Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Milyen gyakran cseréled újra a mosogatószivacsot? fórum

Milyen gyakran cseréled újra a mosogatószivacsot? (tudásbázis)

1 2
2010. jún. 29. 19:40
Én 2-3 hetente cserélem le a műanyag mosogatószivacsomat, a fémet ritkábban, de azt mindig a lehető legjobban átmosom.
51. agis
2010. jún. 29. 16:51
Hetente.
2010. jún. 29. 15:38
Amikor már nagyon szürke, de be szoktam tenni a mosogatógépbe, lehet hipózni is.
49. gpetra
2009. nov. 6. 14:51
Változó, de általában hetente.
2009. nov. 6. 13:10
hetente
2009. nov. 6. 11:39
hetente
2009. nov. 6. 11:35
1het
2009. nov. 6. 11:14
Ha nincs pénzed uj mosogató szivacsra akkor bekell tenni egy kisidejig a mikróba és akkor sterilizálódik.
2009. márc. 10. 10:53
akkor cserélem amikor szükségessé válik a csere :-)
43. McKenzi (válaszként erre: 41. - MelisUK)
2009. márc. 10. 10:41

Azért kérdeztem, mert vannak olyan fertőtlenítők, amikkel kézfertőtlenítéshez elég vele kezet mosni, de textilt már fél óráig kell benne áztatni.

Kösz a webcímet, meg is nézem!

42. MelisUK (válaszként erre: 39. - Emagdi)
2009. márc. 10. 10:37
Remélem is, én is nagyon tisztaságmániás vagyok, de erről a szivacsokban levő bacikról tényleg nem hallottam. Mindig úgy véltem, hogy csak azok hemzsegnek a baciktól, amik bűzlenek és el vannak színeződve.
41. MelisUK (válaszként erre: 40. - McKenzi)
2009. márc. 10. 10:35
Fél perc a behatási ideje. Kezet úgy kell vele mosni, hogy 1-2ml-ert kell száraz kézre kenni jó alaposan fél percig, majd megvizezni, azzal is átdörgölni picit, majd lemosni. Amúgy ilyen fertőtlenítős tisztítószereket a www.tisztitoszer.com-ról lehet rendelni, ha valakit érdekel.
40. McKenzi (válaszként erre: 38. - MelisUK)
2009. márc. 10. 10:14
Azért nézd meg, hogy elég-e elmosni benne. Lehet, hogy áztatni kell valamennyi ideig.
39. emagdi (válaszként erre: 38. - MelisUK)
2009. márc. 10. 10:11
az biztos jó, gondolom a baktériumokat is pusztítja:))
38. MelisUK (válaszként erre: 34. - Emagdi)
2009. márc. 10. 10:01
Amúgy most, hogy már tudom, hogy elvileg rengeteg baci lehet a szivacsban (bár max 20-30 perc és száraz lesz mosogatás után), így úgy döntöttem, hogy minden nap a mosogatás után nem a mosogatólével fogom kiöblíteni, hanem van egy olyan kézmosóm, amit főként kórházakban használnak az orvosok, mindenféle baci és vírusölő, az van ráírva, hogy Polio, Hepatitis A, B, C, HIV és H5N1 vírus ellen is hatékony + hatóságilag igazoltan madárinfuenza ellen is. Szóval ilyennel kimosom a szivacsot, remélhetőleg a bacikat is öli, nemcsak a vírusokat. :P Eddig csak kézmosónak használtuk - nagyon jó, mert nem szárad ki tőle a kéz. Ezt használom a konyhában kézmosónak, a fürdőben más van. Pl hagyma után is totálisan elveszi a szagot a kezemről, ezelőtt meg azután napokig szenvedtem a hagymaszagú kéztől.
37. 9ea67a7a1c (válaszként erre: 36. - Szanád)
2009. márc. 10. 07:32
Ja,én csak pár hónapig voltam kocsmáros,egy része tényleg jó,viszont van egy csomó komolyan ökörség benne .Szegény ezer éve konyhásnénikkel irtam a higiéniai minimumvizsgát,ő benne vannak sok sok éve,mégis jópárnak nem sikerült:((Nem feltéllenül logikus dolgok vannak benne....viszont azóta nem használok mosogatáshoz szivacsot és belémrögződött hogy sima hipót nem sok értelme forró vizbe önteni:D
36. szanád (válaszként erre: 35. - 9ea67a7a1c)
2009. márc. 9. 20:33

csdak az a baj hogy egy konyhán/ közétkeztetés / gyakorlatba is haSZnálni kell a sok ökörséget...))

szerintem akik a HACCP-ét kitalálták valószínűleg sosem dolgoztak konyhán.....az íróasztal mögül könnyű irkálni...

35. 9ea67a7a1c (válaszként erre: 32. - Szanád)
2009. márc. 9. 17:58
elméletben szuperjol tudom:))
34. emagdi (válaszként erre: 33. - MelisUK)
2009. márc. 9. 17:27
ok, elhiszem:)))
33. MelisUK (válaszként erre: 31. - Emagdi)
2009. márc. 9. 16:59

Gondolom azon is múlik, hogy milyen baci van benne, nem kell mindenhez pont 100 fok, jóval alatta is elhalnak bizonyos bacik. Sőt, lehet, hogy a mikróban két perc alatt akár föl se fő a szivacsban levő víz, mikrója válogatja, ha meg nem elég vizes, akkor a műanyag összeolvadhat.

Azt írják a szivacsmikrózós oldalon, hogy:

"Az ételmérgezés forrása leggyakrabban a mosogatószivacs és a konyhai törlőruha, mivel itt telepednek meg a nyers tojásból, nyershúsból és a növények táptalajából származó baktériumok és vírusok, amelyek kedvelik a nedves környezetet."

És ha a szivacsom nem is találkozik nyers tojással, nyers hússal, stb? A húsokat a vágódeszkán vágom, klopfolom, stb. A késről a víz hatására lejön a ráragadt husidarab. A deszkát pedig beteszem a mosogatóba, megnyitom a vizet, ledörzsizem a kefével, majd sűrű fehérítőt öntök rá (ugyanolyan, mintha hypót öntenék, csak nálunk fehérítő van csak) és a kefével addig kefélem, míg szép fehér nem lesz mindenhol a deszka. Eközben a kefe is fertőtlenítődik. Ezután leöblítem mind a kefé, mind pedig a vágódeszkát vízzel és ezután jön a mosogatólével és szivaccsal való mosogatás, szóval a nyers húsból való baci kilőve.

A tojást valóban tányérba szoktam feltörni, abban keverem össze villával, de szintén leöblítem ezeket mosogatás előtt. Szóval nagyon kicsi lehet az esélye, hogy ezekből baci legyen a szivacsomon - hacsak nem röpködnek össze-vissza a konyhában és megtelepszenek benne.

Nem tudom, amilyen tisztaságmániás vagyok én mégsem dobálnám ki 2-3 naponta a szivacsom. Soha semmi betegségünk nem volt ezektől a baciktól. Lehet, hogy épp ez az, ami végett olyan ritkán betegszünk meg, mert nem hót steril a lakásunk? Kilépve a nagyvilágba azonnal megbetegszik az, aki steril helyen él...

32. szanád (válaszként erre: 28. - 9ea67a7a1c)
2009. márc. 9. 16:42

ez igaz... )))

még lehetne sorolni a HACCP-és dolgokat, hogy a sok okos miket ötölt ki...

31. emagdi (válaszként erre: 29. - MelisUK)
2009. márc. 9. 16:35

a forró vizes mosogatás is jó, ha 100C-os vízben mosogatsz:))))

a mikrózás is pont azért öli ki a baktériumokat, mert ott rövid idő alatt alaposan felhevíti a szivacsot (ill a benne levő vizet).

sajnos a baktériumok a mosogatólétől és hasonló enyhe kemikáliáktól nem igazán hatódnak meg. (gondolom nem domestos-szal vagy hypo-val mosogatsz)

sajna a műanyag az olyan, hogy imájdák a baktériumok, a szivacsban meg millió kis lyuk, ahol vígan tanyázhatnak. nedves környezet (még ha teljesen kicsavarod akkor is), baktériumoknak luxus-szálló:)

2009. márc. 9. 16:11

És a mosogatólében levő citrom nem öli el a bacikat?

Nekünk sose volt még ételmérgezésünk a szivacsokban található bacik miatt. Sőt, az edényeket nem is törölgetjük el csak nagyon ritkán, ha olyan sok mosogatnivaló van, hogy nem fér el a szárítón - mert a törölgetéstől rengeteg baci lesz ugye az edényeken, tányérokon, poharakon. Szerencsére minden gyönyörűen szárad, csillognak-villognak a citromtól.

29. MelisUK (válaszként erre: 26. - Emagdi)
2009. márc. 9. 16:07

Elolvastam ezt a mikrós dolgot én is a neten, napi 2 perc mikrózás ajánlott, a nedves szivacsot kell betenni - a hő végett halnak el a bacik 99%-ai.

És ha forró vízben mosogat az ember, az nem ugyanolyan jó baktériumölő hatású? Szerintem a kettő egyenértékű. Vagy akkor az is jó, ha a vízforralóval forralok vizet és azzal leöntöm. Így tuti nincs baci.

28. 9ea67a7a1c (válaszként erre: 27. - MelisUK)
2009. márc. 9. 16:05
a HACCP seket kérded meg miért nem szabad szivacsot:)nagyon hosszan tudják taglalni a baci-szivacs kapcsolatot....
2009. márc. 9. 16:01

A konyhai rongyaim néhány naponta cserélem, megy a szennyesbe, azokkal az asztalt törlöm le, plusz az egész konyhapultot, hűtőt, mikrót, konyhaszekrényt kívülről. Ezt kimosom gyakran, mert foltos lesz az asztalon levő esetleges foltoktól.

Végülis a szivacsot is ki lehetne mosni, de nem is gondolnám, hogy bármiféle baci megtelepszik benne, ha jól ki van a mosogatólével mosva mosogatás, majd a víz alatt jól ki van nyomkodva, majd jól kicsavarva. Úgy vélem a tisztítószer azért tisztítószer, hogy a szivacsom is tiszta és bacimentes lesz tőle.

Bár azok a szivacsok tényleg hemzseghetnek a bacitól, amik foltosak, lucskosak és büdösek... Találkoztam már ilyennel, gusztustalan...

26. emagdi
2009. márc. 9. 15:54

én mondjuk nem szoktam olyanokat csinálni ami odasülhet, és ahogy hallottam nem is igazán azért kell cserélni gyakran a szivacsot, mert szétjön, hanem mert megtelepszenek benne a baktériumok.

valami tv műsorban láttam, ott azt javasolták, aki nem dobja ki hetente, az hetente tegye be vizesen a mikróba 1-2 percre, az kiöli a bacikat a szivacsból.

a konyharuhákra és a műanyag konyhai edényekre is nagyon kell figyelni, azokban is szeretnek a baktériumok tanyát verni.

25. MelisUK (válaszként erre: 24. - MelisUK)
2009. márc. 9. 15:53
Szóval összességében szerintem olcsóbb az én drágább szivacsom, mert 150 forint 4 darab 4 hónapra, a 10 darabosból pedig ha három naponta kidobjátok, akkor 4 hónap alatt 40-et használtok, azaz 400 forint négy hónapra, míg nekem 150 forint 4 hónapra.
24. MelisUK (válaszként erre: 23. - McKenzi)
2009. márc. 9. 15:50

Csak kicsit drágább, vagy nem is tudom, hogy mennyibe kerül az a pici amit 10 darabos kiszerelésben lehet venni, de tán 100 forint otthon. Amit a Lidl-ben veszek 4 darabosat az 49 penny, azaz kb 150 forint, szóval nem mondhatni drágának, csak picit drágábbnak. De egy heti mosogatás után totál ugyanúgy néz ki a szivacsom, mint újkorában, szóval miért dobnám ki? Egy hónap múlva is csak annyi van vele, hogy a zöld dörzsis réteg elkezd lejönni darabokban (azzal az oldalával mosogatok mindent) és ez zavaró. Ilyenkor kivágom a kukába. De maga a szivacs része még mindig totál újnak néz ki.

Ismerem a másik féle szivacsot, anyum olyat használ, kis puha semmiség, azt ő is néhány naponta cseréli, mert sz@r, szétmegy és eldeformálódik, de mivel kicsi keze van, így neki nem jó ez a nagyobb szivacs, amit én használok, kényelmetlen.

23. McKenzi (válaszként erre: 21. - MelisUK)
2009. márc. 9. 15:44

Ki így ki úgy csinálja, te drága szivacsot veszel, jó, hogy nem dobod ki.

Mi olcsót veszünk, arra a két három napra amíg használom jó :)

1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook