Mennyi a tankötelezettség felső korhatára? (tudásbázis)
60. § (1) A tanuló munkahelyi, családi vagy más irányú elfoglaltságához, a meglévő ismereteihez és életkorához igazodó iskolai oktatásban (a továbbiakban: felnőttoktatás) az e törvényben foglaltak szerint vehet részt.
(2) A tanuló attól az évtől kezdődően, amelyben
a) nyolc évfolyamos általános iskola esetén tizenhatodik,
b) középiskola és szakiskola esetén huszonegyedik
életévét betölti, kizárólag felnőttoktatásban kezdhet új tanévet.
(3) A tanuló középfokú iskolában attól a tanévtől kezdve folytathatja a tanulmányait felnőttoktatás keretében, amelyben a tizenhatodik életévét betölti.
(4) Sajátos nevelési igényű tanuló, valamint a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanuló esetén, továbbá, ha a tanulmányi követelményeket azért nem tudták teljesíteni, mert a tanuló tartós gyógykezelés alatt állt, a (2) bekezdés a)–b) pontjában meghatározott életkorhoz kettő évet hozzá kell számítani.
(5) A felnőttoktatás megszervezhető
a) az e célra létesített – 7. § (1) bekezdés b)–e) és g) pontjában felsorolt – iskolákban,
b) a nappali rendszerű iskolai oktatás céljára létesített iskolának a felnőttoktatási osztályában.
(6) A felnőttoktatásban a tizenhat–húsz éves tanulók részére ifjúsági osztály, csoport szervezhető.
(7) A felnőttoktatásban az oktatás megszervezhető a nappali oktatás munkarendje, továbbá esti, levelező vagy más sajátos munkarend szerint. Nappali oktatás munkarendje szerint azok részére szervezhető meg az oktatás, akik nappali rendszerű iskolai oktatásban vehetnek részt. A nappali oktatás munkarendje szerint folyó oktatás esetében a tanórák számának a kerettantervben a nappali rendszerű oktatás munkarendje szerinti kötelező tanórai foglalkozások legalább kilencven százalékát el kell érnie.
Sziasztok szeretnék egy kis segítséget kérni hogy a mostani jog szabályok mellet ez hely áll Nappali rendszerű iskolai oktatásban abban az évben kezdheti utoljára a tanuló a tanévet, amelyben betölti a 22. életévét (általános iskolai oktatás esetén a 16. életévét). Ha azonban az általános iskola első évfolyamát a hetedik életévében kezdte meg, vagy ha olyan szakképzésben vesz részt, amelyben a szakképzési évfolyamok száma meghaladja a kettőt, akkor abban az évben kezdhet utoljára tanévet, amelyikben a 23. életévét betölti. A sajátos nevelési igényű tanuló esetén, valamint a súlyos beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanuló esetén, továbbá, ha a tanulmányi követelményeket azért nem tudták teljesíteni, mert a tanuló tartós gyógykezelés alatt állt, a fentiekben meghatározott életkorhoz három évet hozzá kell számítani. sürgös lenne az ügy holnapra jó lenne választ kapnom
Ha ez a szerv sajátos nevelési igényűnek diagnosztizálja a Gyermeked, akkor kötelező fejlesztéseket ír ki neki.
Soha senki ! Itt Tőled hallottam róla először.
é soha senki nem javasolta ilyen komplex probléma miatt a Tanulási képességet vizsgáló bizottságot?? Ők kijelölhették volna, heti hány órában kell a Lányodnak fejlesztére, logopédiai terápiára járni
Nevelési tanácsadóból volt papírunk , és járt az iskolába alsó tagozatba logopédus , később felzárkóztató órákon vett részt ... most a középiskolába nem törődnek az ilyesmivel. Állítólag az osztályfőnöke is elvégezte ezt a speciális képzést ami alapján diagnosztizált. Mikor a logopédus megszűnt ő foglalkozott a gyerekkel , de nem kimondottan vette a szívére a gyerek fejlődését. Sokszor a nyári szünetben való gyakorlásokkal én jobban felhoztam a gyereket. Megjegyzem a most 7.-es lányomnak is speciális foglalkozásokra lenne szüksége az eddigi tanévekben is csak akkor foglalkoztak vele , ha az asztalra csaptam , az idei tanévben már semmilyen szinten.
És ennyi? A Nevelési Tanácsadóba jártatok fejlesztésre? Vagy van egy papírotok és vártátok, hogy valami történik?? Ennyi éven át?
Az osztályfőnöknek meg amúgy sincs lehetősége/jogosultsága ilyeneket diagnosztizálni.
Valószínűleg a lelkének jobb lenne, a lényeg, hogy mindenképp elvégezze a sulit.
Ez a másik lehetőség amire mi is gondoltunk...
A 16 év csak "felmenő rendszerben" igaz, vagyis akik ezután (illetve a törvény hatályba lépését követően) töltik be a 16-ot. Aki már elmúlt 16, annak ugyanúgy a 18 év a tankötelezettség.
Egyébként lehet kérni az iskolaigazgatótól magántanulói státuszt, és akkor nem kell bejárnia az iskolába, csak félévkor és év végén vizsgázni.
Általános iskolai felmérés alapján amit persze én erőszakoltam ki , különben rá sem hederítettek volna.Az akkori oszt.főnöke mérte fel.
és azóta? semmi? ki diagnosztizálta a diszeket?
Már az általános iskola 1.osztályában , kb 2 évig foglalkozott velük logopédus , de utána csak a beszédhibásokkal . Amennyire tőlem tellett próbáltam itthon segíteni neki , de mióta dolgozom alig van idő vagy energia egyáltalán bármi másra.
mikor derült ki a diszlexia és a többi?
Tanulási képességet Vizsgáló Bizottságról még nem is hallottam , senki nem említette , van ilyen lehetőség, de akkor megpróbálkozom ezzel is .
Ez eleve nem egy erős iskola épp ezért jelentkezett ide . A rajz ami érdekli és szeret tud is rajzolni , próbáltuk grafikus iskolába átíratni , de nem sikerült. Próbálkozunk folyamatosan iskolákat keresni , de nekem is végesek a lehetőségeim , sajna egyedül nevelem 4 gyerekemet és a munka helyen sem nézik jó szemmel a folyamatos hiányzást.
Miért ne mentetek el inkább a Tanulási képességet Vizsgáló Bizottsághoz? Egy kevert tanulási zavar diagnózissal kijelölhetnek Nektek egy olyan sulit, ahol megfelelő speciális fejlesztést kaphat. A nevelési tanácsadó papaírja nem sokat ér.
Pont most voltam egy szakmai konferencián,ahol szó volt az ilyen gyerekekről is.Ott azt mondták,hogy nagyon boldogtalanok tudnak lenni az ilyen gyerekek ha nem a képességeiknek megfelelő iskolába járatják őket.Viszont ha igen,teljesen kinyílnak,boldogok!
Szerintem keress egy neki való sulit,még ha bentlakásos is.Többre megy vele mintha most elküldöd melózni.
Próbáltunk iskolát keresni ,olyant ami tetszene neki és jó is benne , de a jegyei miatt nem vették át.
Fejlesztés ? Felzárkóztatás? Semmi zéró , holott a nevelési tanácsadóból van papír mi a gond . Most vették észre másfél év után , hogy számoló gépet használ , és miért .Mire szólt a gyerek , hogy eszközhasználat van neki engedélyezve , most kutakodnak , hogy tényleg így van-e.
Én tutira nem engedném otthagyni a sulit. Diákmunka? Meddig? Arról nem beszélve, hogy kész vicc amivel kiszúrják a szemüket baromi sok munkáért, már ha kifizetik :S
Keresni kell egy olyan sulit -ha még eddig nem tettétek meg- ahol fejlesztik, "elrugdossák" egy szakmáig - esetleg érettségiig - amiben jó lehet a tanulási nehézségei ellenére és még jól is kereshet vele, legalábbis annál tuti jobban, mintha most elmenne diákmunkázni aztán meg segélyre.
Ha most kiveszed a suliból és elküldöd dolgozni örök csóróságra ítéled -kivéve ha ügyesen megy férjhez, de erre meg azért nem kéne alapozni
amugy a választ 16.év ha nem akarnád bújni a jogszabályt :)
köznevelési tv.-t olvasgasd.
2011. cxc.tv
ebben benne van minden amire kíváncsi vagy.
A lényeg az , hogy lányom januárba töltötte a 17.évét és 9.-es , de úgy , hogy tavaly bukott , tanulási nehézségekkel küzd , mindig is gondunk volt (dislexia, disgraphia ,számolási nehézségek ) , nem túl jó hírű iskolába jár , ahol folyamatosan gondok vannak , belenyúlnak táskájába , kikutatják , lopások stb.... terror . Nem szeretne oda menni , de mivel elég sok mindenből bukott most fél évkor is , kicsi a valószínűsége annak , hogy át veszik másik iskolába . Viszont diák munka lévén tudna dolgozni , nem tudom mi legyen , hogy gyámügynél itt-ott ne legyen gondom belőle .
Ebben a tanévben még 18 ,jövőre 16
A tankötelezettség felső korhatára érdekelne ...
További ajánlott fórumok: