Mi a "kurkuma" fűszer angol forditása? (tudásbázis)
A sáfrány az sáfrány, a kurkuma meg kurkuma.
A kurkuma nem sáfrány. Indiai sáfrány,
Kurkuma
Curcumae longa L.
A gyömbérfélék családjába tartozó kurkuma a tropikus területek kedvelt fűszernövénye. Főként Kínában, Indiában, Indonéziában és Dél-Amerikában termesztik. Méregmentes sárga festékanyagot tartalmaz, ezért „indiai sáfránynak” is szokták nevezni.
Mindenütt lehet elvileg kurkuma (sáfrány), ahol fűszereket árulnak. Ugyan annyiba kerül, mint a többi fűszer.
Nagyobb hipermarketben kapok kurkumát? Mennyiért? eddig ahol néztem nem kaptam!
Mivel a tavol-kelthez, eleg kozel elek (Ausztralia) es sok indiai ismerosom ,kollegam is van, igy nagyjabol van fogalmam a turmeric-rol. Foleg azsiai etelekbe rakjak, es valoban a curry-ba is hasznaljak, es valoban egeszseges. En majdnem minden nap fogyasztom, pontosan a fentiekben leirtak miatt, mivel itt ez olyan gyakori etelfajta , mint otthon a porkult-nokedlivel:)
Vagy a vöröshagymát héjával együtt. Az tuti.
Azért van itt a keveredés, mert a kurkumát szokták "indiai sáfrány"-nak is hívni, ez nem azt jelenti, hogy valami köze van a sáfrányhoz, a legdrágább fűszerhez, amit az arab világban, és a távol-keleten használnak elég gyakran. Mindkettő sárgára színez, de szerintem a húslevesbe a kurkumát használják.
Füszernövény erős aromája és szine miatt,kiválóan alkalmas ételek izesitésére.Gyömbér származék!És a curry füszbe is használank belőle.
Orvosilag emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, izületi panaszok és májbetegségek ellen használták.
A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására, vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére.
Én úgy tudom, hogy segíti az emésztést....igaz ez?
Igazán nincs mit.Segitek amiben tudok:)
egyre több infó :PP már azt se tudom mi mire, van, mire használják...csak viccelek ám:)
Köszi az infót:D
lehet akkor a kinaika ezzel szinezik a riszt is...na megint tanultam valamit;) Köszi:))
Milyen az izze?Szerintem kissé fura.Szinte bármilyen szószókhoz ami nem édes szósz,és rizs szinezésére is a sárga szine miatt.Én személyszerint Tejfölös ragukba teszem.
Móki, amit húslevesbe szoktak tenni és nem méregdrága, az a sáfrányos szeklice, más néven olajözön (Carthamus tinctorius) nincs igazán jellegzetes íze, de szinezni jó. A virágzat szirma sötét narancsszínű, azt lehet használni.
Oh, azt hittem a sáfrány ugyan az:)
Amúgy ennek a fűszernek milyen ize van, mire hasonlit? Milyen jellegű mártásokban szokták ezt tenni?
:D
en ugy tudom az angol megfeleloje a `turmeric`,de nem bizti,hogy ez pontosan lefedi az altalad keresett szot.
Nem nem sáfrány az is sárga de ez nem az és nem ajánlom levesekbe inkább ragukhoz
Húú ezt most jól megkavartuk:)))
A tárkony is más, az zöld levélke Hihihiii:D
Azt kivételesen én is ismerem és használom;)
Azt hiszem, az inkabb a tarkony, amire te gondolsz.
A kurkuma és a sáfrány különböző fűszerek.
A sáfrány őshonos, hagymás növény a nősziromfélék családjából. Bibéje vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés fűszer, az ételt aranysárga színre festi. Régi fűszernövény, már az egyiptomiak is használták, levesek, mártások színezésére, ízesítésére.
A kurkuma hazája Ázsia, Kína és az indiai szigetek. A gyömbérfélék családjába tartozik. A fűszert, a sárga színű, gyömbérre emlékeztető gyökértörzse, és gumója méregmentes, sárga festékanyaga adja, és sajátos aromája, sárga festőszíne miatt kedvelik.
Tényleg ez a sáfrány??? Ezzel szokták a húslevest is sárgábbra varázsolni, vagy rosszul tudom??:(
KÖszike nektek is:)) Bea,7244562 és Kriszke:)))
A kurkuma más néven sáfrány, ez angolul crocus.
Egy sárga szinü füszer általában poralakban kapható.Fogyokurázoknak nem ajánlom mert étvágygerjesztő hatásu.
Az egy füszernővény ételek és italok szinesitésére használunk.szine sárga Sajátos aromája van étvágygerjesztő füszer.
További ajánlott fórumok: