Rumos zöld dió befőtt recept
A Rumos zöld dió befőtt hozzávalói:
1 kg zöld dió,
1 kg barna nádcukor,
8 dl víz,
2 rúd fahéj,
1 dl almaecet,
0,3 dl rum / üvegenként
fűszerek ízlés szerint: szegfűszeg, narancshéj, citromhéj, vanília aroma
A Rumos zöld dió befőtt elkészítési módja:
A zöld diót júniusban kell szedni, alaposan megmosni, és több helyen jól megszurkálni. Ezután áztatni kell 15 napig árnyékos helyen úgy, hogy minden nap kétszer (reggel és este) leöntjük a vizet róluk, majd újratöltjük. A 15. napon az addigra szinte megfeketedett diót egy nagy fazékba kell tenni. Egy deciliter almaecetet, valamint annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje a gyümölcsöt. Felforraljuk, főzzük 10 perceg, majd a levet leöntjük róla. A dió megpuhul és még feketébb lesz. Ezt követően újra annyi vizet öntünk hozzá, hogy ellepje. Hozzáadjuk a cukrot és a többi hozzávalót, majd kevergetve újra forraljuk 10 percig. Ezután a levében 24 órán át pihenni hagyjuk. Másnap és harmadnap a forralást megismételjük. Utána forrón kiszedjük a diót, üvegenként ráöntünk egy stampedli rumot, majd a forró lével csordultig töltjük az üvegeket. A tetejüket jó erősen rászorítjuk, majd fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni. Ezzel el is készült a tökéletes rumos zöld dió befőtt. Kb. 3 hónap alatt tökéletesen "összeérik" a befőtt. Érdemes ilyen sokat "vacakolni" vele, mert az íze egyedi és nagyon finom. Vadakhoz és sültekhez is kiváló különlegesség. Jó étvágyat kívánok!
Kategória: Befőttek, lekvárok receptjei
A receptet beküldte: Alessandro, 2019. dec. 28. 20:40
A rumos zöld dió befőtt elkészítési módja és hozzávalói.