Mitől fog elapadni a tejem?Annyi mindent hallottam, kinek, mi a tapasztalata? (beszélgetés)
Sziasztok!Rég volt itt már hozzászólás,de nekem most aktuális lett újra a téma!Képzeljétek,2 éves koráig szoptattam a kislányom.Hihetettlen,mindenki csodabogárnak nevezett,jó anyának,ami borzasztóan jó esett,viszont a túlzott szeretet olyan erős ködődéssel járt,hogy nekem kellett véget vetnem.Volt olyan,hogy fél órát nem voltam képes a közértig kimenni nélküle,sírás kerülgetett,hogy nem lehet mellettem.Lemondtam mindenről,ő töltötte ki az életem napjainak 24 óráját,és tudtam,hogy ha nem hagyok abba a szomtatást,be fogok dilizni.Már az orvosok is észrevették,hogy mindent túlaggódok,és csak akkor nyugodtam meg,mikor kislányommal az ágyban feküdve szopizva aludtunk el.A hormonok nagyon erősen tomboltak bennem,nehéz volt,de valahogy sikerült.Aztán teltek a hónapok,és kissé lenyugodtam,de tudtam,hogy a hormonok bizony aktívak,és alig apadt el a tejem........bekövetkezett nálunk egy változás,egy nagyon szomorú változás.Apu elhagyott minket egy másik nő miatt,aki már dobta őt,de velem szemben nagyon megváltozott.Hogy hogy jön ez ide?Rádöbbentem,hogy páromat is úgy szeretem,mint kislányomat.Többszöri idegösszeomlás,minden nap sírás,az élet értelmének elvesztése....és a hormonjaim újra beindúltak.Megindúlt a tejem.Előszőr azt hittem,terhes vagyok,mert volt még egy együttlétünk,és megjönni sem akart.Teszetek sora,és a menzi után már biztos voltam benne,hogy ez nem terhesség,hanem ugyan az az érzés,mint amikor kislányomat szoptattam.Ugyan az az erős kötődés,ugyan az a ragaszkodás,mindenen meghatódtam,nem voltam képes semmire sem.Nem volt erőm főzni,nam volt erőm néha még felkellni sem.Most itt van,de nem alszik velünk,hozzá sem érhetek.Mint egy lakótárts.Semmi közös,amit együtt tehetnénk,még beszélgetni sen szoktun,nem akar.A gyerekkel sem úgy foglalkozik,mintha a sajátja lenne,de vele azért szokott játszani,megeteti,ha legalább vásárolni megyek,de ennyi.
Rájöttem,hogy a tejtermelést a hormonok befolyásolják.Akármit teszek,nem apad.Jó,éppcsak ha kipréselem,akkor jön egy-két csepp.
Milyen fura az élet....
Nekem csak az idő segített...
hidegborogatás az egyetlen ami csökkentette, de tüdőgyuszi nem éri meg...
egyébként ezt használják a kórházak...
szoptatás lezárása után még egy évvel is volt tejem...
Ha hagyod a gyermeket elválasztódni, akkor szépen lassan csökken a szoptatások hossza, gyakorisága. Ezzel párhuzamosan csökken a tejed mennyisége is. Aztán marad egy-két szopi. Amit aztán időnként elfelejt. Aztán egy-két nap után eszébe jut. És egyszercsak eltűnik minden szopizás. Nálunk háromszor is így zajlott. És a tejed ezekkel a történésekkel párhuzamosan elapad.
Gyógyszert pedig lehet a szoptatás alatt szedni. Szinte minden gyógyszercsoportban van a szoptatás alatt szedhető is. Amennyiben az orvosod nincs képben, akkor érdemes egy IBCLC-vel felvenni a kapcsolatot (www.ibclc.hu/elerhetosegek), aki elmondja, hogy adott gyógyszerrel mi a helyzet. Akár az orvost is közvetlenül össze lehet hozni vele, és akkor könnyebb a gyógyszerválasztás.
Amit itt írnak, hogy az első tejet öntsd ki a gyógyszerbevétele után, az messze nem biztos, hogy valós. A gyógyszerek sokban különböznek egymástól. Van amelyik szinte egyáltalán nem is jut át a tejbe, van amelyik nagy mértékben. Máskor éri el a csúcskoncentrációját a vérben, más a felezési ideje, az egyik plazmafehérjéhez kötődik, a másik meg nem. Szóval ez baba-mama párosonként, és gyógyszerenként a változó.
Tüdőszűrésre meg lehet menni.
Nyugodtan mehetsz tüdőszűrésre! Én is voltam, mondtam, hogy szoptatok, az volt a válasz, hogy ez semmiben nem károsít.
Az elapasztásban nem tudok mit mondani, nálunk még megy a szopi:)
Szia.
Van homeopátiás bogyó is ami elapasztja a tejet.
A röntgen utáni első tejet fejd ki a mosdóba, vagy akárhova, de öntsd ki mindenképpen! Azt ne add Neki oda!
Utána már nem lesz semmi baja tőle.
Azt nem tudom, hogy mitől apad el.
Nekem sok tejem volt. 13 hónapos koráig szopizott a kisfiam. És valahogy szép lassan magától leszokott róla, és ahogy egyre kevesebbet kért, úgy alakult a tejem mennyisége is az Ő igényeihez. És amikor nem kérte már, akkor magától elapadt.
További ajánlott fórumok:
- Olvastam, hallottam - megosztom
- Azt hallottam, hogy a baba a volt férj nevére lesz anyakönyvezve, ez igaz?
- Az orvosok véleményét már hallottam, és a tiétek?
- Azt hallottam, ha éhgyomorra citromot eszek az fogyaszt. Van ezzel valakinek valamilyen tapasztalata, vagy hülyeség az egész?
- Nagyon kevés a tejem! Már sok mindent kipróbáltam, mit tehetnék még?
- Hogyan fog elapadni a tejem?