Főoldal » Fórumok » Diéta & Fitness fórumok » Mit tudtok a rizsdiétáról és hatásairól? fórum

Mit tudtok a rizsdiétáról és hatásairól? (beszélgetés)


2007. aug. 11. 21:55
tesom csinált sztem ilyet, azaz mindig csak rizset evett, mikor hogy, hagymásan, magában vagy nemtudom mellette edzett is és kb egy hónap alatt 13kilot fogyott..
2006. okt. 27. 08:31

Mostanság olvasgatok és találkoztam ezzel.

Mint gyógymód használják. Ha 5-7napig csak barnarizst eszel, állítólag kigyógyít a betegségekből. Fa nagyon vészes az állapota valakinek, akkor sokáig, pépesre főzve kell adni az illetőnek, hogy a gyomra ne legyen kitéve megerőltetésnek.

A barna riszről erőre kap az ember.

2006. okt. 21. 08:12

Erről a diétáról annyit, hogy a makrobiotikán alapul, szinte ugyan az.:)

A makrobiotika pedig egy áletmód, minek lényege, hogy ne fogyassz olyan dolgokat, amik nem kellene a szervezetednek. Pl. te itt születtél MO-on, ahol nem terem természetes módon ananász, citrom, banán, tehát ezeket kerülni kell.

Illetve mi még fotosabb, hogy a jin-jang egyensúlya is számít.

Meg a napi gaona fogyasztás olyan 60-70%nak kell lennie.

Bővebb infókért írjatok nekem.:)

5. veronitas (válaszként erre: 6. - Juniperus)
2006. okt. 16. 13:58
még életemben nem ettem ezt az ún. jázminrizst, de kipróbálnám szívesen. bioboltokban lehet kapni?
2006. okt. 15. 16:02

[link]


[link]


[link]


itt olvashatsz róla

3. veronitas (válaszként erre: 2. - Juniperus)
2006. okt. 15. 15:59
én egy időben ettem sok barnarizst, és nagyon megutáltam! a fehéret is. most már csakk akkor eeszek ilyet, ha nagyon muszáj.
2006. okt. 15. 15:58

A rizs gyógyhatását ősidők óta ismerik. A természetes gyógymódok azonban csak a teljes értékű, hántolatlan, biotermesztésből származó natúrrizsnek tulajdonítanak gyógyerőt.


A rizst elkészítéskor különböző gyógyfűszerekkel keverik, mert így tovább nő élelmi értéke, táperői, finom energiái kiegyensúlyozottabbak lesznek. Feloldja az energiablokádokat, az életerő könnyebben áramolhat a testben, és megkezdődnek a gyógyulási folyamatok. Hatása nemcsak az egészséges súlycsökkenésben nyilvánul meg, életörömet és vitalitást is nyerünk belőle. Néhány napon belül anélkül salaktalanodik a test, hogy éhséget éreznénk, vagy bármilyen ételt kívánnánk.


Kényes egyensúly


A természetes rizsdiéta a természet törvényei szerint felépített tudományos egyensúlydiéta, és az életenergiát gyógyítja. Gyógyerejének alapja az energia körforgásán alapuló egyensúlyi hatás. Az életenergia két, ellentétes és egymást kiegészítő párból áll. Az energiaformákat a táplálékok is képviselik. A pozitív (jang) pólushoz tartoznak az egyensúlytól távol álló élelmiszerek, mint például

• a hús

• a hal

• a tojás

• és a só.


Az egyensúlyhoz közel álló pozitív táplálékok a kecsketejtermékek, még közelebb állnak a növényi élelmiszerek, a kiegyensúlyozott sós fűszerek, és a kiegyensúlyozott konyhatechnikákkal készített táplálékok. Az egyensúlytól távol eső táplálékok csökkentik, gyengítik életenergiánkat. A negatív (jin) pólushoz tartozó táplálékok, amelyek távol esnek a középponttól, például

• a fehércukor

• a barnacukor

• a gyümölcs- és szőlőcukrok

• a tejcukor

• a kandiscukor és az ezekből előállított termékek

• Az élvezeti cikkek, mint például

• a feketetea

• a babkávé

• az alkohol

• a mesterséges cukrok

• italok

• gyógyszerek

• és drogok.


Az egyensúlyhoz közelálló jin élelmiszerek: a természetes édességek (méz, árpaszirup, cukorrépaszirup, juharszirup) és a belőlük készült édességek, amelyek alapja a teljes őrlésű gabona és a tönköly. A negatív pólushoz legközelebb álló élelmiszerek: az évszaknak megfelelő zöldségek és gyümölcsök.

A hántolatlan natúrrizs rendelkezik a teljes kémiai-anyagi és energetikai egyensúllyal. Öt rész káliumot (jin) és egy rész nátriumot (jang) tartalmaz. Az emberi szervezet egészséges K/Na aránya 5:1 és 7:1 között van.

A hántolatlan rizs tartalmaz szénhidrátot, fehérjéket, növényi zsírt, ásványi anyagokat, vitaminokat és vitálanyagokat. A gabonák közül a rizsben van a legtöbb cukor, ezenkívül a következő ásványi anyagok és vitaminok: kalcium, foszfor, vas, cink, fluorid, B-, E-vitamin, nátrium, kálium és kovasav. A natúrrizs összetétele teljes mértékig harmonikus és megterhelés nélkül kap tőle szervezetünk energiát.


Négy–hét napos rizskúra


A rizsdiétához a rizst energetikailag megváltoztatjuk, finomítjuk és ízesítjük az alábbiak szerint:

• helyes főzéssel

• magas értékű, hevíthető finom olajokkal

A rizsdiétát kiegészítheti ízlés szerint például tönkölykenyér vagy kétszersült.

A hét nap alatt italunk legyen egy 50%-os teintartalmú fermentálatlan zöldtea, amelyet köztes étkezésként fogyasztunk a tönkölykenyér mellé. Este a rizs mellé igyuk kedvenc salaktalanító teánkat vagy gabonakávét kevés mézzel ízesítve, ez adja a szükséges cukrot a diéta során. Természetes béltisztító szerekkel segítjük a salaktalanítást, rendezzük a bélflórát. A kúra alatt nincs éhségérzetünk, és a negyedik, ötödik napon az élvezeti cikkek (kávé, tea, alkohol és mesterséges cukrok) kívánása is elmúlik. Hét nap alatt intenzíven méregtelenítjük és salaktalanítjuk a szervezetünket. Az első két napban fáradtnak érezhetjük magunkat, illetve már elmúlt vagy lappangó betegségek enyhe fájdalom formájában jelentkezhetnek – ez azonban a méregtelenedés mellékhatása. Naprólnapra jobban, egészségesebben, energikusabban érezzük magunkat és sokkal derűsebbek, boldogabbak leszünk.


Az egyensúlydiéta hatására javul


• az idegrendszer állapota

• az anyagcsere

• kedvezően alakul a testsúly

• az emésztés

• a szívműködés és a keringés

• erősödik az immunrendszer

• intenzívebbé válik a légzés

• fiatalító hatása is van.


A diéta gyakorlata


• Reggeli: teljes őrlésű tönkölykenyér – energetikai szempontból kiegyensúlyozott és magas energiaértékű. Ital: zöldtea vagy gabonakávé.

• Köztes étkezés: teljes őrlésű tönkölykenyérből készült kétszersült és Mate-tea, vagy valami erősebb tea. (pl. Bancha-tea).

• Ebéd: a recept szerint elkészített rizs.

• Ebéd után: tetszés szerint nyugtató vagy Holdfázis teák.

• Vacsora: A délihez hasonlóan elkészített rizs, vagy a változatosság kedvéért rizskrém. Kivételes esetben ehetünk a rizs helyett tönkölyből készült meleg ételt vagy kenyeret.

Reggeli előtt vegyünk be keserűsót, ami a béltisztítást szolgálja. Elkészítése: 1/4 literes üveget 2/3-részig vízzel megtöltünk, belekeverünk 1 teáskanál keserűsót, éjszakán át állni hagyjuk. Reggel, mielőtt meginnánk, meleg vízzel egészítsük ki a tartalmát.

Az elkészített rizst kiskanállal fogyasszuk és minden falatot legalább 30-szor rágjunk meg. Csendben, koncentrálva együnk. Ebéd után fogyasszunk zöldzab-teát, és ha lehet, pihenjünk egy kicsit. La pacho (Aktimun) teát is ihatunk.

A teázás idején: igyunk egy csésze teát, s ha nagyon éhesek vagyunk, egy falat tönkölykenyeret ehetünk hozzá.

Vacsorára fogyasszuk az ebédhez készített rizst vagy rizskrémet, ügyeljünk a koncentrált, alapos rágásra. Étkezés után zöldzab-tea vagy La pacho tea ajánlott. Ne felejtsük el vacsora után elkészíteni a reggeli keserűsónkat!


A rizs előkészítése


Kizárólag biológiai termesztésű hántolatlan, kerek szemű rizst használjunk.

Rizsadagunkat 1-2 napra előre megfőzhetjük.

• Étkezésenként 3 csapott evőkanál nyers rizst számoljunk, ez 3-4 púpozott evőkanál főtt rizst jelent.

• A rizst mossuk meg, csöpögtessük le, és egy lábosban fedővel tegyük fel főni másfélszeres vízzel.

• Közepes lángon, kevergetés nélkül addig főzzük, amíg lefő a víz.

• Figyelem! Ha gázzal főzünk, egy kicsit több víz szükséges! Fedő alatt, kevergetés nélkül kislángon 30-45 percig pároljuk, amíg a víz le nem főtt róla, és a szemecskék ki nem pattannak.

• Egy serpenyőt (legjobb az öntöttvas) kikenünk hidegen sajtolt szezámolajjal vagy olívaolajjal, ebbe beleteszünk három-négy púpozott evőkanál rizst. 10 percig enyhén pirítjuk. A tűz elem és az olaj segítségével a rizs kémiai és energetikai szempontból megváltozik. Nemcsak az energiakörforgást erősíti, rendkívül ízletes is. A kész rizst néhány csepp tamari szójaszósszal vagy egy csipet szezámsóval, továbbá pirított (új ) hagymával fűszerezhetjük. (Ez utóbbiaknak szintén rendkívüli energetikai kiegyensúlyozó hatásuk van!)


Felépítő napok a rizsdiéta után


1. hét

• Teljes kiőrlésű gabona bármilyen formában, például tönkölykenyér mandulakrémmel, egy kevés juharsziruppal.

• Az évszakhoz tartozó zöldségeket apróra vágva, karikára szeletelt hagymakarikákkal olívaolajban megpirítunk, kevés vizet adunk hozzá és fedő alatt készre pároljuk. Finom ízt adhatunk neki egy csipet tekka fűszerkeverékkel.

• Salátánkat ízletessé és könnyen emészthetővé tehetjük almaecettel, rizsecettel, olajjal, szezámsóval.

• Fogyasszunk az évszaknak megfelelő gyümölcsöt, mindenek előtt almát.


2. hét

• Teljes értékű gabona minden fajtája

• az évszak zöldségei

• saláta

• az évszak gyümölcsei

• ha kívánjuk az állati fehérjét, kevés kecskesajtot vagy halat fogyaszthatunk.


3. hét

• teljes értékű gabona minden formában

• az évszak zöldségei

• saláta

• az évszak gyümölcsei

• teljes őrlésű lisztből készült kenyerek, sütemények, tészták mézzel

• kecskesajt, hal

Italként fogyasztható Holdfázis teák, zöldtea, gabonakávé


Receptek


• Gabonalevesek és gabonakrémek

A rizshez keverhetünk tönkölyt, árpát vagy zabot tetszés szerinti arányban. Alapos mosás után egy csipet sóval hét-tízszeres vízben felfőzzük és kis lángon további 2-3 órán át főzzük. Este is felfőzhetjük a gabonalevesünket, majd hagyjuk még egy negyed órát főni takarékon, és ezután jól lefedve, konyharuhákkal betakarva éjszakán át állni hagyjuk – úgy, hogy reggel még meleg legyen. Reggeli előtt még egyszer felfőzzük. Ha krémesre szeretnénk készíteni, alacsony tűzön, állandó kevergetés mellett főzzük 10-40 percig. 8-as formában kevergessük úgy, hogy az irányt változtatjuk.

A leves ízének és hatásának gazdagítására belefőzhetünk hagymát, csicseriborsót, 1 darab Shii-take-gombát a szára nélkül, egy 10 cm-s darab kombualgát (ezt mindig belefőzhetjük a gabonalevesekbe, így természetes ásványi anyagokban gazdagabb lesz az ételünk.) Egy kávéskanál miszót (erjesztett szójababkrém) is belekeverhetünk a kész levesbe, valamint egy darabka reszelt jégcsapretket. Ezektől az adalékoktól levesünk szinte egész napra erőt ad és tisztító hatást biztosít.

Extra tipp


• A Gárdonyi köret- és desszertrizsek természetes alapanyagokból készülnek, nem tartalmaznak mesterséges tartósítószert és színezéket.

• Nemcsak köretként, hanem önálló ételként is fogyaszthatók.

• A köretrizs négyféle ízben kapható: magyaros, gombás, hagymás és spenótos. A desszertrizsből csokoládés és gyümölcsös áll rendelkezésre.

• Praktikus termékcsalád, mert a Gárdonyi köret- és desszertrizsek felhasználásával egyszerűen elkészíthető, pompás ízű, változatos ételek készíthetők.

• Sűrű gabonaleves kuktában

Hozzávalók: 2 csésze megmosott gabona, 10 csésze víz, 2 finomra vágott hagyma, 1 petrezselyemgyökér és 2 répa gyufaszál-vékonyságúra vágva, 3 nagy zöld fűszernövénylevél vagy téli zöld levelű zöldség levele, csíkokra vágva. Ízesítéshez miszó, a zöldségek pirításához szezámolaj.

A kuktába feltesszük a gabonát vízzel és egy csipet sóval, takaréklángon 45 percig főzzük. Közben a zöldséget a hagymával együtt szezámolajban megpirítjuk, végül a leveles zöldségeket is hozzáadjuk, kevés vízzel felöntjük, lefedjük és 15 percig pároljuk. A miszót egy kis vízben feloldjuk, és a párolt zöldséggel együtt beletesszük a levesbe. Mindezt együtt még pár percig főzhetjük.


• Gabonafasírtok

(alapanyag: rizs, köles, árpa, hajdina, tönköly)

Hozzávalók: 1 csésze főtt gabona, finomra vágott párolt hagyma, 1 kisebb, finomra vágott párolt répa, 1 csipet tengeri só, egy kevés teljes kiőrlésű liszt vagy zabpehely, tetszés szerint különböző fűszerek és fűszernövények. (Pl. őrölt kömény, oregánó, kakukkfű). A hozzávalókat alaposan összekeverjük, kerek pogácsákat készítünk, és olívaolajban vagy szezámolajban kisütjük. Akkor lesz ropogósan finom, ha forró olajban hirtelen sütjük, így a gabonaszemcsék összezáródnak, és a fasírt nem szív a szükségesnél több olajat fel.



Szepesi Dóra.. [link]

2006. szept. 28. 11:35
próbálta már valaki?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook