Isiász, porckorongsérv zsibbadásszerű érzéskieséssel, mik az esélyek? (tudásbázis)
Sziasztok!
Én egyenlőre nagyon magam alatt vagyok, hogy ennyire beteg lettem, és nem tudok sehova sem menni, nem tudom élni a megszokott életem! Remélem a pénteki CT-n kiderül az ok, nagy valószínüséggel porckorongsérv. A fartáji keresztcsonttól lefele fáj a bal lábam, de iszonyúan, még ellenségemnek sem kívánom ezt. A kisujjam és a mellette lévő van elzsibbadva, de nem teljesen, tehát valamennyire azért éreznek. A gerinctornát csinálom minden nap szorgalmasan, általában fél órát.
Ha valaki privátban akar üzenni nekem, azt is szívesen veszem. Minden tanács jó jön. Szörnyű ez a mostani bezártság. A deréktámasz sem jó itthon, mert az ember nem tud folyamatosan élló tevékenységet végezni, az már nem megy.
szervusztok
68 évesen mütöttek a gerincemmel(4-es,5-ös csigolya)kezdte a fájdalom a combomnál,majd zsibbadt egész a sarkamig,3eddig nem küldtek udegsebészhez,MRI után rögtön mütöttek,megmagyarázta az orvos,ha most nem müt meg.akkor lebénul a lábam,igy is "semipareza"volt a diagnozis.
A zsibbadás már a mütét után megszünt.az elsö 24 óra volt nehezebb,mert nem volt szabad felkelnem,ugy ágytálaztak,másnap más egyedül bot és keret nélkül mentem a wc-re és mosakodni.
Kedves Fórumozók!
Én közel 2 hónapja szenvedek valószínüsített porckorongsérvben, leszámítom az előtte időszakot, amikor még tudtam végezni a mindennapi teendőimet. Most 15-én kell mennem CT-re, de mondhatom, hogy borzalmas fájdalommal jár, a fájdalomcsillapítók meg székrekedést okoznak, ahogy mondta a háziorvosom.
Szeretném tudni, hogy működőképes leszek e még, mert ez egy elkeserítő állapot, mikor másokra vagy utalva, ha tetszik, ha nem. Háziorvosom szerint egy jó csontkovács sokat tud majd javítani a helyzeten. Unokaöcsém meg esküszik a mütétre, azt mondja , utána szinte óráról órára javult a helyzet. Igaz ő még 50 előtt, én meg már 63. Mindenki biztat, de hát nem tudom. A WC-zés (már bocs,) egyszerűen katasztrófa.
Hát ennyi az én történetem.
Háziorvos javasoljon gyógytornászt, keress gyógytornászt, akinek megmutatod a CT-t, meg idegsebésznek is mutasd meg a CT-t.
Mc Kenzie torna, csontkovács (=olyan, aki CT-t is néz) Bene Máté: porckorong.hu oldala.
Nekem az enyhített, amikor a földön fekve felraktam a lában az ágyra, így a lábszáram vízszintesben volt, a combom függőlegesben, fenekem pedig közel az ágyhoz. Így 20 percet tartózkodva, enyhülést éreztem, ekkor csökkent érezhetően a fájdalmam.
Ne csavard a gericed, azaz, mikor a WC-gombot nyomod, de a gerinced csavard, hanem állj szembe a kagylóval. Ezt a nővérke tanította, meg a gyógytornász is mondta, hogy ne hátra nyúljak, hanem álljak fel és forduljak (=gyalogoljak, lépdeljek) szembe a kagylóval. Szóval semmi hajlás, semmi csavarás, csak egyenesen. ülni tilos. Feküdni hason is lehet, bárhogy lehet feküdni.
A Ct-re várva, az alatt a 2 hónap alatt a lakásból csak 1-szer mozdultam ki, mikor elmentem másik háziorvost keresni. Anyám hordta a kaját, meg főzött rám, 4 naponta zuhanyoztam, mert kínlódás volt bemászni a kádba.
De a legrosszab a fájdalom volt, majd meg háborodtam.
Nekem is ilyen súlyos volt, de neked legalább csináltak CT-t. ekem a neurológus 2 hónappal későbbi időpontra kért CT-t, addig feküdtem és kínzott a fájdalom. A CT eredményt már máshova vittem, meg a háziorvost is leváltotam. Amikor idegsebész meglátta a CT eredményt, soron kívűáli sürgős műtétre tett, 4 munkanapra rá megvolt a műtét. Kiszakadt sérv olt. A porckorong anyagának 70%-a kint volt, a maradék 30 %-ot el kellett onnan takarítani. Sose bocsátom meg az egészségügynek azt a tizenvalahány hét felsleges és szakmailag indokolatlan fektetést. Neked legalább csináltak CT-t időben. Idegsebésznek kell megmutani, a többi doki csak a statisztikát mondja, hogy az emberek 60%-ának van sérve. Nekem is vizsgálták a sarkam (achilles), az rendben volt, parezis -t nem állapítottak meg, de a bal lábat nem használatm, ennél gyengeséget állapítottak meg , mert em tapostam elég erősen a doki kézfejét. A gyengeség az már elég indok a műtétre. Meg az is műtéti indikáció, ha ki van szakadva. Nekem kivolt, így küldtek haza és kért a doki 2 hónapra rá CT-t. Szóval nagy hibát csinált. El kellett volna mennem magán CT-re, de pszichésen tejesen kivoltam, Contramal meg satöbbi, csak az tudja, aki átélte már egyszer is. Ja, az új háziorvosom 3 doboz 50 mg-os Contramalt írt ki, mondta ha nagyon fáj 3-at is vegyek be. (Van 100 mg-os változat is, de 50-est írtak inkább.) Most műtét után a gyengeség elműlt, a nagy fájdalom kiment, most a műtét utáni felépülésben vagyok, még mindig fájdalomcsillapítóval tudok csak aludni, de azért jobb.
A meleg vizes fürdő, szauna tilos porckoronsérvesnek. Ellazít ugyan, de estére qva szar lesz.
A gyógytornász azt mondta, hogy tilos a hajlás, csak feküdjek vagy járkáljak, de sose üljek, napi egy percet se, szóval állva eszem. Hajolniom sem szabad: anyám húzza fel a pizsamanadrágot, ha leesik a földre valami, nem veszem fel. =Urinő vagyok. Szóval csak kiegyenesedve járok. Annyira sem hajlok , hogy ami az asztal közepén van, azt kérem, hogy adják ide. Fogmosáskor sem hajlok egy centit sem, azaz a magasból köpök, nemérdekel hova csapódik :). Max 1 kg,(1 liter tej), amit akezembe bírok venni, többet nem emelhetek.
Szóval a műtéti indikációknak olvas utánna neten porckorongsérv esetén.
Igen,sajnos ilyen az egeszsegugy,en ugyan ilyen tunetekkel jan 11-tol szenvedek,ezeket a gyogyszereket kaptam amit mai napig szedek,kulomben elesedik a fajdalom,mert probaltam mar nem szedni,nekem a CT-par nap es kesz volt de MR-CH-ban is marc -vege Budapesten aprl-09 ,de nem voltak elajulva miutan meg volt a CT-elmagyaraztak hogy az emberiseg hany szazaleka szenved ettol a betegsegtol nem kell megilyedni,tanuljak meg vele elni,kulombozo terapiak es mas eletmod sokat segit-het,ha meg operalni kell-rajta!
Nekem meg erotlen is a bal labam terdbe es bokaba nincs tartasa,elis estem emiatt,...hat sajnos provokal ilyen tunetet,...mondtak.
Remélem azt tudod hogy ez nem játék!!
Nekem a gerincemmel vannak gondok,de az idegsebészem is azt mondta,ha zsibbadok azonnal a műtő,mert lebénulhatok!
Kérj egy MR-t!
Én ugyan nem tudom milyen a sérv,de azt tudom hogy ez az állapot már veszélyes!!!
Így nem tud Neked mondani semmi okosat. A tapasztalat alapján sérvre TIPPELEK. Pihenj sokat, kár, hogy nem maradtál a kórházban, mert jobban figyeltek volna rád, ha nem javulsz, előbbre tudták volna kérni az MR-t.
Mielőbbi jobbulást!
Ideggyogyasz? ct vagy mr?
ha valoban porckorongserv es kizarodik, akkor valoszinuleg mutet; ha nem vallalod, fajdalom vagy lebenulsz. lehet valasztani;
További ajánlott fórumok:
- 3 napja tartó, 152/90-es vérnyomásnál normális tünet a bal kéz zsibbadása?
- Gyakran előforduló éjszakai kar zsibbadásra "ellenszert" tud valaki?
- Gerincműtét porckorong sérv miatt
- Migrén, fejfájás, látászavar, zsibbadás, hányinger, beszédzavar. Kinek volt?
- Stressz hatására zsibbadás, bizsergés borzongás, melegség
- Szerinted milyen mozgást lehet végezni porckorongsérvvel?