Pentoxyl filmtablettát szét lehet vajon törni és úgy bevenni? (tudásbázis kérdés)
Igen, de a kapszula ostyából van, ami a nyáltól megpuhul. Tehát beleteszel valamennyi porrá tört tablettát, aztán vízzel beveszed. Az ostya átnedvesedik, de valamennyire mégis megtartja magában a gyógyszert, nem kezdi emészteni a nyálad, csak mikor lentebb "kiszabadul" belőle. És egy gyógyszert lenyelhetsz pl. 4 kapszulában, te osztod el, mekkora adagot tudsz egyszerre lenyelni.
Remélem, érthető voltam :) Ha nem, kérdezz. De legjobb tényleg szakembert megkérdezni, muszáj valamit tanácsolniuk arra az esetre, ha nem tudja az ember lenyelni azt a gyógyszert, amit pedig feltétlenül be kell vennie.
Azt írtad, jársz infúziós kezelésre. Még ott is megkérdezheted, van-e valami ötletük.
Sok sikert!
Ha azt mondta, hogy lekvárral vedd be, nem lehet, hogy értelemszerűen porrá törve gondolta? Az két nagykanállal megoldható, csak érdemes mély tálban csinálni, hogy ne röpködjenek szanaszét a darabkák.
Lehet kapni patikákban olyat, hogy ostyakapszula, esetleg kérdezd meg azt. Abba porrá törve belerakod és úgy nyeled le, akár több részre osztva is. Akkor az ostya csak átnedvesedik, de a por nagyjából egyben ér le. Szerintem az orvost vagy a gyógyszerészt kérdezd meg erről. Nyilván egyik megoldás sem olyan jó, mint egyben lenyelni, de ha abszolút nem megy le, akkor ki kell valamit találni.
Az ostyakapszulát nem mindenhol árulják, sőt volt, ahol csak bámultak rám a patikában, hogy mi az, meg azt már nem gyártják - de gyártják, mert rendeltek nekem, és egy-két nap alatt megérkezett.
Létezik még egy ún. nyelést segítő gél is, azt is megkérdezheted, de rajtad ez nem biztos, hogy segít. Ugyanis minden méretű gyógyszert lazán le tudnánk nyelni, hiszen amikor eszünk, egy falat nagyobb a legnagyobb gyógyszernél is, de ettől a tudattól sajnos ez a pszichikai gát nem oldódik fel.
Nekem az vált be, hogy jó hátra rakom a nyelvemre és ahogy meghúzom a poharat, úgy hajtom hátra a fejem. Van, hogy úgy érzem, mintha a torkomban megakadna a gyógyszer, de akkor eszek egy falat kenyeret.
Ja és engedd tele a szád vízzel, szóval ne kis korttyal. Ha száraz a szád, akkor mielőtt a gyógyszert beveszed, előtte öblögess vízzel, nedvesítsd be.
Van rovátka a közepén? Mert akkor ketté lehet törni. Sőt, nekem a patikában azt mondták, hogy akkor már szét is törhetem. Persze nem ideális, mert a filmbevonat arra való, hogy a gyomorban kezdjen feloldódni, de még mindig jobb, mintha egyáltalán nem vennéd be.
Közben megnéztem a használati utasítását, ott azt írják, egészben kell bevenni... Szerintem kérdezd meg az orvost, hátha tud adni helyette másik gyógyszert, aminek ugyanaz a hatóanyaga, de más a formátuma.
Nekem is probléma a nagyobb gyógyszerek lenyelése. Ami még segít időnként, az, ha beveszem a gyógyszert a számba egy adag vízzel együtt, lehajolok a mosdóhoz olyan magasságba, mintha a csapból akarnék inni, és ebben a testhelyzetben sokszor le tudok nyelni olyan gyógyszert is, amit különben nem. De mindent azért nem. Egyszer valaki ajánlotta, nem tudom, mitől működik, de működik. Túl nagy gyógyszernél már nem. Szóval kérdezd meg inkább, nehogy gond legyen és nehogy esetleg ne hasson eléggé a gyógyszer, ha szétrágod.
További ajánlott fórumok:
- Mivel lehet bevenni az Aloe Vera gélt?
- A Cataflam mellé lehet más fájdalomcsillapítót bevenni vagy gyulladáscsökkentőt?
- Cipralex mellé lehet bevenni Cataflam tablettát?
- Nem szűnő fejfájáson mi segít, ha gyógyszert nem lehet bevenni?
- Szoptatás alatt milyen lázcsillapitót lehet bevenni?
- Neo citran után lehet bevenni egy Advil ultrát?