Te hogyan kezdted a felsőoktatás? Mennyi időbe telt, míg megszoktad? (beszélgetés)
Környezettanos vagyokk! Épp most keltem, ma lenne egy fizika vizsgám, de be sem megyek, mert semmit nem tudok. Csütörtökön és pénteken is lesz vizsga, a péntekit komolyabban veszem, arra épül tantárgy. Most ahogy írom ezeket a sorokat, megint elkapott a gyomromba valami idegesítő bizsergés, szerintem az ideg.
Szüleimmel napi szinten tartjuk a kapcsolatot, mindig hívjuk egymást telefonon. Ha kibukok, felhívom anyumat, beszélünk egy 5-6 percet, lelket önt belém és aztán egy darabig jó minden.
Az igazat megvallva az az egészben a legnagyobb baj, hogy soha életemben nem tanultam, saját eszemből mindig megvolt a hármas. Csak ez ide már kevés, és oda kéne koncentrálni, de magától a ténytől is félek már, hogy tanulni kell, pedig én soha nem csináltam ilyet. Remélem, ha jól indítom a következő félévem, egy kicsit normalizálódni fog a lelkiállapotom, mert most nem is tudom hol van elveszve :S
uhhh, ha tudnád, hogy hányszor megfogadtam ezt:)
Kitartás, szerintem ez mindenkinek neház. Én is szenvedek minden vizsgaidőszakban, pedig Én most fogok végezni:S
:DD
Semmi baj. :) Az a baj, hogy túlságosan komolyan veszem, pedig nem szabadna, mert be fogok kattanni így..
hopp,bocsi..azt hittem 18 éves első évs vagy... :)
de így már más akkor nem szóltam ;)
Én már előtte is sokat voltam távol, másik megyébe jártam középsuliba is. Hamar belerázódtam, én sokat önállósodtam azóta. Ha ritkán voltál távol a családodtól, akkor érthető, hogy nehéz. Mi minden este beszéltünk telefonon, vagy msn-en.
A vizsgaidőszak meg sajnos ilyen, ilyenkor jön rá az ember, hogy el van maradva. Az államvizsgámra 1 héttel a határidő előtt kezdtem készülni. Nem vagyok rá büszke, de mindig így csináltam, és megoldottam az ilyen helyzeteket is :) Persze, attól is függ, milyen szakra jár az ember. Sokat segít, ha vannak a közelben barátok. Mi szoktunk együtt is tanulni anno, és ment.
én kb 180 km-re kerültem a családomtól és az összes rokontól, ismerőstől. Első félév ment nehezebben, mert sok volt az új,kemény tárgy, és kellett idő megszokni az új tanulási rendszert..
de 2. félévtől már egyre jobban ment,nagy motiváció volt,hogy azt tanultam ami érdekel,amit szeretek :)
meg szép lassan az ösztöndíj is motivált.... :D de az annyira nem is,mint maga a tudat,hogy jól megtanuljam a hivatásomat, mert nálunk nem szabad tévedni :)
Az adott félévben érdemes a kötelezőket elolvasni, tételeket kidolgozni, a töménytelen anyagot ésszerűen kicsemegézni. Aztán a naptárban tervet készíteni: melyik napra mely tételek jutnak, és lehetőleg ettől nem volna szabad eltérni. Utolsó előtti napra nem érdemes /sok/ új tételt hagyni, csak ismételni.
Nekem nagyon bevált a hangos tételfelmondás. Nem volt otthon senki, nem nézhettek hülyének, de úgy beszéltem egy tételről 5-10 percig, mint ha előadtam volna valahol. Így nem kellett a szavakat keresgélni, s a vizsgán gördülékenyen tudtam beszélni. És így mindig átismétlődtek a dolgok. Nem csak folyamatában láttam az anyagot, hanem egy kiragadott témáról is tudtam röviden beszélni:)
Nem jó, vizsgáig elfelejted. Vizsga előtt egy nappal kell elkezdeni elolvasni a tananyagot.
A tanár azt kéri vissza amit órán elmond, azt érdemes lejegyzetelni.
Nekem az is segített, ha a címszavakhoz odaírtam zárójelbe számmal pl. egy felsorolás elemeinek a számát.
További ajánlott fórumok:
- Jogos-e a hallgatók tüntetése a felsőoktatásban? Minden szakon el lehet-e érni a 4-es feletti átlagot?
- Hány órakor hirdetik ki ma a felsőoktatási ponthatárokat?
- Kinek kell szólni, hogy a felsőoktatás ingyen legyen?
- Neked a párod megszokta kérdezni "Hogy vagy?"
- Mi az hogy alapképzésben osztatlan képzésben meghirdetett szak, meghirdetett felsőoktatási szakképzés? Miért nincs kiírva főiskola, egyetem?
- Ha a kutyámat kozmetikába akarom vinni, ott megszokták fürdetni, vagy előtte fürdessem meg?