Milyen Újévi babonákat ismersz? (beszélgetés)
Én azt is hallottam hogy seperni sem jó mert akkor is valami szerencsét elsöpörsz. De lehet ez a szemnét kivitelre vonatkozik inkább.
Az a jó ha először férfi kíván neked boldog új évet, az szerencsét hoz. Na ma ért a felismerés hogy elsőnek egy nő köszönt nekem BUÉ-t.
Újra aktuális lesz ez a téma; Tud még valaki babonákat?
Engem mondjuk az is érdekelne, hogy a patkó mit jelent, hová teszik ki, és hogy honnan lehet szerezni.
Híres újévi fogás a malacsült. A hiedelmek szerint ugyanis a malac befelé túr, így a szerencsét nem ki a házból, hanem be a házba túrja.
Baromfit nem lehet enni, mert a baromfi hátrakaparja a szerencsét, halat sem ajánlatos enni, mert elúszik a szerencsénk.
Régen a lencsefőzelékbe mandulát vagy más apróságot főztek bele, s az a leányzó vagy legény, aki megtalálta azt, az a következő évben férjhez ment vagy megnősült a babona szerint.
A szilveszteri pogácsába érmét sütöttek, s az, aki megtalálta annak bőséges lett a következő éve.
De a pogácsának még éjfélig el kell fogyni, különben az egész a visszájára fordul.
Ha újév első napján az első látogató asszony vagy lány, az bizony szerencsétlenséget jelent, viszont ha férfi csenget be elsőnek azon a napon, az éppen az ellenkezőjét jelentheti, mégpedig szerencsét.
Tilos a mosás, a teregetés, és nem ajánlatos kivinni a szemetet sem, mert a szerencsét is kiönthetjük a házból.
Nem szabad pénzt kölcsönadni, orvost hívni vagy orvoshoz menni, mert akkor egész évben betegeskedhetünk.
Ha az év utolsó napján beteg vagy, akkor egész évben betegeskedni fogsz.
A ruhaszárítón nem lehet ruha, mert az balszerencsét hoz.