Ribizlis-túrós lepény recept
A Ribizlis-túrós lepény hozzávalói:A tésztához:
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
15 dkg túró (a krémesebb fajta)
6 evőkanál tej
6 evőkanál napraforgó olaj
7, 5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
A töltelékhez:
75 dkg piros ribizli
75 dkg túró (a krémesebb fajta)
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 db tojás
2 db tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg étkezési keményítő
A habhoz:
2 db tojásfehérje
10 dkg cukor
2 dkg mandulapehely
A Ribizlis-túrós lepény elkészítési módja:
A tésztához a lisztet a sütőporral elvegyítjük, keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a túrót, a tejet, az olajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és egy csipetnyi sót. Az egészet a keverőgép legmagasabb fokozatán 1 perc alatt eldolgozzuk, utána lisztezett gyúródeszkán fél cm vastagságúra kinyújtjuk, és beletesszük a kikent tepsibe (tepsi mérete: 35x28 cm). A ribizlit megmossuk, lecsepegtetjük és leszemezzük. A túrót a cukorral, a vaníliás cukorral, a 3 tojással, a 2 tojássárgájával, az olvasztott vajjal és a keményítővel összekeverjük. A ribizliszemeket óvatosan belekeverjük a túrós masszába, amit aztán szépen eloszlatunk a tészta tetején. Előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük (felső/alsó sütésnél: 170 fok; gázsütőnél: 2-3-as fokozat). A 2 tojásfehérjéből nagyon kemény habot verünk, és apránként belekeverjük a cukrot. A habot a túrós masszára kenjük, és szeletelt mandulával megszórjuk. Visszatoljuk a sütőbe, és kb. 5-10 perc alatt készre sütjük (felső/alsó sütésnél: 200-220 fok; gázsütőnél: 4-5-ös fokozat). 20 szeletet kapunk. Megjegyzés: Akinek van esetleg megmaradt tojásfehérje, és a habot vastagabban szereti, az ennél a receptnél nyugodtan felhasználhatja.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Fanoli, 2014. febr. 16. 19:17
A ribizlis-túrós lepény elkészítési módja és hozzávalói.