Hogyan készül a tökéletes piskóta? (tudásbázis)
Én piskótatekercset szoktam sütni,mindig sikerül.
4 egész tojást 12,5dkg cukorral forgótálas robotgéppel 15percig kevertetek,a végén 2kanál vizet teszek bele,meg pár csepp vanília aromát.Lazán belekeverek 12,5dkg lisztet,amibe lehet tenni egy kiskanál szódabikarbónát vagy sütőport.190fokon 12-15 perc alatt megsül.
Nagy tepsibe,sütőpapírra teszem.Amikor kész átfordítom egy másikra,az aljáról lehúzom és már kenem is lekvárral,vagy a sülése közben megfőtt pudinggal.Könnyen fel lehet tekerni,nem törik.
Én mindenből 6 kanállal szoktam tenni (vízből 2 kanál)és a legvégén még teszek bele 1-2 kanál lekvárt (az lehet bármilyen ízű)és még konflékszet is teszek bele ,de azt jól összezúzom.
Beleöntöm a tepsibe és egy üveg meggyet elosztok raja.Ha kész akkor még csokiöntetet szoktam néha ráönteni:)
Legutóbb fahéjas konflékszet és szilvalekvárt tettem bele:-))))
Valami isteni!!!!
Próbáljátok ki!!
Ahha,na így már értem;)
Köszönöm:)
:-O
Hadd kérdezzek valami okosat;)
Az X az mennyit jelent?!10-et?!
A lényeg,hogy mindenből egyforma mennyiség kell bele! A mennyiség attól függ mennyit akarsz készíteni.
A tojásokat szétválasztod. A fehérjéhez teszel egy kis sót,majd kemény habbá vered. A sárgájához teszel cukrot,1 reszelt citrom héját, majd ezt addig kell verni,amíg jó habos lesz és kifehéredik. Utána hozzáteszed a lisztet+sütőport és egy kis vizet,úgy hogy sűrű maradjon,de mégis el tudd keverni a géppel! Majd a legvégén össze kell keverni finoman a habbal. Kb. 150fokon (1-2okozaton) fél óra alatt sül meg!
Én is ezt az arányt szoktam használni,de sütőpor nélkül.Csak a tojásfehérjéket szoktam velverni géppel előbb magába ,majd lassan hozzáadva a cukrot.Ezután a tojássárgákat és a lisztet lassan belekavarni kanállal.A tepsinek csak az alját szoktam kikenni és miután megsült elzárom a sütőt és még hagyom egy picit,nem veszem ki rögtön igy nem esik össze.
Van egy másik piskóta receptem is amit használni szoktam,ebbe nem kell annyi tojás és vastagabb lesz:
5 egész tojás
8 evőkanál viz
25 dkg cukor
20dkg liszt
1 sütőpor.
A tojások fehérjét elkezdem verni s lassan hozzáadom a vizet s tobább verem,majd a cukrot is.Ha jó kemény a hab hozzáadom a sárgákat,a liszttel elkevert sütőport ,persze finoman elkeverve,már fakanállal.Ugyanügy sütöm ,mint a rendes piskótát.
Legyenek egyforma hőmérsékletűek az alapanyagok. A lisztet szitált át, mielőtt belekevered. A sütőport keverd el egy-két kanál liszttel, és úgy keverd hozzá. A fehérje legyen nagyon kemény, ne csússzon ki a tálból, amibe felverted. A sütő ajtaját 10-15 percig ne nyisd ki, miután betetted. Nekem elektromos sütőm van, alsó-felső sütést használva 200 fokra melegítem, beteszem a piskótát, 5 perc után letekerem 180 fokra, és tűpróbáig sütöm. Hústűt szúrok bele, ha nem ragad rá a tészta jó. A tetejét is ha finoman megnyomod "visszaugrik" A tepsibe sütőpapírt teszek, azon sütöm.
Vizes piskótát szoktam sütni. 4 tojás, 4 evőkanál víz, 8 ek liszt, 8 ek cukor, 1 sütőpor, meg egy késhegy szódabikarbónát is teszek bele. Az utóbbi időben romlott a sütőpor minősége, nem jön fel olyan jól a sütemény, mint régebben.
Sütés után még kb 5 percig bent hagyom a sütőben, de úgy, hogy egy fakanalat teszek az ajtóba, és úgy csukom be.
6 tojás, 12 dkg liszt, 12 dkg. cukor. Pici sütőpor.
kb.1/3 zacskó.
tojások habját keményre verni ( ne essen ki a tálból) egyenként bele a tojások sárgáját, folyamatosan keverni. Keverés közben lassan bele a cukor. Eddig mehet robotgéppel.
utána a liszt és sütőpor keverékét - nagyon fontos - szitálva lassan bele. De ezt már keverőkanállal kézzel belekavarni lassan.
Igy nem törik össze, és jó laza lesz.
Sütőpapir közepes tepsibe egy picit meglisztezve.
Bele a massza.
Előmelegitett sütőbe. Hőlégkeverésesben szoktam 180 fokon. Fél óra mulva megnézem. Tűpróba. Ragacsos vagy nem. Addig sütöm még nem ragacsos a tapintása.
Én szoktam bele meggyet szórni. Kitünő vacsorára tejjel-kakaóval.
8 tojásból szoktam, és a gyerekeim max. 10 perc alatt megeszik.
6 tojás, 6 ek liszt, 6 ek cukor, sütőpor
Én a tojássárgákat elkeverem a cukorral, aztán hozzákeverem a lisztet, és a sütöport. Aztán felverem külön a tojásfehérjét, és hozzákeverem az előbbiekhez. Előmelegített sütőben sütöm.
Csináltam már úgy is, hogy a tojást egyben hagytam, és úgy kevertem össze a többi hozzávalóval, így is jó lett.
Nekem ez vált be:
X db tojás
X púpos evőkanál liszt
X lapos evőkanál cukor
1 csomag sűtőpor.
Tojásfehérje felver keményre, kanalanként hozzá a cukor,aztán a sárgák egyenként ( közben folyamatosan kell verni a habot!!!) .Ha mind benne van gép lekapcs, kanalanként hozzászórni a lisztet és sütőport, és minden kanálnál óvatosan, forgatva elkeverni hogy "ne törjön össze"...180 fok amíg a színe nem jó..
Szerintem sütő függő is...
Vizes, vagy sima piskóta?