Mit tegyek, ha 3, 5 éves lányom minden éjjel bepisil? (tudásbázis)
Nekem is van ismerősöm, aki felkeltette éjszaka a gyereket pisiltetni. Nagyon rossz ötlet, neki is mondtam...
Adni kell pelenkát a gyerekre, nem úgy kezdődik a szobatisztaságra szoktatás, hogy rögtön elhagyjuk a pelust. Meg kell várni, míg a gyerek is megérik rá. Ha rendszeresen száraz a pelus el lehet hagyni.
Nálunk úgy volt, hogy amikor már ő nem akarta a pelust, tudatosan szobatiszta volt, semmi pénzért nem pisilt volna bele!
Nálunk is a védőnő 5 éves kort mondott. A 2. gyerkőcnek kb. eddig használtunk pelust éjszakára, de nem csináltunk belőle problémát. Egy idő után ő maga szólt hogy nincs már rá szüksége. A másik kettő is ugyanígy szólt, de kb. 3,5- 4 éves korukban hagyták el a pelust.
A biztonság kedvéért egy ideig kell a gumilepedő (felfázás, mély alvás, esti túlzásba vitt ivás), de előbb-utóbb vége ennek az időszaknak is.
Ne haragudjatok, de én szörnyűségesen rossz ötletnek tartom, hogy a gyereket ébressze fel éjszaka.
Szerintem ezzel csak erősíti az ember a gyerekben a problémát.
Szerintem a legfontosabb, hogy ne legyen téma minden nap a család és a gyerek között. Nyugalom legyen, szokjon be az oviba, aztán magától el fogja hagyni.
A fórumnyitóra: adj rá pelenkát!
Ha minden éjjel bepisil akkor még nem éjjeli szobatiszta. amúgy a védőnői státuszban is csak 5 éves korra van írva az éjszakai... nemvéletlen használtak már nagyanyáink is gumilepedőt ;)
Ekkora gyerek már nem "szándékosan" pisil be. Szerintem Őt is zavarja.
Jó ötlet a pelenka, amikor megérik a gyerek rá, nem fog bepisilni.
Van amikor családi halmozottság. Anyuka, vagy apuka, esetleg mind a kettő nem volt sokáig éjszakai szobatiszta.
szerintem ez a legbrutálabb módszer, amit szülő megtehet: éjjl az alvó gyereket felkelteni, ültetni csórót a wc-re.... akkor inkább már pelenka
semmiképp se csak pizsama, hogy jól elázzon és arra keljen, hogy tocsog...
Lehet, hogy éppen a változás (óvoda) miatt kialakult izgalom, szorongás, feszültség váltja ki nála. Bele fog szokni, nem szabad megszidni, el fog múlni, mihelyt beleszokik az ovis rendszerbe.
Bennünk felnőttekben is van drukk, szorongás, ha új helyzet elé állít bennünket az élet. Ő is ilyen helyzetben van, megoldódik, ne aggódj.
Este már nem iszik lefekvés előtt olyan 1 órával és lefekvés előtt megy pisilini is, mégis.
Most kezdte az óvit, ott is bepisilt egyszer, de ilyen még sosem volt amióta nem pelenkás, az elmúlt majdnem másfél évben.
Hogyan lehet kideríteni 3,5 évesnél, aki keveset beszék, hogy mi okozhat nála feszültséget?
nem, a pelenka éppen segíteni fogja.
add rá úgy, mint egy ruhadarabot, a pizsama részét. Ne is tedd szóvá
Idegrendszeri érés következménye az ágytisztaság, ezt ki kell várnod.
Ha nagyon elhúzódik, akkor nyilván lehet más okokat keresni, de ha nincs látható stressz, új helyzet, ovikezdés vagy családi baj, akkor ne foglalkozz ezzel
:) épp most kérdeztem :)
Akkor szerintem nincs min aggódni, az ágytisztaság nagyon sok gyereknél jóval később alakul ki. Amint érett lesz rá nem fog éjjel bepisilni, még a pelusba sem. Főleg hogy azért pisis pelusban aludni tovább reggelig nem lesz olyan kellemes neki sem. Rosszabb ha minden reggel ezzel a stresszel indul, hogy már megint ágyneműcsere stb...
A bugyipelus jó ötlet szerintem, és akkor balaeset esetén sincs stressz...
Viszont azért át kellene gondolni, hogy mindig így volt (vagyis még nem alakult ki az éjszakai ágytisztaság) vagy mostanában valami miatt visszaesett (pl. ovi?). Arra is figyelni kell, hogy mennyit iszik este, ha lehet inkább napközben igyon többet és este ne olyan sokat. Figyelj majd arra is, hogy ez csak éjszakai probléma marad-e vagy esetleg később nappal is előfordul, mert ha romlik a helyzet akkor érdemes kicsit mélyebbre ásni hogy mi okoz feszültséget nála.
nem volt még olyan időszak, hogy ágytiszta volt
mármint, ez a mostani nem egy új, szorongás vagy más miatti időszak
ha pelust adok rá, akkor nem lesz az, hogy mivel bepisilhet "gond nélkül", ezért be is pisil?
További ajánlott fórumok:
- Anyósom nem hagyja, hogy úgy neveljem a lányom, ahogy szeretném. Mindent megenged neki amit én nem. Mit tegyek?
- Mit tegyek ha az egyéves kislányom fején koszmófoltok jelentek meg? Minden nap hajat mosunk csecsemő kora óta, mitől alakult ki mégis?
- Kislányom mindent kihány, nem marad meg benne még a tea sem, félek hogy ki ne száradjon. Mit tegyek?
- Kiscsoportos óvodás kislányom újból rászokott a bepisilésre, ami legfőképp az ágyhoz kötött. Milyen okai lehetnek? Mit tegyek én?
- 7 éves lányomat nem tudom leszoktatni az éjjeli bepisilésről.SOS ha tud valaki okosat szívesen veszem, már mindent kipróbáltam.
- 4 éves lesz a kislányom s majd' egy hete minden éjszaka bepisil. Mi lehet az oka?