A polarizált napszemcsi azért érdekes,mert a csillogást okozó szembefényt(tükröződőt) szűri,azaz a szembe jövő autó csillogó fényét tompítja egy ponttá,és láthatóvá válnak például a vízben úszó halak,amik a vízfelszín csillogása miatt amúgy nem,meg a szembejövő autó szélvédője sem csillog,hanem belátsz mögé,hogy ki vezet,ha ismerős,fel is ismered.A monitorok szemkárosító hatása csak a CRT korszakban volt jelentős,azok vákuumcsövek,és termelnek uv és röntgen fényt is,a mostani lapos csodák már nem veszélyesek egyáltalán,és nincs UV sugárzásuk sem,mert nem működnek abban a tartományban a LED-ek.Egyébként a plexi anyagában UV álló egy jó ideje már,így az ebből készült szemüvegek is.UV sugárzással csak a napfényben találkozik az ember,arra kell kérni a fókusztávolságot ha szükséges.És ugye a csillogó víztükör szinte dupláz,tudjuk...A közismert UV 400-as napszemcsik a 400nm-alatti sugárzást szűrik,régen ez is fontos volt a márkanévvel együtt.
Én is néztem már, különösen hogy a szemész is javasolta.
Most adódott egy árengedményes lehetőség, az egyeztetett időpontban készítenek nekem egy dioptriás védő szemöveget.
2021.05.10. - 2021.07.24
"A bón tartalma: 1 fő részére szóló dioptriás monitorszűrő szemüveg, kék szín- és UV-kontrollal, látásvizsgálattal, ajándék törlőkendővel és tokkal.A csomag pontos tartalma:
Választható szemüvegkeret, ViewOpitcs vagy hasonló kategóriájú 10.000 Ft-ig (vagy magasabb árfekvésű a különbözet megfizetésével);
Szemüveglencse: 1,5 normál, kék szín-kontroll réteggel (+/-5,00 D, +2.00 cyl);
Tok + törlőkendő; Munkadíj (műhely ktg., csiszolási ktg.);
Látásvizsgálat."
Új szemüveg egyébként is esedékes, úgy döntöttem, ezt megcsináltatom.