Hortobágyi csirkés palacsinta recept
A Hortobágyi csirkés palacsinta hozzávalói:20 dkg liszt
3 tojás
2 evőkanál olvasztott vaj vagy olaj
1 csapott kávéskanál só
4 dl tej
1 dl szódavíz
A sütéshez:
olaj vagy vaj
A töltelékhez:
1 kg csirkecomb vagy csirke aprólék
1 evőkanál zsír
20 dkg enyhén füstös zsírszalonna
1 fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
1 evőkanál őrölt pirospaprika
só
A mártáshoz:
a pörkölt leve
2-3 dl tejszín vagy tejföl, de lehet felesben is
2 evőkanál keményítő vagy liszt
2 gerezd zúzott fokhagyma
dsíszítéshez tejföl petrezselyemzöld vagy valamilyen más zöldfűszernövény
A Hortobágyi csirkés palacsinta elkészítési módja:
Elkészítjük a csirkét. Az apróra vágott hagymát a kisült szalonna zsírján és a zsíron aranysárgára pirítjuk, rádobjuk és megfonnyasztjuk a kockára vágott paradicsomot és a zöldpaprikát. Rászórjuk a pirospaprikát, kevés vízzel felöntjük, majd rátesszük a húst. Sózzuk, borsozzuk és lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk. Amíg a csirke elkészül, kisütjük a palacsintákat. A hozzávalókat csomómentesre keverjük és olajjal vagy vajjal vékonyan kikent palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat. A csirkehúst kiszedjük a szaftból, eltávolítjuk róla a bőrt, kicsontozzuk és finomra vágjuk (én késes robotgépbe teszem a csirkehúst, 3-4 evőkanálnyi paprikás mártást adok hozzá, majd sózom, borsozom és a géppel krémesre keverem). Ezután a palacsintákat megtöltjük. Elkészítjük a pörköltszaftból a mártást: a lisztet kiverjük a tejszínnel, a zúzott fokhagymát beleöntjük a szaftba és összeforraljuk. Lehet kevés vízzel felengedni, ha túl sűrű. A megtöltött palacsintákat tálra sorakoztatjuk, meglocsoljuk a paprikás-tejfölös mártással és a tetejére tejfölt locsolunk és megszórjuk petrezselyemzölddel.
Tipp:
A pörkölt alapban a kisült szalonna zsír plusz ízt ad a füstízével majd a mártáshoz, de nem lesz erőteljes íze ha figyelünk az arányokra.
A tejszíntől krémeseb lesz a mártás.
A törött paprikából érdemes egy fél evőkanállal többet tenni a pörkölt alapba, mert így a tejszínes-tejfölös sűrítés után is meg marad a szép piros színe.
A vajtól a palacsinta lágy marad sütés után és szépen tekerhető, nem szárad ki másnap sem.
Én csirkecombból készítem, mert a comb sokkal szaftosabb mint bármelyik más része csirkének.
Kategória: Tésztafélék receptjei
A receptet beküldte: bd8f0b56fe, 2017. febr. 3. 06:31
A hortobágyi csirkés palacsinta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.