Puha mézes recept
A Puha mézes hozzávalói:1,2 kg liszt
1/4 kg porcukor
2 egész tojás
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1 káváskanál őrölt fahéj
1/4 kg langyosított méz
2 dkg szalakáli
1 dkg szódabikarbóna
5 dkg margarin
2,5 dl tej
6 evőkanál baracklekvár
A Puha mézes elkészítési módja:
A hozzávalókat tálva rakjuk, kivéve a szódabikarbónát, a szalakálit, és a tejet! A lisztből most még 80 dkg-ot kell felhasználni! A tejet fellangyosítjuk, és elfelezzük két edénybe. Az egyik felébe belkeverjük a szalakálit, a másikba a szódabikarbónát. Ha felfut, akkor ez is mehet bele a tálba a többi hozzávalóhoz! Jól elkeverjük a masszát, hogy ne maradjon bene csomó! A végén lisztet szórunk a tetejáére, és lefedve 1 napig, hűvös helyen állni hagyjuk! Másnap a masszát lisztezett seszkára borítjuk, és a maradék 20 dkg lisztel jól eldolgozzuk. Ezután sodrófával kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd különböző figurákkal kiszaggatjuk. Zsirozott, lisztezett tapsibe rakjuk (egymástól távol, mert nagyon megnőnek), és tetejüket tojássárgávbal megkenjük. Előmelegített sütőben készre sütjük.
Nagyon finom, és ami lényeg naghypon puha mézest kapunk! Elég sok lesz belőle, de sokáig eláll, ha jól zárható dobozban tartjuk!
Jó étvágyat!
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: v.kler, 2008. nov. 28. 10:40
A puha mézes elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.