Rosszabbodó szem, szemüveg (beszélgetés)
Nehéz megszokni. Nekem is az van. Egy hét volt kb. Fejfájás, szédülés, domború volt a világ.
Nem egyszerű.
Akkor is érdemes szakorvossal megnézetni, ha nem rohamosan történt a látásromlás.
Nem tudom, a jogosítvány érvényesítése előtti vizsgálat mennyire alapos, de pl. a szürkehályog kialakulhat apránként is, fokozatosan, és az ember észre sem veszi esetleg. Aztán kiderül, hogy pl. szürkületkor sokkal rosszabb a látása, mint azt gondolná.
Éveken át csak a boltba mentem szemüveget íratni, aztán egyszer úgy gondoltam, megnézetem már szemésszel, régen voltam már. Ekkor derült ki, hogy mindkét szememen már műthető állapotú szürkehályog volt.
Nem csak időskori szembetegség az!
Én mindenképp szemészt ajánlanék elsőre, mert lehet olyan hibája is a szemnek, amit az optometrista esetleg nem vesz észre.
Jobb egy rendes vizsgálat most. Bejelentkezni talán már lehet, és akkor már halad az idő a vizsgálatig.
Én távollátó vagyok, és sehova nem látok tökéletesen, talán a kartávolság a legjobb, de szemüveggel ki van korrigálva.
Majd a szakember megállapítja neki mi van.
Igen. Ez a rövidlátás. Én is rövidlátó vagyok, vezetéshez, moziban, színházban, stb. hordok szemüveget. Olvasáskor meg kifejezetten zavar. Te is az vagy.
Aki távollátó, az pedig messzire tartja magától a könyvet. A férjed is az.
Közelre tökéletesen látok, messzebbre vannak gondok. Nem tudom az milyen látás, de mindent nagyon közelre nézek, és akkor tökéletes. Férjem pont akkor látja a betűket mikor messze van tőle, olyan közelre amilyenre én nézem neki az már homályos. Egyébként a vezetésben is ez azért zavar, mert a táblákat csak nagyon közelről látom, tudom elolvasni, hogy mi van rajta. Nyilván nem a közlekedési táblára gondolok, hanem az xy balra, xz egyenesen,tehát az útba igazító táblákon a szövegeket.
De köszönöm szépen a válaszokat, megnézetem mindenképp
Ha nem látja messziről s táblát, az rövidlátás, nem pedig távollátás.
Időskorban pedig valóban távollátás alakul ki gyakran, amikor már nem látja az olvasáskor a betűket. Ettől még akár vezetni tudhatna, ha más baj nincs a látásaval.
Bocs, de ez abszolút nem így van.
Párom optimetrista, naponta 10 embert vizsgál.
Elmegy egy optikába, ahol van optometrista (az előbb is kihangsúlyoztam, hogy nem optikus vagy látszerész), akinek vannak szuper gépei, amivel beméri a látását. Nem kell semmilyen előzetes szakorvosi vélemény vagy állapotfelmérés.
A szemész orvos magával a szemmel, és annak betegségeivel, elváltozásaival foglalkozik, az optometrista pedig a látással. A kettő más. Ettől függetlenül az orvosok is mérnek be látást, de tisztelet a kivételnek, nagyon rosszul csinálják.
Amíg nincs orvosi leleted a szemed állapotáról addig nem fog vizsgálni az optomerikus.
Szemészetre menj. Nem kell beutaló, csak időpont, kivéve ha cukorbeteg vagy.
Ha a doki megállapítja , hogy tényleg csak szemüveg kell, nincs hályog akkor utána elég ha az optikában vizsgálnak.
Nem kell feltétlenül szemészorvos, menj be egy optikába, ahol optometrista! vizsgál (optikus, látszerész nem vizsgálhat), szépen megmondja mi változott és rögtön szemüveget is tudsz csináltatni (vagy kontaktlencsét).
Nem tudom hány éves vagy, de ez erős távollátásnak tűnik, ami bizonyos kor után nagy eséllyel kialakul.
Ha te már szinte csak a tábla vonalában tudod elolvasni a betűket, akkor az nagyon nagy baj, így ne vezess kérlek, nagyon felelőtlen dolog.
Én szemészetre mennék, vagy optikushoz, ahol van vizsgálat is.
Persze várhatsz, amíg lejár a jogsid, de akkor ne vezess. Ugyanis mi többiek élni szeretnénk...