Miért tegezett le az orvos? (beszélgetés)
A középiskolában a tanáraink, természetesen, tegeztek bennünket. Később "úgy hozta a sors", holy néhányukkal összebarátkoztam, s visszategezhattem őket. (Természetesen az ő kívánságukra - pedig férfiak, s én vagyok a "hölgy", akinek - elméletileg - kezdeményeznie kellett volna a tegeződést.)
Mind a mai napig úgy megy a köszöntésük, hogy "szervusz, tanár úr"; a nevükön szólítani őket még mindig nem megy. :-)
Nem olyan sokkal idősebb,mondjuk nem néz ki annyinak amennyi. De nem mindenkinek engedi. Van aki letegezi,és ő jelzésértékkel vissszamagázza. Nem mindegy az ember hogyan viszonyul a másikhoz.
Szerintem könnyebb úgy beszélni,ha tegeződik az ember. Persze a sokkal idösebbeket én is magázom,de nem azért mert orvos,hanem a koruk miatt....
EDit nem én vagyok,hanem akit idéztem.
De igazat ír.::))
Értelek, Edit.
S azt gondolom, ezek után el kell valahogy fogadni, hogy a doktor úr illemtanból valószínűleg nem szigorlatozott.
Szerintem is.
Meg a tiszteletadás egyik módja. (Mifelénk, ha valaki vétett a szabály ellen, és letegezett valakit illetéktelenül, megkaphatta: "Nem őriztünk együtt birkát." De ki emlékszik ma már az ilyenekre?!)
Ismered a szerzőt?
Edit: én amúgy nem tudom, honnan jön a magázódás alá-fölé rendeltségi érzékelése, nekem simán formalitást és távolságot jelent. Nem azért magázok valakit, mert felettem áll, hanem azért, mert a kapcsolatunk funkcionális, tranzakcionális és/vagy formális. A cipőbolti eladó nem barátom vagy rokonom, miért tegezném?
Eredetileg én is ezt gondolom, bár ezek nem az én szavaim
Biztosan.
Mi is tegeződünk, pedig nem ismerjük egymást.
Szemtől szembe kommunikálás során viszont még tudhatná a világ, hogy vannak szabályok...
Jó az a cikk, melyet megosztottál.
A megszokás nagy úr...
Én is furcsáltam volna a helyedben, pedig sok érdekes dolgot tapasztaltam már az életemben: az unokám-korú kereskedőnek a boltban, vagy a gyerekeim-korú postásnak se esik nehezére tegeznie senkit. (Mentségükre legyen mondva, hogy az a kultúra, amelybe beleneveledtek, s amelyet mi, magyarok szívesen nevezünk "balkáninak", az ilyet teljesen természetesnek tartja.)
Feltételezem, hogy a te eseted más; nyugati hatásra, a "globalizáció" "melléktermékeként" kezdenek a helyi szokások mindinkább idejüket túlttá válni.
Változnak az idők és a szokások. Utóbbiak közül elég sok idejétmúlt már.
Pl. már nem hordanak a férfiak kardot, úgyhogy nem fontos, hogy a nő a férfi jobbján sétáljon (egyébként a skandináv országokban a férfi balján illik, mert a bal a szív oldala, csak hogy bonyolítsuk a dolgot). Az sem evidens már, hogy vacsora alkalmával mindig a férfi fizet, mivel ez a szokás abból a korból ered, amikor a nők jellemzően nem végeztek fizetett munkát.
A fiatalok pedig egyre kevésbé magázódnak, és ezt nem bunkóságból teszik.
További ajánlott fórumok:
- Miért nem orvoshoz fordulnak sokan a női problémákkal, miért fórumon kérdeznek erről?
- Titkok a fehér köpeny alatt, avagy a történet, amiért orvos lettem
- Terhességmegszakításnál miért húzza az időt az orvos?
- Allergiás vagyok a háziporra, sokszor elég vacakul vagyok, az orvos mégsem írt fel gyógyszert, miért?
- Miért félünk orvoshoz fordulni? (általános)
- Miért nem akar a szenvedélybetegek nagyrésze orvoshoz fordulni?