Főoldal » Receptek » Halas ételek receptjei » Pontyfalatok hagymás szalonnás krumplin recept

Pontyfalatok hagymás szalonnás krumplin recept

A Pontyfalatok hagymás szalonnás krumplin hozzávalói:
1 kiló krumpli
1 fej hagyma
2 gerezd reszelt fokhagyma
10 deka vékony szelet füstölt szalonna
2 evőkanál + 1 teáskanál olaj
só és frissen őrölt bors
8 kisebb pontyszelet (kb. 90 deka)
1-2 evőkanál liszt
2 deci tejföl
1 teáskanál csípős paprikakrém


A Pontyfalatok hagymás szalonnás krumplin elkészítési módja:
A sütőt bekapcsolom 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és miközben bemelegszik, elkészítem a pontyfalatok fekhelyét, a szalonnás krumpliágyat. A meghámozott krumplikat centis kockákra felvágom, és a miniatűr darabkákat beleszórom egy fazékba. Öntök rájuk annyi hideg vizet, amennyi ellepi őket, megsózom, aztán erős lángon felforralom. Amikor felforrt, kicsit visszaveszek a láng erejéből, és krumplikockákat kb. 6 perc alatt puhára főzöm. Amíg fő a krumpli, megpucolom a hagymát és a fokhagyma-gerezdeket, majd darabokra vágva beleteszem őket a késes betétű robotgépembe. A gyárilag már amúgy is vékony szeletekre vágott füstölt szalonnát ollóval hozzájuk csíkozom, és miután kanalaztam a gépbe kevés olajat is, pépesre darálom a hagymás szalonnát. Ezután lecsepegtetem a megfőtt krumplikockákat, beleszórom őket egy nagy keverőtálba, és amíg kicsit kihűlnek, addig teáskanálnyi olajjal kifényesítek egy 35 centi x 15 centi nagyságú sütőtálat. Az enyhén megszikkadt krumplikockákat krumplitörővel úgy-ahogy pépesre töröm, összekeverem a szalonnás-hagymás péppel, és megsózom, megborsozom. Jó 5 centi vastagon belekanalazom a sütőtálba, és 15 percre betolom a forró sütőbe. Közben a hallal foglalkozunk. A pontyszeleteket 2 cm-es kockákra vágjuk és beleszórjuk egy tálba. Összeforgatjuk őket sóval, borssal, meg kevés liszttel és miután egy serpenyőben gyengéden összeolvasztottuk a vajat, meg az olajat, keverékükön megsütjük a halkockákat. Ha nincs nagyméretű serpenyő, akkor jó lesz két közepes is, lényeg, hogy az összes hal egyszerre készüljön el. Összekeverjük a tejfölt a csípős paprikakrémmel és mikróban, vagy egy kis lábasban a gázon meglangyosítjuk. A megpirult krumpliágyat kivesszük a sütőből, szűrőlapáttal ráköltöztetjük a pontyfalatokat és megöntözzük őket az ízes tejföllel.

(4 adag lesz belőle)


Kategória: Halas ételek receptjei


A pontyfalatok hagymás szalonnás krumplin elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook