Napközis ötlettár (beszélgetős fórum)
Örülök, hogy idetaláltál:)
Bár ennek a tanévnek hamarosan vége, de jön a következő.
Én szívesen eszmét cserélnék, csak engem most nem érint ez a téma. De ha tudok bármiben segíteni, csak írj nyugodtan, próbálkozok!
Én egyébként a saját osztályomban napköziztem heti kétszer. Azért is volt jó ez így, mert visszajelzést adott a délelőtti órákról. Amire akkor azt hittem, hogy na ezt aztán tutira átbeszéltük és mindenki tudja, a napköziben kiderült, hogy mégsincs így. (bár gyakran a "Segít???" kérdés egyenlő volt a "Megírja helyettem???-mel:-))) Szóval én relatíve sok házit szoktam adni, mert meggyőződésem, hogy két összeadás-kivonással nem lehet megtanulni számolni. És ugye sokan nem veszik elő otthon, így mondthatom, hogy abszolút magamra voltam utalva a begyakorlás terén. Olyan házit sosem adtam, amiért a szomszédba kellett átrohanni, mert megoldhatatlan volt. Mindenből nagyon gyakorlatias voltam, csak alap volt a házi, de abból nagyon sok. Pl. elsőben összeadás, kivonáskor nem volt szöveges és társai, csak alapműveletek, de abból akár egy egész a4-es oldal is. Ugyan így a többi tantárgyból. Szóval lényeg a lényeg, a tanulási idő (2-fél 4-ig 10 perc szünettel) ki is szokott telni háziírással, nem voltak unatkozó gyerekek. Tényleg a déltől kettőig tartó szabadidőt kellett hasznosan kitölteni.
Hát igen, az anyagiak...
Nálunk is van egy minimális keret, de nagyon oda kell figyelni.
Szoktam maradék (előző évi) anyagokat (papír, stb)hsználni, van minimális munkaközösségi pénz, és sok dolgot behoznak a szülők. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de amikor sütünk akkor a hozzávalókat "összedobjuk", vagy a csuhézáshoz is ellátnak alapanyaggal. Amikor képeket varrunk, ahhoz is akad még otthon fel nem használt hímzőfonal...
Igen, ez nálunk is hasonlóan szokott alakulni.
Kiegészítem még a rendszeres pénteki sétával, és a havi süteményes nappal:)
Ezeket is nagyon szokták szeretni.
Sziasztok!
Nem, nem igazán programokat. Egy kis közösséget szeretnék itt összehozni, olyan napközisekből, akik nem csak gyermekmegőrzésnek tekintik a munkájukat. Akik szeretnek mindenfélét ügyeskedni a gyerekekkel; és tapasztalataikat szívesen megosztják másokkal is.
Gyakorlott napközis vagyok, igaz, most 2 évig más munkakörbe voltam beosztva.
Szoktam a gyerekekkel kézműveskedni, kirándulni, játszani, rendszeresen sütögetünk, a régi csoportommal még a saját Honfoglaló játékunkat is elkészítettük:)
Gondolom, remélem, hogy tudok másnak ötleteket adni, és biztos vagyok benne, hogy nagyon sokat tudok majd másoktól tanulni.
Sziasztok! Életem legjobb állása volt, mikor 1-2 osztályosokkal napköziztem még kezdő pedagógusként. Imádtam!
Nagyon jó kézműves foglalkozásokat lehet szervezni a holt időre, de akár diafilmvetítést is.
Szia!
Na én pont erre a "holt" időre szeretnék megoldást:)
Már nem napközizel?
Szia!
Mi úgy napköziztünk, hogy az osztálytanítók be voltak osztva egy héten kétszer du-ra is. Engem a napközi jobban lefárasztott, mint a délelőtti tanítás. A legszarabb az volt, mikor esett az eső és nem lehetett kimenni a gyerekekkel és a délelőtti tanítás és a délutáni háziírás között nem tudták kirohangálni magukat.
Sziasztok!
Várok minden napközis nevelőt, tanítót, hogy megosszuk egymással ötleteinket, tapasztalatainkat és egyéb dolgainkat.
"Tanárnak lehet tanulni, pedagógusnak nem; de napközisnek születni kell."