Mi a véleményed az óraátállításról? A téli vagy a nyári időszámítás maradjon? (beszélgetés)
Az óra feltalálása előtt semmiféle időszámítás nem volt.
Egységes időszámtás meg kevesebb, mint 150 éve:
1884-ben a Nemzetközi Meridián Konferencia azt a döntést hozta, hogy az angliai Greenwichben lévő királyi obszervatórium helyi ideje legyen az a kiindulási időzóna, amihez a többi időzóna idejét viszonyítják. Ezt az időt nevezzük Greenwich Mean Time-nak (greenwichi középidő), röviden ez a GMT. A helyszín kiválasztásában szerepet játszott, hogy addigra a térképek kb. 2/3-a ezt használta kezdő meridiánként (itt halad át a kezdő délkör, amelyet nulla hosszúsági fokkal jelölnek).
Nem olvastam mivel indokolják,,annyira nem érdekelt,de köszi:))
Engem csak a téli átállás borít meg pár hétre.
Nem vitakezdetnek szántam, ne értsd félre :)
Aztán még ott van a harmadik komponens, a belső óránk. Hiába kel a nap ekkor-akkor, hiába mutat a vekker akármennyit, ha magamtól ébredek.
Persze, hogy mást jelent. Nincs bajom azzal, hogy mondjuk 6-kor kell kelni, függetlenül attól, hogy milyen időszámításban vagyunk.
Azzal van bajom, hogy nyáron már 7-kor sötétedne, ellenben 4-kor világosodna. Pedig sokkal jobb, ha 8-kor megy le a nap és 5-kor kel.
Többször már nem írom le, mert már én unom saját magamat.
Igen, erre gondoltam. Csak mert azt írtad, hogy nyári lenne jó, mert nem szeretnél korábban kelni, ahogy mondod, mindenképpen korábban lesz óra szerint.
Nekem igazából mindegy, meg tudom szokni mindkettőt zökkenő nélkül, de tudom, van olyan tag itt is, aki hetekre zombivá válik óraigazításkor.
Ezt nem értem, mire írod.
Igen, persze, hogy abszolút értelemben korábban kelünk a nyári időszámításban, hiszen ha mindig 6-kor szoktunk kelni, akkor ez nyáron egy óraval korábban van.
Amit én írtam, az az, hogy ha a téli időszámítás lenne nyáron, akkor már hajnali 3-4-kor világos lenne, amire senki szükség, hiszen általában nem kelünk akkor. Ellenben mennyire jó, amikor este 8-9-kor még világos van, ami viszont nem lenne, ha a téli időszámítást használnánk nyáron.
Ezért szavaznék a nyárira, ha lehetne szavazni.
Engem se zavar meg. Azogy máskor jön fel a ndp, amúgy is maskor ébredek.
Ha új munkaritmushoz kell igazodni, arra is beállok. Legyen az hajnali 4-kor kelés vagy éjjel 12-1-kor fekvés
Én azt nem bírom, ha hajnali 3-4-5kor kerülök àgyba, mert reggel nem tudok aludni.
Igen, mivel két időzóna között vagyunk, pont annyira valid azt mondani, hogy a téli, mint hogy a nyári legyen.
Én a nyárira szavaznék. Merthogy nem szeretnék nyáron már hajnali 3-4-kor kelni, hiába lenne már akkor világos, ellenben szeretem, amikor még este 8-kor világos van. Télen is
örülnék, ha nem 4-kor sötétedne. Az egyetlen hátránya valóban az lenne, hogy télen reggel sötétben kellene indulni, de ezt az egyetlen hátulütőt bevállalnám a többi pozitívum kedvéért.
Egyébként engem nem szokott megviselni az óraátállítás, mivel vasárnapra esik, amikor mindegy, mikor kell kelni, másnap meg már fel sem tűnik.
További ajánlott fórumok:
- Az óraátállításnak szerinted van értelme?
- Téged megvisel az óraátállítás?
- Melyik időszámítás volt az "igazi", amíg nem kezdték variálni?
- Tudja valaki melyik napra esik az óraátállítás?
- Óraátállítás és csecsemők! Vasárnap hajnalban óraátállítás, Ti "átállítjátok" a babákat is, vagy minden előbb történik egy órával?
- Mikor lesz óraátállítás?