Mire jók a kerámiabevonatos edények? (tudásbázis)
Akkor jól tudtam, teflonos edényeimmel is megcsináltam ezt.
Piacon is van " dögivel " ilyen edény. Ha több réteg a kerámiabevonat, akkor annak van némi súlya is ha jól sejtem.
Ez is lehet kiindulópont, ha netán megszáll az ihlet és veszek. Mondjuk tuti hogy olyan méretűt ami teflonosba nincs...
Nekem a wook is bejött teflonos.
Pontosan!:)
És igen, zsiradék is kell alá, csak nem annyi, mint a hagyományos edényekben. Kb. egy teáskanál, vagy bizonyos húsoknál még annyi se.
A kerámia bevonat általában fehér. Nem a színe a lényeg, hanem az eljárás, amivel a fémedényhez "rögzítik", és hogy hány réteg kerámiából van!
A gagyibbak általában azért nem "működnek" jól, mert kb. egy vékony réteg, és csak ragasztva van...
Nekem is van 4, szepnek szep es a teflonnal szemben ez nem kopik annyira es nem mergezo a bevonat. Ettol fuggetlenul minden nekem is odakozmalt, ha nem vigyaztam. Szerencsere az indukcios tuzhelyemen nem jo, mert aluminium az alja, ezert koltozeskor lefokoztam oket a hatso konyhamba, ahol villanytuzhelyem van es csak ritkan hasznalom. Sajnalnam kidobni mert szepek is maradtak es a mereteik pont jok nekunk, van 2 adagnyinak es 4 adagnyinak jo, de eleg is. Nem fogok venni az indukcioshoz soha, maradok az ujgeneracios teflonnal es az acel edenyeimnel.
Ja, es igen, kulonosen a palacsintanal nagy remenyeket taplaltam, es a keramia a leheto legcarabb palacsintasuto.
Ki kell égetni mit takar?
Én azt értem alatta, kevés zsiradékkal a tűzhelyre tenni, és felforósítani. És közben az edény egész belsejét ez a forró zsiradék átjárja. Forgatni az edényt, és vissza a tűzre... Papírtörlővel kitörölni, utána tisztítószeres vízzel elmosni.
Kerámia edényeket mindig fehér belsejűnek láttam őket... Még nincs nekem, de azt sejtem valamennyi zsiradék kell mindig alá.
Akiknek bevalt, hol es milyen markat vettetek?
Nekem feher a belselye, nehez vas az egesz kivul. Nem mondanam, hogy rossz, de jonak sem hivnam.. Nem volt olcso, nagymeretu serpenyo. Gyakran hasznalom es zsiradek nelkul szinte minden leeg benne.
Biztos függ a márkától is.
Mi boltban vettünk,de no name-t.Kb.1 évig tökéletes volt,imádtam....aztán mostanra már odatapad a cucc benne.
Szóval ahogy előttem írták már,inkább a márkásat kell megvenni hogy sokáig jól funkcionáljon!
Csak a delimano jó szerintem. A többi elég vacak. A noname-ek meg pláne. Hiába drágák.
Vettem többfélét, minddel bajom volt, aztán kaptam a delimanot és az csúcsszuper.
Én nem tapasztaltam se szárazabb palacsintát, se semmi bakit velük..mármint a delimanoval.
A mosogatógépet nem szeretik, nem is javasolják, hogy mosogatógépben legyenek tisztítva.
Nekem két serpenyőm van, nem voltak olcsók, de ügyesen, leárazáskor vettük.
Mindegyik fehér belsejű, annyiban különböznek egymástól, hogy míg az egyiknek sima a belseje, addig a másiknál apró kis kockák vannak a serpenyő alján.
Jah és vettünk egy palacsinta sütőt is.
Eleve nagyon kevés zsiradékkal sütöm a palacsintát, főleg rámával, de azt is csak éppen megkenem az alját és megcsorgatom a nyers részét, de nagyon szépen süt, nem éget, minden rendben.
Ami igaz, kicsit lassabb, mint a teflon, de nekem abból volt elegem, hogy némelyik bizony fekete apró kis dolgokat ereget magából főzés közben.
Azokat kénytelen voltam kidobni, hiába olvastam valahol, hogy nem mérgező.
Baromira nem mindegy, hogy milyet veszel. És megvan a technikája, hogy kell használni - van pl. olyan, amit első használat előtt "ki kell égetni", stb.
Nem ész nélkül kell nekiesni...
Azért kérdezem, mert nekem eddig nem volt jó tapasztalatom velük!
Függetlenül a márkától kérdezem, hogy egyáltalán mire jó ez a kerámia-edény divat?
Kaptam ajándékba egy jó drága változatot ilyet, palacsintasütőként. Nos, ugyanabból a tésztából sütöttem egymás mellett a már meglévő teflonos sütőben és az új kerámiabevonatos serpenyőben, és ez utóbbiban kicsit száraz lett a cucc. Nem is lelkesedett érte nálunk mindenki!
Aztán. Rokoni háztartásban készítettem császármorzsát, ami nálam a teflonos lábasban gyorsan, és remekül elkészül, ott meg csak kivettem egy fekete belső bevonatos edényt és elkezdtem a műveletet. De minden rémség történt az anyaggal: nem sűrűsödött, nem engedte ki a nedvességet, sőt elkezdett lekozmálni! Rémes volt! Majd amikor kiöntöttem a trutyit, megnéztem az edény alját, és akkor derült ki, hogy nem teflonos volt, ahogy hittem, hanem kerámia bevonatú! Na, nekem ebből elegem volt!
További ajánlott fórumok:
- Mosogatószer ízű edények a mosogatógépből
- Most vettünk mosogatógépet, de az edények piszkosak maradnak benne. Mit csinálok rosszul?
- Hogyan tisztítjátok, és mivel a gáztűzhely fekete rácsát, amin az edények vannak?
- Zepter edényeket vásároltam, tud valaki jól bevált recepteket?
- Tefál edények - Te melyiket használod és mire? Elégedett vagy vele?
- Milyen kerámiabevonatos palacsintasütőt ajánlasz?