Porhanyós sajtos (80 darabhoz) recept
A Porhanyós sajtos (80 darabhoz) hozzávalói:15 dkg vaj,
20 dkg Pannónia sajt,
2 dl tejszín,
1 kávéskanál pirospaprika,
fél kávéskanál sütőpor,
25 dkg liszt,
csipet só,
2 tojássárgája a megkenéshez,
mák,
szezámmag,
apróra vágott pisztácia, köménymag,
mandulaforgács a díszítéshez
A Porhanyós sajtos (80 darabhoz) elkészítési módja:
A sajtot lereszeljük, összedolgozzuk a vajjal, a tejszínnel, teszünk bele sót, pirospaprikát. A lisztet a sütőporral együtt átszitáljuk, és a masszába dolgozzuk. Az omlós tésztát három részre osztjuk, alufóliába burkoljuk, és hideg helyen, hűtőszekrényben 2 órát pihentetjük. A cipókat egymás után kivesszük a hűtőből, és lisztezett deszkán fél centi vastagságúra nyújtjuk. Tetszés szerinti formákat szúrunk belőle, és miután mind a három cipóból elkészültek a formák, kivajazott, kilisztezett tepsibe rakjuk. A tojássárgákat egy evőkanál vízzel jól felverjük, és megkenjük vele a különböző formájú aprósüteményeket. A tetejüket felváltva megszórjuk mákkal, szezámmaggal, köménymaggal, de tehetünk rájuk durvára vágott pisztáciát vagy mandulaforgácsot. A sütőt 200oC-ra felmelegítjük, és a tésztát középső sínen 15 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve tortarácsra helyezzük, amíg kihűl.
A porhanyós sajtos süteményt készíthetjük Gorgonzola sajtból is, ahogy az olaszok szokták.
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: access, 2011. ápr. 19. 06:15
A porhanyós sajtos (80 darabhoz) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.