Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Mézeskalács máza... fórum

Mézeskalács máza... (beszélgetés)


1 2
44. migerben (válaszként erre: 43. - Mkriszti81)
2012. dec. 27. 21:53
Ezek szerint sikerült?
43. mkriszti81 (válaszként erre: 41. - Migerben)
2012. dec. 27. 15:45
köszönöm :)
42. Za.Eni
2012. dec. 24. 22:39
Na tettem még bele porcukrot és kevesebb citromlevet és nagyon szépen és gyorsan megkötött.Köszönöm mindenkinek és kellemes ünnepeket kívánok:)
41. migerben (válaszként erre: 40. - Mkriszti81)
2012. dec. 21. 21:18

Nem kell felverni a fehérjét előtte semennyire. Simán szitálod bele a porcukrot, és úgy kevergeted. Rengeteg cukrot fog felvenni, de megéri.

A díszítés másik fontos kérdése a zacskó. A piaci, vagy gyengébb minőségű zacskókkal szinte lehetetlen díszíteni, mert durrannak kifelé, folyik a máz mindenhol:( Jó minőségű zacskót kell hozzá venni, lehetőleg olyat, amit nem tekercsben árulnak, és picike lyukat kell rá vágni.

40. mkriszti81 (válaszként erre: 35. - Migerben)
2012. dec. 21. 14:44
bocs a lehet buta kérdésért, de a fehérjét előtte fel kell kell verni, vagy csak simán kevergeted a fakanállal (és a közben adagolt cukorral) ?
39. HnéViktória (válaszként erre: 38. - Migerben)
2012. dec. 21. 10:51
KÖSZÖNÖM!:)
38. migerben (válaszként erre: 37. - HnéViktória)
2012. dec. 21. 10:06

Nem kell felverni gőzön, csak fakanállal kikeverni, ahogy lentebb írtam.

Az idén már több száz mézest díszítettem ilyen mázzal, és az itthoni még hátra van.

Jó munkát!

2012. dec. 20. 21:31

sziasztok...

A tojáshabot gőzön kell felverni a cukorral???Mert még ilyet nem csináltam soha.:)))

KÖSZÖNÖM!!!

36. Mazsinka (válaszként erre: 31. - 88dc42f3df)
2012. dec. 20. 19:10
3 adag? Úristen! Az majdnem 500 darab mézeskalács...
2012. dec. 20. 19:08

Egyszerű máz:

1 tojásfehérje, kb 20-30 dkg porcukor átszitálva, és nagyon apró szeműre darálva. A tojásfehérjébe csak fakanállal apródonként belekavarni. Amikor kezd jó lenni, akkor változik a színe, és állaga, sokkal fényesebb lesz. Akkor jó, amikor már elég sűrű és akkor szakítod meg a folyását, amikor te akarod, tehát magától nem cseppen.

Hamar szárad, mire a végét írókázom az adagnak, az eleje már meg is száradt.

34. Rozália (válaszként erre: 31. - 88dc42f3df)
2012. dec. 20. 16:34
Akkor a 6 fehérje valóban kellhet, de az tuti nem 40 gramm:))
33. 88dc42f3df (válaszként erre: 32. - Rozália)
2012. dec. 20. 16:34
Lehet,még sosem mértem ki grammra:)
32. Rozália (válaszként erre: 28. - 88dc42f3df)
2012. dec. 20. 16:33

A 40 gramm nem stimmel a 6 fehérjével. A 40 gramm az 4 dkg, kb annyi 1 tojás fehérje. Ha kisebb, akkor 2.

Szerintem.

31. 88dc42f3df (válaszként erre: 30. - Rozália)
2012. dec. 20. 16:33
3 adagot szoktam lesütni,hogy mindenkinek elég legyen,az majdnem 3 kg lisztből készül:))szóval,elfogy.Pláne,ha még a kicsi fiam is besegít:))
30. Rozália (válaszként erre: 28. - 88dc42f3df)
2012. dec. 20. 16:31
És ezzel a rengeteg mázzal mennyi mézest díszítesz meg?:) Mert az 1 fehérjéből is éppen elég máz lesz, el sem szokott fogyni:)
29. Rozália (válaszként erre: 11. - Mkriszti81)
2012. dec. 20. 16:30
A funkciója - többek között - az, hogy ha véletlenül a felverendő fehérjében került volna akár egy leheletnyi sárgája, ami ugye zsíros, a citromlé és a ecet ezt hivatott közömbösíteni. De cukormáz esetében pusztán az íz miatt van a citromlé. Az ecetet még a habcsókba szokták tenni, ott is van valami funkciója, de én még nem csináltam habcsókot:)
2012. dec. 20. 16:29

Sziasztok!Nekem ez a tuti:

Mérj ki 40 gramm tojásfehérjét(kb 6 tojás fehérje), majd adj hozzá 20 dkg átszitált porcukrot, 1 púpozott teáskanál étkezési keményítőt és 1 mokkáskanálnyi ecetet.

27. Rozália (válaszként erre: 18. - Mkriszti81)
2012. dec. 20. 16:27

Citromlevet egy pár cseppet, nem többet, én is teszek bele, akkor a máz finom citromos ízű lesz. De az elején említett 20 dkg porcukorhoz talán egy teáskanálnyit.

Én pl. az egyik adag mézest már tegnap előtt megsütöttem, a másikat ma és csak holnap után fogom díszíteni. Semmi baja sem lesz.

26. Za.Eni
2012. dec. 20. 16:20
Hát én aznap szoktam ugyan,de nem rögtön miután kiszedtem a sütőből,csak ha már szépen kihűlt az utolsó adag is.
25. szabot.88 (válaszként erre: 24. - Mazsinka)
2012. dec. 20. 16:12
Mi se szoktuk aznap díszíteni....
24. Mazsinka (válaszként erre: 22. - Noozimanoo)
2012. dec. 20. 16:10
Pont nem szabad sütés után hamar díszíteni, mert a tészta még pár napig mocorog, igazodik a szoba hőmérsékletéhez.
23. Za.Eni (válaszként erre: 22. - Noozimanoo)
2012. dec. 20. 16:08

Akkor most már ennyi hozzászólás után 1000%,hogy a citromlé volt sok...


Köszönöm mindenkinek a segítséget.

2012. dec. 20. 15:57

A mézest sütés előtt tojással be kell kenni. Sütés után hamar díszíteni, különben letöredezik róla.

A máz: 1 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 1 mokkáskanálnyi citromlé (fényesíti, fehéríti a mázat).

21. szabot.88 (válaszként erre: 11. - Mkriszti81)
2012. dec. 20. 15:54
Én úgy tudom, fényesebb lesz a máz...
20. Za.Eni (válaszként erre: 18. - Mkriszti81)
2012. dec. 20. 15:43
Hát nagyon úgy néz ki,hogy aki ezt mondta se tudta,hogy miért kell bele:) De most már ezt is tudom legalább:)
19. mkriszti81 (válaszként erre: 16. - Kriszti0711)
2012. dec. 20. 15:41
ez reálisabban hangzik, köszönöm :)
18. mkriszti81 (válaszként erre: 13. - Za.Eni)
2012. dec. 20. 15:41
ez az, mert állítólag éppen a sok citromlé a ludas, hogy nem köt...
17. bdioda (válaszként erre: 1. - Za.Eni)
2012. dec. 20. 15:39

Szia! Citromléből csak egy-két csepp kell, nem több, az volt a baj! Így utólagos megoldásra nincs tippem, száradás, vagy max. letörlés, újramintázás...

Egyébként én nem is szoktam mérni a porcukrot, addig rakom bele, míg jó nem lesz az állaga.

16. Kriszti0711 (válaszként erre: 11. - Mkriszti81)
2012. dec. 20. 15:38
Nem kristályosodik ki a cukor tőle.
2012. dec. 20. 15:37
Az én receptem szerint keményítő is kell bele, citromlé helyett ecetet ír.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook