Mézeskalács máza... (beszélgetés)
Nem kell felverni a fehérjét előtte semennyire. Simán szitálod bele a porcukrot, és úgy kevergeted. Rengeteg cukrot fog felvenni, de megéri.
A díszítés másik fontos kérdése a zacskó. A piaci, vagy gyengébb minőségű zacskókkal szinte lehetetlen díszíteni, mert durrannak kifelé, folyik a máz mindenhol:( Jó minőségű zacskót kell hozzá venni, lehetőleg olyat, amit nem tekercsben árulnak, és picike lyukat kell rá vágni.
Nem kell felverni gőzön, csak fakanállal kikeverni, ahogy lentebb írtam.
Az idén már több száz mézest díszítettem ilyen mázzal, és az itthoni még hátra van.
Jó munkát!
sziasztok...
A tojáshabot gőzön kell felverni a cukorral???Mert még ilyet nem csináltam soha.:)))
KÖSZÖNÖM!!!
Egyszerű máz:
1 tojásfehérje, kb 20-30 dkg porcukor átszitálva, és nagyon apró szeműre darálva. A tojásfehérjébe csak fakanállal apródonként belekavarni. Amikor kezd jó lenni, akkor változik a színe, és állaga, sokkal fényesebb lesz. Akkor jó, amikor már elég sűrű és akkor szakítod meg a folyását, amikor te akarod, tehát magától nem cseppen.
Hamar szárad, mire a végét írókázom az adagnak, az eleje már meg is száradt.
A 40 gramm nem stimmel a 6 fehérjével. A 40 gramm az 4 dkg, kb annyi 1 tojás fehérje. Ha kisebb, akkor 2.
Szerintem.
Sziasztok!Nekem ez a tuti:
Mérj ki 40 gramm tojásfehérjét(kb 6 tojás fehérje), majd adj hozzá 20 dkg átszitált porcukrot, 1 púpozott teáskanál étkezési keményítőt és 1 mokkáskanálnyi ecetet.
Citromlevet egy pár cseppet, nem többet, én is teszek bele, akkor a máz finom citromos ízű lesz. De az elején említett 20 dkg porcukorhoz talán egy teáskanálnyit.
Én pl. az egyik adag mézest már tegnap előtt megsütöttem, a másikat ma és csak holnap után fogom díszíteni. Semmi baja sem lesz.
Akkor most már ennyi hozzászólás után 1000%,hogy a citromlé volt sok...
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
A mézest sütés előtt tojással be kell kenni. Sütés után hamar díszíteni, különben letöredezik róla.
A máz: 1 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 1 mokkáskanálnyi citromlé (fényesíti, fehéríti a mázat).
Szia! Citromléből csak egy-két csepp kell, nem több, az volt a baj! Így utólagos megoldásra nincs tippem, száradás, vagy max. letörlés, újramintázás...
Egyébként én nem is szoktam mérni a porcukrot, addig rakom bele, míg jó nem lesz az állaga.
További ajánlott fórumok:
- Szerintetek milyen kutyafajta illenék egy mézeskalács-szerű családi házhoz (piros cserép, vidám színek, kőkerítés, kovácsoltvas kapu)?
- Hogyan kell puha mézeskalácsot készíteni?
- Hogyan lehet mézeskalács házat készíteni?
- Mit tegyek, ha rossz lett a mézeskalács tésztám? :(
- Megtaláltam! A tökéletes, puha mézeskalács receptje
- Miből és hogyan készítsek mázat a mézeskalácsra?