeverem a cukorral, aztán hozzákeverem a lisztet, és a sütöport. Aztán felverem külön a tojásfehérjét, és hozzákeverem az előbbiekhez. Előmelegített sütőben sütöm.


Csináltam már úgy is, hogy a tojást egyben hagytam, és úgy kevertem össze a többi hozzávalóval, így is jó lett.

7. 12e44458f8 (válaszként erre: 5. - D550c57e19)
2009. nov. 2. 11:15
ugyan így csináltam tegnap, de mégis összeesett a közepe, pedig nem vettem ki rögtön a sütőből
6. 12e44458f8 (válaszként erre: 4. - Kingi7)
2009. nov. 2. 11:14
Mind kettő érdekel:)
2009. nov. 2. 11:12

Nekem ez vált be:

X db tojás

X púpos evőkanál liszt

X lapos evőkanál cukor

1 csomag sűtőpor.


Tojásfehérje felver keményre, kanalanként hozzá a cukor,aztán a sárgák egyenként ( közben folyamatosan kell verni a habot!!!) .Ha mind benne van gép lekapcs, kanalanként hozzászórni a lisztet és sütőport, és minden kanálnál óvatosan, forgatva elkeverni hogy "ne törjön össze"...180 fok amíg a színe nem jó..

2009. nov. 2. 11:12

Szerintem sütő függő is...

Vizes, vagy sima piskóta?

2009. nov. 2. 11:10
Mindig összeesik a közepe, kipróbáltam már jó pár receptet, de eddig még nem sikerült.
2009. nov. 2. 11:07
na ez engem is érdekel!
2009. nov. 2. 11:05
Hogyan készül a tökéletes piskóta?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook