Rizottó csirkével és gombával recept
A Rizottó csirkével és gombával hozzávalói:1 csirkemellfilé
30 dkg rizs (rizottónak való, pl. arborio)
15-20 dkg gomba
1 liter zöldség vagy hús alaplé
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
parmezán vagy grano padano sajt (lehetőleg nem reszelt)
2 dl száraz fehérbor vagy száraz vermut
bazsalikom
kakukkfű
bors
só
A Rizottó csirkével és gombával elkészítési módja:
1 fej hagymát apróra vágok, forró olívaolajon üvegesre párolom, majd ráteszem a kockára vágott csirkehúst, sózom, borsozom. Amikor már puha a csirke, hozzáteszem a cikkekre vágott gombát, fűszerezem pl. kakukkfűvel (opiconális), bazsalikommal, és zsírjára sütés után félreteszem. Eközben (bocsánatos bűn) 2 leveskockából elkészítem az alaplevet is. A másik hagymát és a fokhagymát apóra vágom, olajon megdinsztelem, majd a rizst is beleteszem, fehéredésig pírítom nagy lángon, majd mérsékelve a tüzet hozzáöntöm az alkoholt. Ennek elpárolgása után elkezdem adagolni merőkanalanként a levet. Közben állandóan keverem. Ha felszívta a folydékot a rizs, jöhet a következő adag lé. Akkor jó, ha a rizs nem kemény, nem is szétázott, olyan krémes állagú. Ekkor hozzákeverem a gombás csirkét és a vajat. Kicsit pihentetem, és azonnal tálalom. A sajtot bele lehet keverni a kész rizottóba, de a tetejére szórva jobb
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: 4b6a2525df, 2017. okt. 29. 06:05
A rizottó csirkével és gombával elkészítési módja és hozzávalói.