Hogyan lehet kenyérsütőgépben diétás kenyeret sütni? (tudásbázis)
Mindmegettén találtam, mint diétás kenyér:
Élesztőmentes finom kenyér
Hozzávalók:
17,5 dkg rozskovász
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg graham liszt
2 teáskanál só
2 teáskanál őrölt kömény
kb 2-2,5 dl langyos víz (teljesen lisztfüggő a mennyisége)
1 lapos teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál sikér (elhagyható)
1-2 teáskanál barnacukor vagy méz
1-1 evőkanál durvára őrölt mag ízlés szerint (lenmag, szezámmag, napraforgómag, tökmag)
Elkészítés: A rozskovász készítése: egy befőttes üvegbe 5 dkg fehér rozslisztet és 6 dkg langyos vizet (0,06 dl) öntünk, 1-2 napig meleg helyen érleljük, néha megkeverjük egy tiszta fakanállal. Majd ha már elég buborékos, 10 dkg fehér rozslisztet és 10 dkg (1 dl) langyos vizet adunk hozzá, és ismét 1-2 napig érleljük. Ezt ismételjük még kétszer, attól függően, mennyi kovászra van szükségünk. A kész kovász légmentesen hűtőben 1-2 hétig eltartható. Jellegzetes savanyú szaga van, mint az élesztőnek.
A kenyérhez a liszteket, a cukrot, a kovászt és a vizet egy tálban kissé eldolgozzuk. Ezután meleg helyre tesszük, letakarjuk, és hagyunk időt a kovásznak, hogy dolgozzon. Ez lehet néhány óra is. Ha már szép hólyagosnak látjuk, adjuk hozzá az összes többi anyagot. Lazán átgyúrjuk a ragacsos tésztánkat, és ismét szánunk rá néhány órát, hogy újra keljen. Megsütjük.
Megjegyzés:
Én kenyérsütőben sütöttem sütés programon, de sütőben is biztosan jól sikerül. Arra figyeljünk, hogy a víz mennyisége ne legyen kevés, mert a teljes kiőrlésű lisztek jobban szívják magukba a vizet. A tészta ne legyen túl jól formázható, inkább lágy és ragacsos. Talán bonyolultnak tűnik a kenyér készítése, de nem az. Csak első olvasatra. (Én sokat autózom, és napokig cipelem magammal a kovászomat. Így a meleg kocsiban pikk-pakk megérlelődik :-)) A kenyérhez a szódaport csak biztonság kedvéért adom, de nem rontja el. Remélem ízleni fog!!!
Diétásat nem tudok, de ha teljes kiőrlésű lisztből csinálod sokkal egészségesebb és nem hízlal.
De ha mindenképp diétás kenyeret szeretnél van egy hamis kenyér elnevezésű kenyérféleség ami zabkorpából készül. Az este is ehető bűntudat nélkül, persze mértékkel.
Az én alapreceptem:
545g liszt, 1 7,5g-os szárított élesztő, 3dl víz, löttyintés (oliva)olaj, 2tk só, 1 tk cukor. Ezt lehet variálni, magokat bele tenni, vagy pirított hagymát, vagy olivabogyót, esetleg diót. A liszt lehet sima, graham, Teljes mértékben vagy keverve teljes kiőrlésű. Én sokkal jobban szeretem sütőben megsütni, ekkor egy kis edényben vizet kell tenni a sütőbe, hogy párás legyen, mint a kemence. Sőt, mióta elromlott a gépem, nem is vettem másikat, mert 2x20 perc alatt megkel ez ez egész a Tupperware kelesztőben, és mehet a sütőbe.
További ajánlott fórumok:
- Pékek és tapasztalt kenyérsütők segítsetek! Hogyan lehet jó kenyeret sütni?
- Hauser kenyérsütőnk van, az a baj, hogy mikor elkezdi sütni a kenyeret ami szépen megkelt, sajnos összeesik a közepe. Miért?
- Aki szokott otthon zsemlét, kenyeret sütni kenyérsütőgép nélkül!
- Kenyérsütővel lehet jó gluténmentes kenyeret sütni? Bevált receptet szeretnék.Alkalmasak a kenyérsütők ilyen kenyér sütésére?
- Gyümölcskenyeret lehet sütni kenyérsütőgépbe?
- Trion kenyérsütőgépnek hanyas számú programjával tudok sütni teljes kiörlésű lisztből kenyeret?