Mi lesz, ha nem terhestornázom a terhességem alatt? (tudásbázis)
Én 27 hetes kismama vagyok, járok terhes tornára, és nagyon jól esik. Nem fáj a hátam, derekam, felfrissít. Megmozgat.Ráadásul mivel a kerületben lakom, ingyenes. Ezért úgy éreztem, érdemes menni.
A házimunka, meg a munkahely nem egyenlő a sportolással ! Aktivitás, igaz, de nem feltétlenül egészséges, nem ott mozgat meg, ahol kell.
Én sem tornáztam a terhességem alatt, viszont sokat sétáltam.
Szerintem terhestornát a netről is lehet letölteni (meg valamelyik hazai tv csatornán is adnak ilyen adást, asszem a hálózaton), ha valaki akar tornázni, de nincs ideje valahová eljárni, csak előtte konzultálj a dokiddal!!!!!!!!!
Szia!
Anno mikor terhes voltam, a nőgyógyászom azt mondta, bármit csinálhatok, ami fizikai veszélyt nem jelent. Tehát az olyan sport, mint a lovaglás, hegymászás, vizisí volt a tiltólistán. A többi sportot lehet, a szervezeted úgyis jelzi, ha nem esik jól. Én előtte rendszeresen úsztam és futottam. 24. hétig engedte a futást (bár addigra már inkább "kacsáztam" :)), mert addigra már nagy a baba súly és a méhszáj kinyilhat a rázkódástól. De addig kocogtam és jól is esett nagyon. Úszni is próbáltam, de az nem volt jó, "húzott"lefelé a hasam. Akkor kitaláltam az aquafittnest, de a hideg vizet továbbra sem szerette a hasam, úgyhogy pár alkalom után abbahagytam. Egyébként az aquafittnes meglepően "nehéz" egész más a vizben csinálni a gyakorlatokat. De nem megeröltető, csak én azt hittem, tök könnyű.
Sziasztok, kicsit tanácstalan vagyok: a 8. hétben járok (első terhesség), és nagyon szeretnék már mozogni valamit, de nem tudom, mit lehet/érdemes.
Amióta megtudtam, hogy kisbabát várok, nem sportoltam, pedig előtte rendszeresen és keményen edzettem (fittbox, futás, úszás, hegyi bringázás...) és most nagyon hiányzik a napi mozgás.
A dokim azt mondta, egyelőre vegyek vissza a tempóból, így maradt a kiadós reggeli és esti séta a parkban munka előtt és után...ami azért mindig jól esik, de úgy érzem, kevés..:(
Mit javasoltok, mivel kezdjem el a mozgást? És mikortól érdemes egyáltalán elkezdeni terhestornára járni?
A női jógát egyszer kipróbáltam, de engem nagyon untatott, és tök ciki volt, mert végig ásítoztam...van valami aktívabb vállfaja ennek a mozgásnak, amivel nem teszek rosszat a babámnak?
Az aqua fittness milyen intenzitású egyébként? Mit ajánlanátok?
Köszönöm szépen előre is a segítséget!
Semmi baj nem lesz ha nem jársz terhestornára.Én gyógytornász vagyok,szeptemberben szültem a kislányomat,és én sem jártam.Jobban esett a sok séta,szinte mindenhová gyalog jártam.
Saját magadnak kell eldöntened,hogy mi esik jól.Csak azért ne járj előkészítőre,kismamatornára,jógára stb.mert most ez a divat.Persze,ha kedved van hozzá akkor hajrá.Ami jó a mamának az jó a babának is.
Én 3 gyerkőcőt szültem és nem jártam tornázni.Könnyen szültem őket,nem hiszem,hogy a torna javítana ezen.
A masszázs az jót tesz szülés közben,mert enyhítette nekem a fájásokat:)
Néha tornázgattam magamban ithhon,ha már hiányzott a mozgás.
sziasztok,
bár én nem dolgoztam az elejétől kezdve (rettentő hányós voltam, minden, még a víz is kijött belőlema 11.hétig, a cégnél ahol dolgoztam meg már betettek mást a helyemre, nem kellett visszamennem). szóval 1. hülyére untam volna magam otthon, 2. előtte is tornáztam rendszeresen, szaunáztam is, és semmit sem hagytam abba, nyilván az óvatosság elve itt is megvan.
Én nem kimondottan terhestornán voltam, hanem ha olyan kedvem volt simán lementem a konditerembe biciklizni, elipszisezni , jó sok níújtással utána beültem az infra szaunába, alacsony hőfokon.
egy héten egyszer jógára is mentem, gyakorlatlanabbaknak van kimondott kismamajóga, tanítják a pontos légzéstechnikát (a sima jógán ill a pilatesen is!!), megtanítanak különbözó relaxációs módszerekre, ami bár magán a táguláson érdemben nem biztos h segít, ellenben ha valaki tudja kezelni a tudatát és a gondolatait, rettentő sokat segíthet a szülés alatt - és utána is.
Mellesleg a torna fokozza a vérkeringést, figyeljétek meg, nálam pl sokkal aktivabb volt a babám torna közbe és után, rá 2-3 órával meg nyugodtan lepihenhettem mert teljesen lenyugodott, sztem aludt mert ő is elfáradt :)
emellett az aquafitnessről tudok még jókat mondani, főleg a vége fele nagyon jót tesz a gerincnek, vizesedésnek, csak oda kell figyelni mert nem minden uszodavízbe érdemes belemenni...
Ami érdekes hogy én otthon nagyon nagyon ritkán tudtam magam rávenni az effektív mozgásra, max nyújtottam néha, egy egy gátizomgyakorlat stb.
A nyújtás, laza izmok és izületek szerintem egyébként többet számít mint maga az eddzés.
azoknak a felkészítő tanfolyamoknak is sok előnye van ahol apukával közösen van a foglalkozás, légzéstechnika, masszázs, vajúdási pózok, és nem utolsó sorban apukának is jó h sorstársakra talál, mi csomó családdal tartjuk még mindig onnan a kapcsolatot... ezeket direkt mondjuk péntek estékre teszik, h ne kelljen hiányozni a munkából.
A rosszulléteken is sokat segített, szinten tartotta a vérnyomást, fokozta vérkeringést, és az agyamat is felfrissítette, nem voltam olyan tompa, szédelgő egész nap :)
huh, sorry ha hosszú lettem, elkapott a hév...
jó ugrabugrát mindenkinek!
Én sem tornáztam, de 8 hónapos terhesen még dolgoztam, meg a házi munka, lakásfestés és ezek elég jó tornák voltak.
Szerintem aki előtte sem tornázott, annak nem kismamaként kell elkezdenie. Bár ha nem dolgozhatsz és nincs meg a napi rendszeres mozgás, akkor érdemes járni, mert könnyebb lesz a szülés...
En is egyetertek, semmi sem tortenik, de a rendszeres mozgasnak megis rengeteg elonye van. Es csak el kell kezdeni, utana minel tobbet mozogsz, annal tobb energiad es kedved lesz hozza.
Szerintem nagyon fontos olyat talani, amit szeretsz csinalni, es mas kismamakkal egyutt rendszeresen lehet.
:)))
Viccesen fogalmaztad meg.
Szia!
Szerintem itt nem az a fö kérdés hogy mi lesz ha nem tornázol, hanem mi lehet ha tornázol.
Torna nélkül is szülhetsz egészséges babát könnyen. De mikor terhestornázz ha nem terhesen :-)
Hátrány nem származhat belöle, ha a doki engedi és nincs bajod. Viszont sok az elönye: jobb közérzet, biztonságos mozgás, hát, mell, medence, gát izmok erösitése, és esély egy esetleg még könnyebb szülésre, gyors regenerálodásra.
Az elsövel én sem tornáztam, csak dolgoztam ( könnyü fizikai munka, sok menéssel) és 4 óra alatt született meg. Most nem dolgozhatok és nagyon jó tornázni. A szülésröl majd kb. 3 hónap múlva tudnék beszámolni.
Minden esetre én ajánlom :-)
További ajánlott fórumok:
- H1N1 oltás - terhesség vagy szoptatás alatt
- Tapasztalatok a terhesség alatt, a 2. trimesztertől
- Ha valaki kövéren lesz terhes, az a veszélyesebb, ha diétázik terhesség alatt, vagy az ha nem?
- Ha a kismama a terhesség alatt sokat idegeskedik, aggódik, sír, lehangolt és rossz kedvű, milyen hatással lesz az magzatának lelkivilágára?
- Ha az első két terhességem alatt volt ellenanyag termelés, akkor a harmadik terhességemnél is lesz?
- Létezik olyan, hogy a terhesség alatt végig hátsó fali, fundusi méhlepény a 36. héten oldalsó, mélyen fekvő lesz?