Narancsos kocka recept
50 perc
A Narancsos kocka hozzávalói:
40 dkg liszt
15 dkg porcukor
25 dkg vaj (margarin)
4 tojás
16 dkg darált dió
fahéj
Töltelék:
25 dkg darált dió
30 dk kristálycukor
10 dkg durvára darált dió
2 narancs héja
3 narancs leve
2 csomag összevágott zselécukor, vagy kész cukrozott gyümölcs
A Narancsos kocka elkészítési módja:
A lisztet, vajat (ne legyen kemény), 4 tojást, a porcukrot és 16 dkg darált diót, a fahéjat összedolgozzuk. Utána 2 órára letakarva hűtőbe tesszük. Pihentetés után nagyon gyorsan átgyúrjuk, hogy a vaj meg ne olvadjon, kétfele vesszük és ujjnyi vastagra kisodorjuk (én kézzel szoktam kilapogatni, mert nehezen sodorható). Az egyiket belefektetjük a tepsibe. Töltelék: A darált diót, a kristálycukrot, az összevágott zselécukrot, 2 narancs reszelt héját, 3 narancs levét jól összekeverjük. Ezt a tölteléket a lapra terítjük és rátesszük a tészta másik felét. 20 percig sütjük közepes lángon. Amíg sül felmelegítünk 6 evőkanál sárgabaracklekvárt és ezzel a megsült tésztát átkenjük. Ezután a 10 dkg porcukrot összekeverjük annyi narancslével, hogy sűrű, kenhető masszát kapjunk. Ezzel ismét átkenjük és durvára darált dióval megszórjuk.
Nagyon apró kockákra kell szeletelni, mert nagyon laktató. Egészen különleges, hármas számú gyermekem utál minden édességet, de a narancsos kockának ott kell lennie karácsonykor az asztalon. A legtöbbször majd a felét egyedül eszi meg. Nem szabad megijedni, mert kis adagnak tűnik, de igazából nagyon kiadós. A legmacerásabb része a zselécukor apróra vágása, egyébként gyorsan elkészíthető. Még az a jó benne, hogy fóliába takarva sokáig eláll, puha marad.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: pöttike, 2008. nov. 27. 20:33
A narancsos kocka elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.