Mire figyeljünk oda, egy ház megvásárlásakor? (tudásbázis)
Igen ez sem rossz ötlet, csak azt nem tudom, hogy ha esetleg a későbbiekben úgy alakulna, akkor a bíróság ezt simán így elfogadja ebben a formában, hogy lemondtak és kész? És ha megtámadják ezt egy jó ügyvéddel? Nem tudom merre dőlne a lat...
De ennek valóban utána kell járni, nehogy felültessék szegényeket. Annyi mindent hal az ember, és sajnos a mai világ a bűnözőknek kedvez.
A kéásőbbi örökösökre gondolva esetleg ezt is bele kellene írni egy másik (kiegészítő) szerződésbe, amiben esetleg az örökösök nyilatkoznak, hogy ők is tudnak erről, és a későbbiekben nincs ilyen igényük, tehát folytathatjátok a részletfizetést feléjük valahogy (pl. egy közös számlájukra).
Lehet, hogy albérletnél tényleg jobb, mert az albérlet eleve csak pénzkidobás, így azért még nyerhetnek ezzel a konstrukcióval, de tényleg jól kell megírni azt a szerződést.
A tulajdoni lapot pedig én kérném ki, és nem a jelenlegi tulajdonossal kéretném ki. (Az ördög nem alszik.)
Ház vizsgálatánál hasznos megnézni, legalábbis mi mindíg ezeket néztük:
Van e alapja a háznak, mert vizesedés szempontjából nem mindegy, van e salétromszag, penészedés valahol a falakon, van e nagy repedés a sarkokban a plafonon vagy bárhol máshol, van e süllyedésre utaló jel, milyen a tető, beázik e valahol, milyenek a gerendák, milyen állapotúak a nyílászárók, milyen a fűtés, használható állapotú e, van e valahol csőtörés.Miért van álmennyezet, valamit takarni akarnak e pl leszakadó plafon stb.
Tulajdonviszonyok rendben vannak e, mi szerepel a tulajdoni lapon tehát nem mindegy hogy pl csak telek vagy van rajta ház is.Ne legyen közműtartozás a házon, ha tartozás van rajta akkor az hogy lesz rendezve stb.
Sok sikert!
;)
energiatanúsítvány szupi,köszi
örökösöktől azért nem tartunk,mert ők is jelen lesznek az adásvételnél,ill pontosan ezért kell az ügyvédi okirat,de azért ezt is megkérdezzük,köszi :-)
természetesen ez volt az első szempont,de ennyire nincs eldugott hely,szomszéd 1 kisváros,gyógyfürdő,és az adott megyeszékhely is 20km-en belül van
szóval munka nem gond,ráadásul párom rugalmas ilyen szempontból,autóval messzebb is tud járni,ha kell
Először is egy régi vidéki ház tuti hogy nincs megelelően szigetelve. Első dolgod legyen egy energia tanusitvány kérése, amelyet a tulajdonosnak kell beszereznie. Abból majd meglátod, hogy mire számíthatsz szigetelés ügyben.
Másrészt az idős házaspár meghalhat havi évi 600.000 forintjával fizetitek a házat, az elég sokáig tart mire kifizetitek. Ez esetben majd vívhattok az örökösökkel.
sajnos párom min bérre van bejelentve,és én gyesen vagyok,így sose kapunk úgy hitelt,hogy házat tudjunk venni,albérlet mellett pedig nem tudunk ekkora összegeket félretenni,így muszáj
így legalább a sajátunkért fizetünk,nem mást tartunk el
kőműves jó ötlet
azonnal költözhető,és tulajdonjog fenntartás lesz
úgy értem,hogy részletfizetésre hírdette meg egy idős házaspár,akik a gyerekeikhez költöznek,és örülnek a havi 50ezer ft-nak
sokan bizalmatlanok,megértelek,de most a mi,vagyis a vevő szempontjából felmerülő buktatók érdekelnének
igen,a tulajnak.erre van egy olyan lehetőség,hogy tulajdonjog fenntartással történő eladás,tehát akkor kerül a nevünkre,ha a teljes összeget megfizettük,de nem tudja már felhasználni pl jelzálogként,nem adhatja el,stb...
fél ingatlan nem lesz,mert ha jól tudom a szerződésben ki lehet kötni,hogy ha nem tudunk fizetni,akkor pl havi 30 albérleti díjat beszámít,és a különbözetet,meg a ráfordításokat visszafizeti,de persze nem ez a cél
Na ez meg a másik fele.
(Én eladó fejjel tudok csak gondolkodni.)
- Valóban egy hozzáértő kőműves, vagy építési vállalkozó szakember, aki megnézi hogy van-e alászigetelés, milyen a tetőszerkezet állapota, a kémények állapota, milyen az ingatlan egyéb állapota (pl. kifelé dőlő hátsó fal = igen-igen komoly gondokat takarhat, vagy egyik falon valami repedés, vagy éppen lakótéren belül ha látszanak a gerendák, azok hajlása, görbülete, vagy a lakás bizonyos részeit lambéria takarja = rossz az alászigetelés, omlik a fal!!! stb. stb.)
- kérje ki a tulaj, és mutasson be nektek egy 30 napnál nem régebbi "tulajdon-lap másolatot", földhivataltól. Ha van a házon bankhitel, akkor az oda felvésésre került
- valóban ügyvéd által készített megállapodásban, az adás-vételi szerződésben rögzíteni kell, hogy a törlesztő-részleteket hova, milyen ütemezésben, milyen havi határidőre kell fizetnetek,
- mikor kerül a nevetekre
- mikor vehetitek használatba
- és még a mérő-órákkal kapcsolatos teendők, amiket itt írtak, és még írni fognak
Hogy érted a részletre vásárlást?
Én mint eladó ebbe tuti nem mennék bele.
A kinézett ingatlan szomszédaitól érdeklődjetek , ők majdnem annyit tudnak , mint a tulajok ! Legalább láthatod azt is kik ? lesznek a szomszédaid ?
Nincs-e a környéken valami olyan zajos tevékenység , amit aztán majd nem lesz könnyű elviselnetek .
A tulajdonosnak fogtok részletekben fizetni? Az elég necces! Mikor lesz a tulajdonotokban az ingatlan? X év után? És ha valami történik közben? Akkor lesz egy fél ingatlanotok pl.?
Felmerülő tartozásokkal kapcsolatban: tulajdoni lapon meg kell nézni, hogy a ház meg van-e jelzáloggal terhelve. A különböző szolgáltatóktól be kell kérni a nullás igazolásokat, ha van tartozás, azt az eladónak ki kell egyenlíteni. Mérőóra állásokat le kell olvasni, arról jegyzőkönyvet kell készíteni, dátummal, eladó-vevő aláírásával.
Ház állapotával kapcsolatban nem sokat tudok, mivel lakásom van. Mindenesetre azt nézzétek meg, hogy nem vizesek-e a falak. Eső, árvíz esetén hol helyezkedik el az ingatlan. Milyen a környék, kik laknak arrafelé? Ezzel kapcsolatban én a környéken lakóknál érdeklődnék, beszélgetnék. Én lakásvásárlásnál is ez utóbbit tettem.
Biztosan lesznek itt jó tanácsok, de én azt javaslom, hogy mindenben kérd szakember segítségét.
A ház állapotának felmérése egy szakemberrel elengedhetetlen szerintem, láthat a helyszínen olyat, ami így látatlanban eszünkbe se jutna.
Egy ügyvédet is előbb kellene felkeresni, a tanácsadás nem kerül sokba, viszont súlyos forintokat és rengeteg bosszankodást meg lehet vele spórolni.
Sziasztok!Mi szeretnénk családi házat venni vidéken,van is lehetőségünk részletre megvenni egyet,és azt szeretném,ha segítenétek összegyűjteni nekem,hogy mi mindenre figyeljünk oda.
Pl ház hibái,felmerülű tartozások a házhoz kapcsolódóan,tulajdon a részlrtfizatés alatt,stb...
Természetesen majd ügyvédet is fogadunk,de azt majd szerződéskötés előtt.
További ajánlott fórumok:
- Lakásvásárlás előtt állok! Segítséget szeretnék kérni, mi a menete, mire figyeljünk oda...:)
- Szerintetek jó ötlet?Mire figyeljünk a szervezésnél?
- Gyerekbicikli vásárlás - mire figyeljünk?
- Redőnycsináltatási tapasztalatok, mire figyeljünk?
- Mire figyeljünk ingatlan vásárlásnál?
- Albérletbe szeretnénk költözni, mire figyeljünk?