Mit tegyek, hogy a saját kertemet szépíthessem? (beszélgetés)
Autó volt, Anyu vezetett, aztán amikor behozták a zöld kártya meg mindenféle matricák- azt mondta, ahhoz már túl öreg, hogy ezekre is figyeljen, így az autó el lett adva gyűjtőnek, és ott, Pécelen kerestünk lehetőséget, hogy aki ott lakik, ki tudna-e vinni minket.Akkor sikerült, és azóta is kivinne az az úr, aki mér vagy 20-25 éve kivisz, de Anyukám nincs már 12 éve, én pedig közfoglalkoztatásban dolgozom. a bérem nem emelkedik, a benzin- amivel az eddigi fuvarozó kivinne- emelkedik...Autóm a keresetem miatt sem lehet, jogsim pedig eü. okokból soha nem lehet.
Vicc: nem lehet olyat programozni, hogy a péceli kertet valahova közelebbre áthelyezni? :D Azt én terveztem, valósítottam meg- nagyon kötődöm hozzá...
Sajna igazad van, csak a rokon kertje soha nem lesz olyan, amilyennek kéne lennie...Úgy beépítette, hogy mire egy zsebkendőnyi területet felszabadítok a beépítettből, 80 éves leszek...Ezért a ragaszkodás :)
A gond "csak" annyi, hogy ott a kert amit szeret(ne) de megoldhatatlan számára.
Kedves FI!
Azt nem lehet, hogy Budáról kiköltözz Pécelre és ott lakj? Vagy a kettőt eladni és venni egy kiskertest valahol jó közlekedéssel?
Adott egy egy kert, amihez sok szálon kötődsz, de a megközelítése olyan probléma, amit nem tudsz megoldani. Ha jól értem, nem csak az a baj, hogy az autóval rendelkező ember pofátlanul sokat kér(t) a 12-16 km-es utaztatásért, hanem a kétszer másfél órás BKV-s zötykölődés is fárasztó. Két lehetőséged is van:
- eladod a kertet és az örökölt ingatlanon kialakítasz egy másik kertet; a hogyanra a 7. hsz.-ban olvashatsz ötleteket
- kerítesz valakit, akinek van autója és szívesen tölti veled az időt az imádott kertedben.
Szerintem az első variáció az életképesebb, bármennyire is fájdalmas. A második neked is eszedbe jutott a 22. hsz. szerint. Sok sikert hozzá!
Nekem ezzel kapcsolatban volt egy "álmom"- vagyis kettő:
Az egyik az, hogy rohamosan fejlődik az a rész, és reméltem, hogy a közeli városban járó busz végállomását kiviszik a kertek elejéig- onnan 4-5 perc gyalog a kertem.
A másik az, hogy keresek egy fiatal nyugdíjas párt autóval a közeli, budapesti lakótelepen, akik szívesen kijönnének a betonból a szabadba, és a környéken barangolnak, vagy velem kertészkednek (talán megosztva a termést), és így mindenkinek jó lenne. Arra is gondoltam, hogy 1 évben 2x 1 vagy 2 hétre ott is maradhatnának kikapcsolódni. A kerttől mindkét irányban van 1-1 horgásztó, 5-6 kilométeres körzetben másik településeken, városokban sok látnivaló stb...Ez lett volna a vágyam, és így örömet szereznék olyanoknak, akiknek nincfs módjuk kimenni a szabadba, netán 1 unoka is elfér a faházban, és akkor a közműveket is érdemes lenne bevezetni. Vizet és villanyt mindenképp. Ez még álom, de ki tudja...talán kimegy a busz, vagy megáll a vonat a kerteknél... (ezek a kertek 1987-ben parcellázott területek, örökre átadva a tulajdonosoknak.Mi voltunk az elsők, a legjobb fekvésű kert a miénk)
A fölösleges és kihalt fák kivágása sínen van a közeli kertben, de azt azonnal is megvennék, olyan helyen van...
Földmunkától én nem tartok, csak egy 2015-ös hasi műtét óta nagyon nehéz fizikai munkától intenek az orvosok.Az egyik oldalon többlakásos ház épült, teljesen új tulajdonosokkal, a másik oldalon a velem egykorúak lakásba költöztek, és a fiatalok élnek ott a családjukkal- nem ismerem őket sem.A közeli kert/ház csak "kert" minőségben működne ha megmaradna, és csak 1, vagy max 2 napra tudnék ott maradni, mivel otthon mentett madarak várnak a lakhelyemen.Ha meghagyom a közelit, nekik is kéne helyet csinálnom, és akkor egész nyáron ott lehetnék a madarakkal együtt.
Nem tudok bicajozni- gyerekkoromban sem volt kerékpárom.
Még a végén az lesz, hogy el lesz adva mindkettő, és a lakásomra, és magamra lesz fordítva, és ha szerencsém lesz, találok a közelben (Kamaraerdő, Budaörs- vagy bármi a budai oldalon Budapesten, ami BKV-val megközelíthető) egy művelhető kertet...
A távolabbihoz csak autóval vagy gyalog lehet kijutni.Bicajozni nem tudok, mert egy régi probléma miatt semmilyen saját járművet nem vezethetek.
a lakásom nem kérdés- onnan nem megyek el.
1 éves koromtól ugyanott élek. Csak a két kerten agyalok :(
Melyikre gondolsz?
A sajátom 168 négyszögöl, amelyen van egy téliesített faház, van elől és hátul is terasza, első terasz alatt pince, + a kert hátsó részénél egy szerszám tároló+ pottyantós WC. Közművek a kapuban.(bent csak kerekes kút van, más nincs)
Mobilházra nincs szükség, mert van rajta téliesített faház- de én oda csak a cuccomat rakom le, és megyek a "kincseimhez" (növények), és szépítem- csak épp nem tudok kijutni.
A közeli házban élt az elhunyt rokon, így az közműves, csak nem csatorna, hanem derítő van. Hatalmas munka felújítani belülről- kívülről szép.Belülről festeni kell, nyílászárókat kell cseréltetni, fűtést megoldani- mert az egész házban(28 m2 az egész) csak a szobában van fűtés egy gázkonvektorral, vagy szükség esetén olajradiátorral. Van egy hatalmas garázs tele bútorral, iszonyat sok ruhanemű, elektromos cucc- amiről nem tudom, működnek vagy sem.
Ha ennyire ragaszkodsz a távolabbi kerthez, akkor költözz el. Lakásodból kerthez közelebb.
Más kombináció nem lehetséges a felajánlottakon kívül.
Soha nem érzem kényszernek a kert művelést. 1987 óta a saját kert (Anyuval kettőnké volt,csak Ő 12 éve meghalt) csodálatos, csak nem tudok kijutni.
A közeli a tavaly elhunyt utolsó rokonom lakhelye (Budapest kertes övezet), de iszonyat munka van ott. 59 éves vagyok, nincs semmilyen segítség, így nagyon nehéz egy teljesen beépített kertet "felszabadítani" egyedül a sok építménytől, kacatoktól.82 éves gyüjtögető ember volt (majd jó lesz valamire)...
További ajánlott fórumok:
- Elegem van a párom nyavalygásából! Mit tegyek?
- Mit tegyek az apósommal ha nagyon megkívánt engem?
- Megcsaltak most mit tegyek?
- Most 6 hónapos a lányom, a nem alvás úgy 1, 5 hónapja kezdődött. Egyszerűen nem hajlandó elaludni, csak, ha ott vagyok, mit tegyek?
- Szerintetek van okom a féltékenységre? Mit tegyek?
- A kutyáim szétrombolják a kertemet. Állítólag van egy virág aminek az illatát nem szeretik... Tudja valaki mi ez?