Pékek és tapasztalt kenyérsütők segítsetek! Hogyan lehet jó kenyeret sütni? (beszélgetős fórum)
Még egy fontos kérdés.
Ezt gézlappal fedjem le? Vagy pl befőttes üvegbe rakjam, csatos üvegbe?
És hűtőben legyen, vagy szabad levegőn?
Igen, értem, csak eddig azt gondoltam, hogy a sima lisztes vizes keverék a kovász.
Ezt a 2-3 napos változatot is ki fogom próbálni, hogy mit csinál az élesztő a többi dologgal 2-3 napon át.
nem úgy mondanám, hogy nem lett laza, hanem elfelejtett megkelni :S :)
Élesztővel nincs ilyen gondom, de jó lenne egyszer egy jó kovásszal sütött kenyeret is kipróbálni.
Élesztő??? Nekem nem kellett bele élesztő. Csak víz, liszt, és egy kis cukor az elején.
A 3. naptól raktam hozzá 2-3 ek lisztet és ugyanennyi vizet. Így 10 napra lett egy nagyobbacska befőttes üveggel.
Ennek a felét használtam fel, mint kovász, és az üveget etettem tovább.
A kovászom 10 napos volt, nokedliszerű, de habos.
De már abban sem vagyok biztos, hogy jó arányokban kevertem a lisztet, meg a vizet.
És akkor a tejes kifli:
Ez valami isteni! Úgy ahogy van tökéletes a recept, nem kell semmiből se több, se kevesebb bele.
Én van, hogy öregtésztát használok. Pontosabban begyúrok egy kenyérnek valót..aztán beteszem a hűtőbe, és ebből mindig adok a friss kenyértésztához egy darabot.
A kovász pedig itt van szintén:
Nekünk ez most a kedvencünk:
Ropogós héjú, belül meg pihe puha.:)
Hagymás kenyér
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
3/4 evőkanál só
2 evőkanál olaj
2,8 dl langyos víz
1 nagy hagyma
A hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni.
A víz egy részében felfuttatjuk az élesztőt a cukorral.
A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk az olajat, a vizet, a langyosra hűlt hagymát és a felfutott élesztőt.
Összegyúrjuk, dagasztjuk, majd duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett deszkán átgyúrjuk, cipót formázunk belőle, a tetejét bevagdossuk, kör alakú jénaiba rakjuk, és hagyjuk pihenni, míg szépen ki nem tölti a formát. Ekkor lespricceljük vízzel, és 200 fokon 45-50 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk hűlni, közben csattogva fog repedezni.
Ha sütök, az rétesliszt, víz (vagy tej, esetleg fehér bor), só, élesztő. Használok még színesborsot, krumplit, reszelt sajtot, köménymagot,
de lehet olajbogyót, apró kockára vágott sonkát tenni bele.
Dedede, pont azt akartam írni, hogy ne bl55-ösből, hanem bl80-asból, bocsánat :)
Hány napos a kovászod, amivel sütsz? Legyen legalább 3 napos, mert a felhabzott élesztő az még nem kovász! Legyen nokedlitészta-sűrűségű és legalább ennyi napos.
Ezen múlik a szivacsossága, a jó kovászon.
A rozskenyér érlelt rozskovászból készül és úgy, hogy a fele-kétharmada sima liszt, valamint egy kevés sikért is tehetsz bele, hogy pótolja a rozsliszt kieső sikértartalmát.
További ajánlott fórumok:
- Hauser kenyérsütőnk van, az a baj, hogy mikor elkezdi sütni a kenyeret ami szépen megkelt, sajnos összeesik a közepe. Miért?
- Aki szokott otthon zsemlét, kenyeret sütni kenyérsütőgép nélkül!
- Kenyérsütővel lehet jó gluténmentes kenyeret sütni? Bevált receptet szeretnék.Alkalmasak a kenyérsütők ilyen kenyér sütésére?
- Gyümölcskenyeret lehet sütni kenyérsütőgépbe?
- Hogyan lehet kenyérsütőgépben diétás kenyeret sütni?
- Trion kenyérsütőgépnek hanyas számú programjával tudok sütni teljes kiörlésű lisztből kenyeret?