Mit tudtok a rizsdiétáról és hatásairól? (beszélgetés)
Mostanság olvasgatok és találkoztam ezzel.
Mint gyógymód használják. Ha 5-7napig csak barnarizst eszel, állítólag kigyógyít a betegségekből. Fa nagyon vészes az állapota valakinek, akkor sokáig, pépesre főzve kell adni az illetőnek, hogy a gyomra ne legyen kitéve megerőltetésnek.
A barna riszről erőre kap az ember.
Erről a diétáról annyit, hogy a makrobiotikán alapul, szinte ugyan az.:)
A makrobiotika pedig egy áletmód, minek lényege, hogy ne fogyassz olyan dolgokat, amik nem kellene a szervezetednek. Pl. te itt születtél MO-on, ahol nem terem természetes módon ananász, citrom, banán, tehát ezeket kerülni kell.
Illetve mi még fotosabb, hogy a jin-jang egyensúlya is számít.
Meg a napi gaona fogyasztás olyan 60-70%nak kell lennie.
Bővebb infókért írjatok nekem.:)
A rizs gyógyhatását ősidők óta ismerik. A természetes gyógymódok azonban csak a teljes értékű, hántolatlan, biotermesztésből származó natúrrizsnek tulajdonítanak gyógyerőt.
A rizst elkészítéskor különböző gyógyfűszerekkel keverik, mert így tovább nő élelmi értéke, táperői, finom energiái kiegyensúlyozottabbak lesznek. Feloldja az energiablokádokat, az életerő könnyebben áramolhat a testben, és megkezdődnek a gyógyulási folyamatok. Hatása nemcsak az egészséges súlycsökkenésben nyilvánul meg, életörömet és vitalitást is nyerünk belőle. Néhány napon belül anélkül salaktalanodik a test, hogy éhséget éreznénk, vagy bármilyen ételt kívánnánk.
Kényes egyensúly
A természetes rizsdiéta a természet törvényei szerint felépített tudományos egyensúlydiéta, és az életenergiát gyógyítja. Gyógyerejének alapja az energia körforgásán alapuló egyensúlyi hatás. Az életenergia két, ellentétes és egymást kiegészítő párból áll. Az energiaformákat a táplálékok is képviselik. A pozitív (jang) pólushoz tartoznak az egyensúlytól távol álló élelmiszerek, mint például
• a hús
• a hal
• a tojás
• és a só.
Az egyensúlyhoz közel álló pozitív táplálékok a kecsketejtermékek, még közelebb állnak a növényi élelmiszerek, a kiegyensúlyozott sós fűszerek, és a kiegyensúlyozott konyhatechnikákkal készített táplálékok. Az egyensúlytól távol eső táplálékok csökkentik, gyengítik életenergiánkat. A negatív (jin) pólushoz tartozó táplálékok, amelyek távol esnek a középponttól, például
• a fehércukor
• a barnacukor
• a gyümölcs- és szőlőcukrok
• a tejcukor
• a kandiscukor és az ezekből előállított termékek
• Az élvezeti cikkek, mint például
• a feketetea
• a babkávé
• az alkohol
• a mesterséges cukrok
• italok
• gyógyszerek
• és drogok.
Az egyensúlyhoz közelálló jin élelmiszerek: a természetes édességek (méz, árpaszirup, cukorrépaszirup, juharszirup) és a belőlük készült édességek, amelyek alapja a teljes őrlésű gabona és a tönköly. A negatív pólushoz legközelebb álló élelmiszerek: az évszaknak megfelelő zöldségek és gyümölcsök.
A hántolatlan natúrrizs rendelkezik a teljes kémiai-anyagi és energetikai egyensúllyal. Öt rész káliumot (jin) és egy rész nátriumot (jang) tartalmaz. Az emberi szervezet egészséges K/Na aránya 5:1 és 7:1 között van.
A hántolatlan rizs tartalmaz szénhidrátot, fehérjéket, növényi zsírt, ásványi anyagokat, vitaminokat és vitálanyagokat. A gabonák közül a rizsben van a legtöbb cukor, ezenkívül a következő ásványi anyagok és vitaminok: kalcium, foszfor, vas, cink, fluorid, B-, E-vitamin, nátrium, kálium és kovasav. A natúrrizs összetétele teljes mértékig harmonikus és megterhelés nélkül kap tőle szervezetünk energiát.
Négy–hét napos rizskúra
A rizsdiétához a rizst energetikailag megváltoztatjuk, finomítjuk és ízesítjük az alábbiak szerint:
• helyes főzéssel
• magas értékű, hevíthető finom olajokkal
A rizsdiétát kiegészítheti ízlés szerint például tönkölykenyér vagy kétszersült.
A hét nap alatt italunk legyen egy 50%-os teintartalmú fermentálatlan zöldtea, amelyet köztes étkezésként fogyasztunk a tönkölykenyér mellé. Este a rizs mellé igyuk kedvenc salaktalanító teánkat vagy gabonakávét kevés mézzel ízesítve, ez adja a szükséges cukrot a diéta során. Természetes béltisztító szerekkel segítjük a salaktalanítást, rendezzük a bélflórát. A kúra alatt nincs éhségérzetünk, és a negyedik, ötödik napon az élvezeti cikkek (kávé, tea, alkohol és mesterséges cukrok) kívánása is elmúlik. Hét nap alatt intenzíven méregtelenítjük és salaktalanítjuk a szervezetünket. Az első két napban fáradtnak érezhetjük magunkat, illetve már elmúlt vagy lappangó betegségek enyhe fájdalom formájában jelentkezhetnek – ez azonban a méregtelenedés mellékhatása. Naprólnapra jobban, egészségesebben, energikusabban érezzük magunkat és sokkal derűsebbek, boldogabbak leszünk.
Az egyensúlydiéta hatására javul
• az idegrendszer állapota
• az anyagcsere
• kedvezően alakul a testsúly
• az emésztés
• a szívműködés és a keringés
• erősödik az immunrendszer
• intenzívebbé válik a légzés
• fiatalító hatása is van.
A diéta gyakorlata
• Reggeli: teljes őrlésű tönkölykenyér – energetikai szempontból kiegyensúlyozott és magas energiaértékű. Ital: zöldtea vagy gabonakávé.
• Köztes étkezés: teljes őrlésű tönkölykenyérből készült kétszersült és Mate-tea, vagy valami erősebb tea. (pl. Bancha-tea).
• Ebéd: a recept szerint elkészített rizs.
• Ebéd után: tetszés szerint nyugtató vagy Holdfázis teák.
• Vacsora: A délihez hasonlóan elkészített rizs, vagy a változatosság kedvéért rizskrém. Kivételes esetben ehetünk a rizs helyett tönkölyből készült meleg ételt vagy kenyeret.
Reggeli előtt vegyünk be keserűsót, ami a béltisztítást szolgálja. Elkészítése: 1/4 literes üveget 2/3-részig vízzel megtöltünk, belekeverünk 1 teáskanál keserűsót, éjszakán át állni hagyjuk. Reggel, mielőtt meginnánk, meleg vízzel egészítsük ki a tartalmát.
Az elkészített rizst kiskanállal fogyasszuk és minden falatot legalább 30-szor rágjunk meg. Csendben, koncentrálva együnk. Ebéd után fogyasszunk zöldzab-teát, és ha lehet, pihenjünk egy kicsit. La pacho (Aktimun) teát is ihatunk.
A teázás idején: igyunk egy csésze teát, s ha nagyon éhesek vagyunk, egy falat tönkölykenyeret ehetünk hozzá.
Vacsorára fogyasszuk az ebédhez készített rizst vagy rizskrémet, ügyeljünk a koncentrált, alapos rágásra. Étkezés után zöldzab-tea vagy La pacho tea ajánlott. Ne felejtsük el vacsora után elkészíteni a reggeli keserűsónkat!
A rizs előkészítése
Kizárólag biológiai termesztésű hántolatlan, kerek szemű rizst használjunk.
Rizsadagunkat 1-2 napra előre megfőzhetjük.
• Étkezésenként 3 csapott evőkanál nyers rizst számoljunk, ez 3-4 púpozott evőkanál főtt rizst jelent.
• A rizst mossuk meg, csöpögtessük le, és egy lábosban fedővel tegyük fel főni másfélszeres vízzel.
• Közepes lángon, kevergetés nélkül addig főzzük, amíg lefő a víz.
• Figyelem! Ha gázzal főzünk, egy kicsit több víz szükséges! Fedő alatt, kevergetés nélkül kislángon 30-45 percig pároljuk, amíg a víz le nem főtt róla, és a szemecskék ki nem pattannak.
• Egy serpenyőt (legjobb az öntöttvas) kikenünk hidegen sajtolt szezámolajjal vagy olívaolajjal, ebbe beleteszünk három-négy púpozott evőkanál rizst. 10 percig enyhén pirítjuk. A tűz elem és az olaj segítségével a rizs kémiai és energetikai szempontból megváltozik. Nemcsak az energiakörforgást erősíti, rendkívül ízletes is. A kész rizst néhány csepp tamari szójaszósszal vagy egy csipet szezámsóval, továbbá pirított (új ) hagymával fűszerezhetjük. (Ez utóbbiaknak szintén rendkívüli energetikai kiegyensúlyozó hatásuk van!)
Felépítő napok a rizsdiéta után
1. hét
• Teljes kiőrlésű gabona bármilyen formában, például tönkölykenyér mandulakrémmel, egy kevés juharsziruppal.
• Az évszakhoz tartozó zöldségeket apróra vágva, karikára szeletelt hagymakarikákkal olívaolajban megpirítunk, kevés vizet adunk hozzá és fedő alatt készre pároljuk. Finom ízt adhatunk neki egy csipet tekka fűszerkeverékkel.
• Salátánkat ízletessé és könnyen emészthetővé tehetjük almaecettel, rizsecettel, olajjal, szezámsóval.
• Fogyasszunk az évszaknak megfelelő gyümölcsöt, mindenek előtt almát.
2. hét
• Teljes értékű gabona minden fajtája
• az évszak zöldségei
• saláta
• az évszak gyümölcsei
• ha kívánjuk az állati fehérjét, kevés kecskesajtot vagy halat fogyaszthatunk.
3. hét
• teljes értékű gabona minden formában
• az évszak zöldségei
• saláta
• az évszak gyümölcsei
• teljes őrlésű lisztből készült kenyerek, sütemények, tészták mézzel
• kecskesajt, hal
Italként fogyasztható Holdfázis teák, zöldtea, gabonakávé
Receptek
• Gabonalevesek és gabonakrémek
A rizshez keverhetünk tönkölyt, árpát vagy zabot tetszés szerinti arányban. Alapos mosás után egy csipet sóval hét-tízszeres vízben felfőzzük és kis lángon további 2-3 órán át főzzük. Este is felfőzhetjük a gabonalevesünket, majd hagyjuk még egy negyed órát főni takarékon, és ezután jól lefedve, konyharuhákkal betakarva éjszakán át állni hagyjuk – úgy, hogy reggel még meleg legyen. Reggeli előtt még egyszer felfőzzük. Ha krémesre szeretnénk készíteni, alacsony tűzön, állandó kevergetés mellett főzzük 10-40 percig. 8-as formában kevergessük úgy, hogy az irányt változtatjuk.
A leves ízének és hatásának gazdagítására belefőzhetünk hagymát, csicseriborsót, 1 darab Shii-take-gombát a szára nélkül, egy 10 cm-s darab kombualgát (ezt mindig belefőzhetjük a gabonalevesekbe, így természetes ásványi anyagokban gazdagabb lesz az ételünk.) Egy kávéskanál miszót (erjesztett szójababkrém) is belekeverhetünk a kész levesbe, valamint egy darabka reszelt jégcsapretket. Ezektől az adalékoktól levesünk szinte egész napra erőt ad és tisztító hatást biztosít.
Extra tipp
• A Gárdonyi köret- és desszertrizsek természetes alapanyagokból készülnek, nem tartalmaznak mesterséges tartósítószert és színezéket.
• Nemcsak köretként, hanem önálló ételként is fogyaszthatók.
• A köretrizs négyféle ízben kapható: magyaros, gombás, hagymás és spenótos. A desszertrizsből csokoládés és gyümölcsös áll rendelkezésre.
• Praktikus termékcsalád, mert a Gárdonyi köret- és desszertrizsek felhasználásával egyszerűen elkészíthető, pompás ízű, változatos ételek készíthetők.
• Sűrű gabonaleves kuktában
Hozzávalók: 2 csésze megmosott gabona, 10 csésze víz, 2 finomra vágott hagyma, 1 petrezselyemgyökér és 2 répa gyufaszál-vékonyságúra vágva, 3 nagy zöld fűszernövénylevél vagy téli zöld levelű zöldség levele, csíkokra vágva. Ízesítéshez miszó, a zöldségek pirításához szezámolaj.
A kuktába feltesszük a gabonát vízzel és egy csipet sóval, takaréklángon 45 percig főzzük. Közben a zöldséget a hagymával együtt szezámolajban megpirítjuk, végül a leveles zöldségeket is hozzáadjuk, kevés vízzel felöntjük, lefedjük és 15 percig pároljuk. A miszót egy kis vízben feloldjuk, és a párolt zöldséggel együtt beletesszük a levesbe. Mindezt együtt még pár percig főzhetjük.
• Gabonafasírtok
(alapanyag: rizs, köles, árpa, hajdina, tönköly)
Hozzávalók: 1 csésze főtt gabona, finomra vágott párolt hagyma, 1 kisebb, finomra vágott párolt répa, 1 csipet tengeri só, egy kevés teljes kiőrlésű liszt vagy zabpehely, tetszés szerint különböző fűszerek és fűszernövények. (Pl. őrölt kömény, oregánó, kakukkfű). A hozzávalókat alaposan összekeverjük, kerek pogácsákat készítünk, és olívaolajban vagy szezámolajban kisütjük. Akkor lesz ropogósan finom, ha forró olajban hirtelen sütjük, így a gabonaszemcsék összezáródnak, és a fasírt nem szív a szükségesnél több olajat fel.
Szepesi Dóra.. [link]
További ajánlott fórumok:
- Ötletek a tüdőbe inhalálás/porlasztás útján bejuttatható regenerálókról és azok hatásairól ( gyógyszerek, illóolajok és egyéb csodaszerek )
- Gyógyító ásványok, fél drága kövek jótékony hatásairól
- Kínai akupunktúra hatásairól, eredményeiről vélemények?
- Mit hallottatok a sólámpa jótékony hatásairól az asztmára?
- Tudtok mononukleózis későbbi hatásairól?
- Hallottatok a hagyma gyógyító hatásairól?