Saláta recepteket kérek, főleg majonézest (beszélgetés)
Lényegében teljesen a fantáziákra van bizva mit teszünk a diétás majonézbe.Ami zöldség az minenféle jőhet télen káposztafélék cékla retkek
nyáron meg minden brokoli, kelkáposzta karalábé, spárga, sárgarépa,cukini,uborka ujhagyma paprika paradicsom meg sorolhatnám............
A majonészbe is lehet fokhagymát mustárt, ketsopot,aki ki mit szeret saláta féléket, lehet egykissé párpercig mefőzni ha kemény a zölség mindig probálkozni kell.-
Lehet többféla húsokat is probálni sültcsirke, megabált hal szeletek, sonka kockák főtt tojásokat
szóval 1000x válaszok vannak.
Ja hogy a könnyű majon ézt kihagytam, meg a diétásat is?:)
Pótolom:
Majonéz készítése
1 tojássárgája * 1 teáskanál citromlé * 1 mokkáskanál mustár * só * bors * fél dl olaj
Habverővel 1 tojássárgáját kikeverünk. 1 teáskanál citromlével, 1 mokkáskanál mustárral, kevés sóval, borssal, majd a tojással azonos hőmérsékletű (legjobb, ha mindkettőt a hűtőből vesszük elő) olajat csurgatunk lassan hozzá, míg mártás sűrűségű nem lesz. (Aki kívánja, parányi cukrot is tehet bele.)
Tartármártáshoz a majonézt 1 dl tejföllel keverjük össze. Tejföl helyett használhatunk kefirt. A koleszterin szintjükre vigyázók ne mondjanak le a majonézről, legfeljebb kevesebb %-os tejfölt, vagy inkább kefirt használjanak.
Diétás majonéz
Hasonlóan készül, mint a rendes, csak egész tojást használunk fel hozzá, vagy aki nem eheti a tojássárgáját, az csak a tojásfehérjéből készítse. Az utóbbi hamarabb összeesik.
Könnyű majonéz
1 tojás * 2 evőkanál citromlé * 3 dl olíva- és napraforgó olaj vegyesen * mustár *1 evőkanál forró víz * bors * só
A tojást jól felverjük a citromlével, majd állandó keverés mellett, fokozatosan csepegtetjük bele az olajat. Amikor sima, hozzáadjuk a pici mustárt, és sózzuk-borozzuk. Belekeverjük a forró vizet.
Házi majonéz:
Hozzávalók:
1 tojássárga
½ teáskanál só
1.5 deci nagyon jó minőségű olívaolaj
frissen őrölt fekete bors
pár csepp friss citromlé
Előveszem
a kézi, de nem elektromos habverőmet –egyik kedvenc konyhai eszközöm, amihez
csak lehet, ezt használom, mert ezzel jobban érzem az anyagokat, mintha géppel
keverném – és egy kisebb, de mélyebb keverőtálban alaposan felverem a
tojássárgáját a sóval.
Aztán először szinte cseppenként, de később már felbátorodva keverem hozzá az
olívaolajat. Két szabály van csak és azok a következők: egyrészt nem szabad
türelmetlennek lenni, hanem tényleg apránként kell az olívaolajat a
tojássárgához adni –hihetetlen, hogy mennyi olajat tud felvenni egyetlen tojássárga
- a másik, hogy folyamatosan keverni kell olajcsepegtetés közben a majonézt.
A kellemes csuklóedzés után a kész mártáshoz hozzátekerek némi frissen őrölt
borsot és belekekeverek pár cseppnyi, friss citromlevet is.
1,5 deci lesz belőle.
Ha fogyiba illesztenéd be:
Alacsony kalóriatartalmú majonéz
1,5 dl könnyű majonéz * 1,5 dl joghurt * 1-2 piros húsú paprika * 1 teáskanál pirospaprika * só * bors
A majonézt és a joghurtot összekeverjük. Az öntethez adjuk a kis kockára vágott paprikát, pirospaprikát. Fűszerezzük.
És még pár ínyencség:
Csípős majonéz
1 adag könnyű majonéz * 1 gyöngyhagyma * 5 dkg asztalt sárgabarack * 2 evőkanál méz * só * 1 teáskanál kurkuma * chilipor * 1/2 teáskanál római kömény * 1/2 teáskanál korianderlevél * bors
A majonézhez adjuk az apróra vágott hagymát és sárgabarackot, a mézet és a fűszereket. Jól összekeverjük.
Fokhagymás majonéz
Könnyű majonéz * 4 gerezd fokhagyma
A könnyű majonéz hozzávalóiból készítjük. A tojáshoz és citromléhez keverjük a szétnyomott fokhagymát. A többi folyamat azonos.
Majonézes tojássaláta
Hozzávalók:
10 fött tojás
1 doboz kukorica
4-5 dl tejföl
2-3 szál újhagyma,v.reszelt vöröshagyma
majonéz
só
Elkészítés:
A tojást,hagymát karikára vágjuk,a kukoricát lecsepegtetjük.A majonézt,tejfölt elkeverjük,ha kell utánna izesitjük.(örölt fehérbors,mustár,citromlé,só,
porcukor)Belerakjuk a tojást kukoricát,hagymát,elkeverjük,és hagyjuk a hütőben összeérni.
Francia saláta
Hozzávalók:
3 db krumpli
2-3 db alma
1 ü borsó
1 db kukorica
3-4 db savanyú uborka
1 db paradicsom
ételizesitő
bors
saláta
mustár
majonéz
tejföl
Elkészítés:
A borsot, kukoricát, almát, krumplit megfőzzük és hagyjuk kihűlni őket. A mustárt, majonézt, tejfölt összekeverjük. A kihűlt zöldségre ráöntjük az öntetet, végül fűszerezzük, ételízesítővel, egy pici borssal és összekeverjük.
Tálalás krumpripürével, kirántott hússal. Díszíteni salátával, paradicsommal lehet.
Káposztás-, almás-, vegyes-saláta majonézzel
Hozzávalók: 1 fej fehér, 1 fej vöröskáposzta, kb. 1 kg 20 deka a kettõ Kevés só, 2-3 alma, fél citrom leve, 1 kg uborka, ½ kg zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 3 deka cukor, 3 deci borecet, 2 tojás sárgája és két deci olajból készült majonéz, vagy tartármártás.
Díszítéséhez: 2-3 vékonyra szeletel zöldpaprika, 2-3 db érett paradicsom, 2 db keményre fõzött tojás, pár apró savanyú uborka.
1 fej fehér- és 1 fej vöröskáposztát külön-külön finomra vágunk, levelenként besodorva, a vastag ereket kivágva. Sósvízzel leforrázzuk és befedve kihûlni hagyjuk. Apró kis kockákra vágunk 2-3 savanykás almát és citromos vízben félre tesszük. Egy kiló nyers uborkát hámozunk és meggyalulva finomra, besózzuk. Télen egy kiló vizesuborkát szeletelünk helyette vékonyan. Nyáron ½ kiló zöldpaprikát is vékony karikákra vágunk és sós vízzel forrázunk, hogy szép zöld maradjon. A káposztákat külön jól kinyomjuk. Az uborkát és zöldpaprikát szintén. A fehérkáposztával összekeverjük az uborkát és forralt, cukros borecettel leforrázzuk. Beleadjuk a zöldpaprikát, az almát és egy fej vékonyra szeletel vöröshagymát. Az ily módon elõre elkészített vegyes salátát tálra halmozzuk kúpalakban, és leöntjük jó sûrû majonézzel. A káposztasaláta ne legyen leveses már akkor, hanem lecsurgatva halmozzuk fel. Ha a majonéz rá van öntve, koszorúalakban felrakjuk a piros káposztasalátát, szintén cukros ecettel készítve. A majonéz tetejét díszítsük vékonyra metélt zöldpaprikával, vékony paradicsom szeletekkel, néhány fõtt tojásgerezddel és télen apró, kicsi savanyúuborkával. Igen szép és kitõnõ saláta.
Majonézes fejes saláta spárgával
5 dkg majonézt fél dl tejszínnel és a fenti öntettel összekeverjük. Ebbe keverjük a fenti módon elkészített hozzávalókat. Szép salátalevelekkel kibélelt tálba halmozzuk. 1 főtt tojást reszelhetünk a tetejére.
Gáridész me májonéza (majonézes garnélarák)
Hozzávalók:
tetszés szerinti mennyiségben garnélarák
hozzá illő mennyiségben majonéz
A garnélarákot, ha fagyasztva vásároltuk, kint hagyjuk amíg kiolvad vagy mikrohullámú sütőben kiolvasztjuk. A fagyasztott rákokat általában már tisztítva árulják, tehát nincs rajtuk a "páncél", olyanok mint valami nagyobb, rózsaszín, vastagabb hernyók. Azért nem árt odafigyelni és megtisztítani őket a hátuk közepén lévő fekete csíktól, amit nem mindig sikeresen távolítanak el és ami megkeserítheti az ételt. Mindkét esetben - fagyasztott és nem fagyasztott - megfőzzük őket. 15 perc főzés elég a páncél nélkülieknek, a másiknak lehet 5 perccel több. Ha nem volt tisztítva a rák, akkor főzés után el kell távolítani a páncélját és a fekete csíkot a közepükről. Ez az első két rákocska után már könnyen fog menni, nem nehéz művelet. Előbb egy picit ki kell hűteni őket, mert amíg forrók, nem lehet velük kézzel dolgozni. A kihűlt, megtisztított rákokat összekeverjük bőséges majonézes mártással. Zöld salátalevelekre halmozva, vagy magas szárú, nagyobb poharakban tálaljuk.
Majonézes Grapfruit saláta
Hozzávalók:
2 db grapefruit
1 üveg őszibarack befőtt
majonéz
tejföl
mustár
fehér bors
csipet cukor
citromlé
Elkészítése:
Az őszibarackot alaposan lecsöpögtetjük, a grapefruitokat teljesen megtisztítjuk - belső hártyáktól is - és a barackkal azonos nagyságúra vágjuk. Elkészítjük a majonéz mártást, a gyümölcsöket belekeverjük, behűtjük.
Tálalás előtt a tetejét meg lehet szórni apróra vágott snidlinggel.
Majonézes virslisaláta
4 pár virsli, 1 dl majonéz, 1 pohár tejföl, 1 kk citromlé, bors, só, 1 ek fehérbor.
A majonézből, a tejfölből, a citromléból és a fehérborból tartármártást keverek, sóval, borssal ízesítem és belekarikázom a főtt bőrös virslit. Pár órára a hűtőbe teszem.
Jó étvágyat csajszik!
És jó éjszakát mindenkinek!:)
Tojássárgáját kikeverem porcukorral citromlével mustárral izlés szerint. Azután lassan hozzá csurgatom az olajat. Azért lassan mert különben összefut. Kb 2-3 dl olajat is felvesz.
Ha mégis összefutna ujjat kell csinálni aztán a kettőt összekeverni. Igy kisimúl.
Házi majonéz:
1 db tojás sárgája
1 dl olívaolaj
2 csepp citromlé
1 kiskanál mustár
csipetnyi só
csipetnyi porcukor
A tojássárgát egy mély tálban habverővel keverjük, az olajat az elején cseppenként adagoljuk a tojássárgához, amikor keményedni kezd vékony sugárban önthetjük hozzá. Amikor már olyan kemény lesz, mint a vaj, hozzáadjuk a mustárt, porcukrot, sózzuk és citromlével ízesítjük.
pl.:
Majonézes kukoricasaláta
2 konzerv kukorica, 4 ek. majonéz, 7 ek. tejföl, csipetnyi só és bors, fél fej apróra vágott lilahagyma, 1-2 fej zúzott fokhagyma, (petrezselyem)
Először a mártást keverjük össze, majd bele a leszűrt kukorica, díszíthetjük petrezselyemmel.
OROSZ HALSALÁTA
Hozzávalók:
3 héjában főtt,karikára vágott krumpli
5 kemény tojás apróra vágva
1 doboz olajos hal
citromlé
só
majonéz
Elkészítés:
Az olajos halat kicsit megkapargatjuk,gerincét kiszedjük,apróra vágva egy tál aljára tesszük.Kevés citromlével meglocsoljuk,majonézt teszünk rá.Erre jönnek a krumplikarikák.Megsózzuk,kevés citromlével meglocsoljuk,majonézt teszünk rá.Végül a tojás,só és kevés citromlé majd majonéz.