Parasztcsorba recept
120 perc
A Parasztcsorba hozzávalói:
Hozzávalók 6 személyre: 1 kg sertéshús
5 dkg disznószsír
1 nagy fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem
kisebb gumó karalábé
kisebb gumó zeller fele
10 dkg kifejtett zöldbab és zöldborsó vegyesen
4-5 karfiolrózsa
kis fej édes káposzta negyede
2 nagy szem burgonya
2 közepes szem érett paradicsom 1 db tv paprika fele
Ízlés szerint só
őrölt fekete bors
őrölt fűszerpaprika
1 csokor petrezselyemzöld
1-2 szál lestyán
citromlé (vagy ecet)
A tálaláshoz: citromlé
szeletelt csípős paprika.
A Parasztcsorba elkészítési módja:
A húst ízlés szerinti kisebb kockákra vágjuk, éslangyos vízben feltesszük fõni. Majd forrás közben leszedjük róla a habot, Közben zlés szerint megsózzuk. Ha a hús félig megfõtt, hozzáadjuk az apóra vágott sárgarépát,a petrezselymet, a zellert, zöldbabot és a karalábét. A disznózsíron megdinszteljük a vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva meghintjük a fűszerpaprikával. A levesből kivett kevés lével elkeverjük és a leveshez adjuk. Ha a hús jól megpuhult zöldségekkel együtt beletesszük a zöldborsót, a felszeletelt káposztát, a karfiol rózsákat és a kockára vágott burgonyát. Tovább főzzük, amíg felrottyan és a zöldségek megpuhulnak. Ekkor hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot (vagy a házi paradicsomlevet) és ha van kevés csípős paprikakrémet is. A végén megszórjuk az apróra vágott lestyánnal – Erdélyben leostyán - és a petrezselyemzölddel. Megkóstoljuk, majd utánaízesítjük szükség szerint sóval, fűszerekkel és citromlével (vagy borecettel, esetleg ételecettel). Friss kenyérrel, szeletelt csípős paprikával kínáljuk.
Szabad tüzön, bográcsban is főzhető
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2018. júl. 24. 09:15
A parasztcsorba elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.