Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Miért dől el és esik szét a hajtogatott pogácsa? fórum

Miért dől el és esik szét a hajtogatott pogácsa? (tudásbázis kérdés)


2013. ápr. 8. 20:56
Sziasztok! Köszönöm a sok jó tanácsot, igyekszem egy kicsit mind hasznosítani, majd ha élesben kipróbáltam jövök az eredménnyel :)
19. Mazsinka (válaszként erre: 7. - 5674644b5d)
2013. ápr. 8. 19:19
Nem tudom, még nem próbáltam, csak a nagyim mesélte egyszer, hogy a Laci bácsi konyhájában így látta, hogy kell csinálni.
18. Katinkaboszi (válaszként erre: 16. - 408020f45e)
2013. ápr. 5. 13:22
Úgy is lehet, hogy a kiszaggatott pogácsákat a hideg sütőbe tenni és akkor bekapcsolni,, így mire felmelegszik, éppen eleget pihen a tészta is.
17. teletabby (válaszként erre: 1. - 5674644b5d)
2013. ápr. 5. 13:13
Azt sajnos nem tudom, de szívesen "eltüntetném" az esztétikailag hibás példányokat :DD
16. 408020f45e (válaszként erre: 1. - 5674644b5d)
2013. ápr. 5. 12:39
Amikor a pogácsákat kiszaggatom és megkenem tojássárgájával, utána még vagy 10 percig pihennie kell, aztán teszem az előmelegített forró sütőbe.
15. Katinkaboszi (válaszként erre: 13. - C6973617d3)
2013. ápr. 5. 12:36

Ez is igaz és az is, hogy ha nagyon vastagra hagyja bárki, mikor szaggatni kezdi, és még erre rákel, attól is eldőlhet.


Ami még fontos, hogy minden élesztős tésztát, a megkelés után, újra kell dagasztani, hogy a sok fölösleges hólyag, ki tudja engedni magából a még több levegőt.

2013. ápr. 5. 12:34

Arra is érdemes vigyázni, hogy ne csorogjon le a bekent pogácsa oldalára a tojás, mert akkor ott, nem fogja engedni megemelkedni és attól is eldőlhet.

A két kéz közötti ún. sodrás is fontos, mert egy kis tartása is lesz ezáltal, tehát nem engedi dőlni.

Egy normál sütőtepsibe legalább 6-7 pogácsa fér egy sorban, keresztben.

13. c6973617d3 (válaszként erre: 11. - 5674644b5d)
2013. ápr. 5. 12:09
Mindkettőnél sok a folyadék, a 70 dkg listhez nem kell 5 dkg élesztő, kevesebb is elég.Én, a 2. receptet használom, de csak fél deci tejben futtatom meg az élesztőt, lehet az a baj, hogy túl lágy a tészta, ezáltal gyorsabban kel, és azért borul, még a sütés hőfokán lehetne variálni, hogy ne süljön hirtelen.
12. 5674644b5d (válaszként erre: 11. - 5674644b5d)
2013. ápr. 5. 12:04
Jah és egyik esetben se használok ennyi élesztőt, mert nem szeretem ha érezni az ízét, 1 kg liszthez adok egy kocka élesztőt függetlenül attól mit ír a receptet :)
11. 5674644b5d (válaszként erre: 9. - C6973617d3)
2013. ápr. 5. 12:02

Használok vagy 3-4 receptet, amit neten találtam, de minddel ugyanaz a probléma, szóval szinte biztos, hogy az én készülékemben van a hiba :)


Joghurtos pogácsa


Hozzávalók:


70 dkg liszt

2 egész tojás

1 dl étolaj

2 dl kefir vagy natúr joghurt

2 dl tej

1 evőkanál cukor

5 dkg élesztő

12,5 dkg margarin

1 evőkanál só

15 dkg reszelt sajt (bármilyen)



Sajtos pogácsa


50 dkg liszt

1 ek só

1 Rama

2 tojássárga

2 dl tej

1 kiskanál porcukor

5 dkg élesztő

1 tejföl


rétegek közti kenéshez

5 dkg Rama

2 ek liszt



A fentihez nem használok semmit se mikor hajtogatok, az alsót viszont kenem ezzel a lisztes keverékkel.


Ez a kettő amit a leggyakrabban csinálok. Betartom a hajtogatás menetét is, pihentetési időt stb. De most annyi ötletet adtatok valamelyik csak beválik :)))

2013. ápr. 5. 11:49
Próbáld meg azt, hogy a sütőlemezen hagyod egy kicsit kelni, és utána teszed be a sütőbe. Egyébként a családom szereti az ilyen "részeges" pogit!
9. c6973617d3 (válaszként erre: 1. - 5674644b5d)
2013. ápr. 5. 11:44
Bemásolnád ide, milyen receptet alapján készíted? Lehet sok a folyadék, vagy túl sok az élesztő,emiatt gyorsan kel, több oka is lehet a sikertelenségnek.
2013. ápr. 5. 11:43

Talán vastagra nyújtod...

Nekem csak kicsit megdől némelyik, de nem esik szét.

Meg lehet őket szorosan pakolni, Én egy gáztepsibe 42 db-ot belesúvasztok.

7. 5674644b5d (válaszként erre: 6. - Mazsinka)
2013. ápr. 5. 11:41
Nem égnek meg? :D
2013. ápr. 5. 11:38
Miután kiszaggattad, szúrj mindegyikbe egy fogpiszkálót, és akkor nem dől el. Laci bácsi szerint.
2013. ápr. 5. 11:36

Én amikor kinyújtom,utána kiszaggatom,és a 2 kezem között egy kicsit megsodrom.Akkor nem szokott eldőlni.

Utána szokták csak lekenni a tetejét.akkor a tojás nem folyik le az oldalán és szépen látszanak a hajtogatások is.

4. 5674644b5d (válaszként erre: 3. - 044d76a529)
2013. ápr. 5. 11:36
Igen, de kipróbáltam anélkül is és akkor is ugyan az lett a végeredmény.
2013. ápr. 5. 11:34
Hajtogatások előtt használtál zsíradékot?
2013. ápr. 5. 11:32

Sziasztok!


Akár hányszor hajtogatott pogácsát csinálok azok eldőlnek és szétesnek. Van mikor két hajtogatás közt kenek rá pl extra vajat vagy sajtkrémet. Eddig azt hittem emiatt van, de kipróbáltam kenegetés nélkül akkor is ez lett a vége. Van valakinek tippje, hogy mit ronthatok el?

2013. ápr. 5. 11:30
Miért dől el és esik szét a hajtogatott pogácsa?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook