Tarhonyaleves kolbásszal (Kalotaszeg, Magyarvista) recept
80 perc
A Tarhonyaleves kolbásszal (Kalotaszeg, Magyarvista) hozzávalói:
15 dkg házi tarhonya
15 dkg házi füstölt kolbász
30 dkg tisztított burgonya
1 közepes fej vöröshagyma
1 nagyobb szem érett paradicsom
1 db zöldpaprika 1 jó fakanálnyi mangalicazsír (vagy olaj)
1 és fél liter víz
Ízlés szerint: őrölt kömény
őrölt fűszerpaprika
só.
A Tarhonyaleves kolbásszal (Kalotaszeg, Magyarvista) elkészítési módja:
A felforrósított zsiradékon az apró kockákra összevágott vöröshagymát megpirítjuk kevés sóval, ami azért fontos, hogy ne égjen le a vöröshagyma. Ezután rászórjuk a tarhonyát, és azt is átpirítjuk. Ha kész a tűzről lehúzva meghintjük fűszerpaprikával, megkevergetjük, és beleszórjuk a kockákra összevágott burgonyát. Ismét megkeverjük,de pár percig hagyjuk párolódni. Ezután felöntjük kb. 1,5 liter vízzel. Beleszórjuk a sót, a köménymagot,némi frissen tört borsot - esetleg kevés sípős paprikát is - a négyfelé vágott paradicsommal és a ketté vágott zöldpaprikával. Ha felforrt a leves takaréklángon főzzük tovább. Kb 20 perc múlva belerakjuk a házi füstölt kolbász karikákat, majd még újabb 30 percig főzzük és ha szükséges, ekkor még utánaízesíthetjük. Ha elkészült tálaljuk. Van aki a tálalás előtt ilyenkor kiszedi belőle a paprika és a paradicsom darabokat. Az idősebbek egyértelműen ragaszkodnak az apróra vágott friss tárkonylevél ízesítéshez,amit tejölbe rakva kevés ecettel ízesítve raknak a levesbe és összefőzik. Szokásos csk lestyánlevél ízesítéssel főzni. Ez elsősorban erdélyi ízesítés és szokás.
Érdemes elkészíteni.Vendégváró étek volt, de akár ünnepi ételnek is alkalmas.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2018. júl. 7. 05:47
A tarhonyaleves kolbásszal (kalotaszeg, magyarvista) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.