Nyaki porckorongsérv és stabilizálás (beszélgetés)
Sziasztok!
Van vki akinek van nyaki porckorong sérve?
Remélem segíteni fog!
Egy idő után nekem is enyhült a fájdalom, viszont helyét az egésznapos zsibbadás vette át. Az is elég borzasztó tud lenni.
Szia!
Megvolt a műtét?
Nekem tavaly szeptemberben kezdődött.Azt hittem én is elaludtam a nyakam ,de decemberben már elkezdett zsibbadni a karom és olyan nyomást éreztem ülésnél a lapockámnál mintha nyomná valaki előre a szívemet.
Nekem a stabilizálás 3 szegmentumban lesz ,a 3 sérv(nincs kiszakadva) nyomja a gerincvelőt és az ideggyököt.Azért is félek ,hogy A stabilizálás mennyire akadályoztat majd a későbbiekben a mozgásban .Mert táncolok,kerékpározok,futok és síelek.Mostanság megszűntek a nagy fájdalmak/3 hétig csak fekvés volt mozdulni sem bírtam de maradt a folyamatos zsibbadás.Mostanság sokat pihentem és eléggé elkezdett fájni a lumbális rész is.Bár arról nincsen semmilyen képalkotó vizsgálat csak érzem ,hogy ott sem tökéletes.Aggódom az miatt is ,ha most beültetik a 3 db titán protézist akkor a későbbiekben már nem csinálhatnak nálam MR vizsgálatot ha esetleg valamikor szükség lesz rá.
Annyira jó ilyeneket olvasni és erőt ad!Nem is magától a műtéttől félek hanem a z utána levő dolgoktól.Mert olvasom ,hogy műtét után sokaknak vannak ugyanúgy karzsibbadások ,sőt a derék résznél jön a fáéjdalom.Sőt vizelettartási problémák merülnek fel.6eddig azt hittem ,hogy csak akiket derékrésznél műtöttek.)A hajmosást azért kérdeztem mivel hosszú a hajam és mindig előre hajolva mostam .
Kinek hol volt a műtét?Műtét előtt volt e esetleg valakinél gyógytorna?Engem mostanában fognak műteni.
Én azt mondom, a teljes felépülés hosszadalmas. Nekem még fél év után is elég nehéz volt a fejemet teljesen oldalra-hátrafelé fordítani. De szerintem ez elhanyagolható, nem csináltam fejkörzéseket, és kész :)
A melóba másfél hónap után mentem vissza, bár a doki még 2 hetet javasolt otthon tölteni, de nekem akkor már semmi olyan bajom nem volt, ami miatt otthon kellett volna maradnom.
Miután a műtétből felébredtem már akkor elmúlt minden fájdalmam. Abszolút semmit sem éreztem. Igazából ami nekem közvetlenül a műtét előtt megkeserítette az életemet, az az állandó karzsibbadás volt. A nagy fájdalmak addigra elmúltak, ki tudja miért, de a zsibbadás mindennapos volt. Ez azóta sem jött vissza, és a fájdalom sem. Eleinte eléggé éreztem az izmaimat, sokat kellett masszírozni a lapockáimnál, de mióta havonta legalább egyszer elmegyek egy bizonyos gyógyfürdőbe, már erre sincsen szükség :) Pedig ülő munkát végzek (talán ez is segített kihozni a sérvemet...), mégsem fárad el úgy a gerincem :)
Mindent ugyanúgy tudok végezni, mint régen. Persze, a műtét után pár hétig még mindent óvatosan csináltam, de mindent egyedül, nem kellett segítség még a hajmosáshoz sem. Igazából a legkeményebb az az egy hét volt, míg a kórházban voltam. Főleg az első nap és éjszaka. Még lógott ki belőlem a cső, ágyhoz voltam kötve, mozogni nem tudtam, és nem is lehetett, ágytál stb. Na, az borzasztó volt. Pár napig még nem tudtam emelni a fejem, segítséggel keltem fel, de megérte :) Nekem a műtét miatt egyáltalán nem fájt a torkom, már első este kenyeret ettem, nevetett is rajtam a doki :)
Én gyógytornászhoz sem jártam, semmi ilyenre nem volt szükségem. A Sanc gallért a kórházban végig hordani kellett, először nagyon nehezen szoktam meg, aztán meg az volt furcsa, hogy nincs rajtam, fázott a nyakam, és azt hittem, összecsuklik :) Itthon még kb. 2-3 hétig hordtam, de már másfél hét után fokozatosan hagytam el. Mivel nem sokkal ezután volt a vizsgaidőszakom, és busszal jártam a suliba, a buszon mindig feltettem, de egyébként már nem hordtam. Amúgy, mielőtt kijössz a kórházból, elmondanak mindent, hogy mit, hogyan csinálj! Az elején a zuhanyzás kicsit necces volt, mert a sebet nem érheti víz, így én vagy két hétig hajat sem mostam inkább. Úgysem mentem sehová, nem is érdekelt :) Egyébként nekem azt mondta a gyógytornász, hogy amíg mosom át a hajam samponnal, addig tegyem a nyakamra a gallért, majd a lemosáshoz levehetem. Igazából az a lényeg, hogy az első hetekben egyáltalán nem szabad mozgatni a fejet semerre!!! Szerintem ez a legfontosabb!
Én teljesen ugyanolyan életet élek most is, mint a műtét előtt. Teljesen. Semmiről sem kellett lemondanom.
Mikor lesz a műtéted?
Engem hétfőn reggel műtöttek és csütörtök reggel kirakták a szűröm a korházból. Előtte folyamatos fájdalmaim voltak, összefolytak az éjszakák a nappalokkal, gyógyszertől gyógyszerig léteztem. Lehet hogy rosszul tűröm azt a statikus fájdalmat, de idegileg felőrölt az a két hónap. :-(
A műtét után úgy ébredtem, hogy a fájdalom megszünt - nyilván a sebek természetes fájdalma nem, de az más jellegű. Az ujjaim zsibbadása is megszünt kb egy hét alatt fokozatosan. Ne lepődj meg, hogy nehezen megy a nyelés, természetes dolog néhány napig.
Amikor hazajöttem, nekem kellett ragaszkodni a háziorvosnál hogy gyógytornát akarok. Kérd az egyéni gyógytornát, rengeteget segít, a gyógytornász megtanít arra, hogy melyik gyakorlatot hogy végezd, melyik izomcsoportot nyújtsd. Lehet hogy ez csak helyi sajátosság hogy a betegnek kell tudni hogy mit kér az orvostól :-)
Vigyél magaddal Sanz-gallért, több méretben létezik, próbálni kell. Autóban én kb fél évig használtam, kivédi a rándulásokat, hirtelen mozdulatokat. Egyébként csak akkor kellett feltenni itthon, amikor pihentetni akartam a nyakam.
Kb. két és fél hónap után mentem dolgozni, de ez vidék, itt az egyetlen lehetőség a kerékpár, és az utak vackok, tehát ráznak.
A gyógytornának köszönhetően szinte semmi nem maradt vissza, talán az egyik irányba picit kevésbé tudom a fejem fordítani.
Ha még van kérdésed, nyugodtan írj.
A kérdéseim a következők lennének,mivel műtétre várakozok
-mennyi idő volt a felépülés?
-munkába mikor tudtál vissza menni?
-vannak e még azon tájon fájdamalmak
-nekem a karom zsibbad ,mostanában már nincs az az irtó fájdalom de kósza zsibbadások mindig vannak
-a mozgásban mennyire akadályoztat a műtét előtti állapothoz képest gondolok itt egyszerű dolgokra(PL.hajmosás,hogyan oldjátok meg,vagy ugyanúgy mint előtte vagy bármi ami eszetekbe jut tapasztalaitok során
-mennyire terhelhető ,sport vagy egyéb mozgás,tánc vállalható e a műtét után.
Mire kell nagyon oda figyelni?
-