Sajtos bogyó recept
A Sajtos bogyó hozzávalói:Tészta: 30 dkg finomliszt
18 dkg teavaj
10 dkg reszelt sajt
2 tojás sárgája
3 evőkanál tejföl
1 kávéskanál só
Krém: 1,5 dl tej
3 dkg liszt
10 dkg teavaj
10 dkg reszelt sajt
1 csapott evőkanál pirospaprika
1 csapott kávéskanál só
Díszítés: 5 dkg reszelt sajt
A Sajtos bogyó elkészítési módja:
A lisztet átszitáljuk, elmorzsoljuk vele a vajat, megsózzuk és hozzákeverjük a reszelt sajtot. Közepébe fészket rakunk és beleöntjük a tojássárgákkal elkevert tejfölt, majd a tésztát összegyúrjuk. 20-25 perc pihentetés után két részletben igen vékonyan kinyújtjuk és villával sűrűn megszurkálva, kis kerek pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle. Tetejét tojással megkenjük és perem nélküli sütőlapon vagy tepsi hátán rózsaszínűre sütjük. Tepsiben is süthetjük szilikonos sütőpapírral kibélelve, így sütés után azzal együtt kiemelhetjük a tésztát. A tejből, lisztből állandó keverés mellett masszát (besamelt) főzünk, - kihűtjük. A vajat felhabosítjuk, s kanalanként hozzákeverjük a kihűlt besamelt, a reszelt sajtot, sózzuk, paprikázzuk. Ezzel a krémmel úgy kenjük meg a kekszet, hogy a széle enyhén krémes legyen, - a másik lapot ráhelyezve reszelt sajtba görgetjük.
Sütésnél a kis kerek lapok felhólyagosodnak és kettőt összeragasztva bogyóformát adnak.
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: Bártfai Andrea, 2011. júl. 5. 04:39
A sajtos bogyó elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.