Meddig kell feketében járnom? (tudásbázis)
Rossz a kérdés: egyáltalán nem "kell".
Ha úgy érzed, hordod, ha nem - hát nem.
Ameddig úgy érzed. A fájdalom nem a fekete ruhában van, hanem a szívedben.
Őszinte részvétem.
ok értem már...
Olyan jó érzés , hogy ennyien próbálnak segítséget nyújtani :))))
Ameddig nem teher a számodra.
Nem a ruha teszi a gyászt, ez a szívedben van.
Ez egy szokás. Semmi köze az érzelmekhez. Sok ember, csak képmutatásból van feketében, miközben kígyót, békát mond az elhunytra.
Ezt most nem értem, Mikomama:):)
eltévesztettem egy szót, s azt javítottam:)
Szoktunk itthon beszélni a halálról...az élethez tartozik..én mindig azt mondom a családnak.."ha elmennék, ne szomorkodjatok, mert ez az élet rendje..ne járjatok feketében, és hamvasztassatok el..ne legyen temetésem, szórjátok szét a hamvaimat.De tépjétek fel évről évre a sebeket, amit a szívetekben hagyok.Gondoljatok rám,gyújtsatok egy gyertyát, s én mindig veletek leszek"
Nem szeretik, ha ilyenről beszélek, de muszáj..muszáj Őket felkészítenem még életemben, hogy a halálomban ne érje Őket akkora fájdalom.
Persze hogy elég,nekem édesanyám többször a lelkemre köti,ha ő meg hal ne gyászoljuk a külvilág felé,mert ő tudni fogja hogy mi a szivünkbe gyászolni fogjuk őt.
Pedig ő nagyon nagy hívő,de nem birja a kép mutatást amit sok ember csinál a közeli hozzátartozó halála után,hogy gyászol meg isteniti az elhunytat de életében meg utálkoztak csak.
Nem KELL, illik, hogy meddig, az attól függ, mennyire közeli hozzátartozód volt. Ma már sokan nem is nagyon hordanak feketét, csak egy gyász-szalagot...
Én is úgy vélem, egyébként, hogy az ember ne kifelé, befelé gyászoljon.
Amikor meghalt a bátyám, aztán sok évre rá Édesanyám, én csak a temetésig viseltem feketét...
A szívemben a mai napig gyászolom őket.
Amikor anyukám elment, én kb 1-évig jártam feketében.
Utánna pedig fekete szalagot viseltem a csuklómon, viszont amikor már el tudtam engedni, akkor levettem.
Mindenki másképp éli át a gyászt, de addig viseld amíg úgy érzed, hogy kell neked.
Köszönöm.
Nem teher,csak ezekkel a dolgokkal nem vagyok tisztában.Azért a temetésig ha abban vagyok,szerintem elég nem?
Én apám temetése után nem jártam feketében már egyáltalán. Apu sem kívánta volna.
Viszont pl egyik ügyfelemnek (fiatal lánynak) apuja halt meg, ő utána fél évig úgy öltözött, hogy mindig volt rajta valami fekete. Vagy egy mellény, vagy egy sál a nyakában.
Egyik jó barátnőmnek a fia halt meg hét éve. Azóta is képtelen bármely más színt viselni, csak a feketét.
Csak azért írtam le, hogy vannak eltérések.
Szerintem ameddig a szíved diktálja!!!!DE NEM A RUHA GYÁSZOL HANEM A SZÍV!!!!!!
Én igazából nem szeretem a feketét még divatból sem, de mikor bekövetkezett életem legnagyobb tragédiája / 5 évvel ez előtt/nem volt kérdés a fekete ruha...... és sokan mondták miért nem veszem le.....1/2 év- 1 év után......nem volt szívem hozzá....majdnem két évig jártam teljesen feketében........de most már a szívemben őrzöm , de a fekete ruha ma már nem kényszer hanem ha nagyon rossz napom van akkor feketét veszek fel, vagy valami kiegészítésként....Csak a szíved szerint dönts!!!!
További ajánlott fórumok:
- Mindenképpen járnom kell a védőnőhöz kisbabámmal?
- Egy út, amit végig kell járnom a gyermekemért, gyermekemmel
- Szülő halála után meddig "szoktak" feketében járni?
- Ha távol élő tesvérem halt meg meddig kell feketében járnom(vagy nem muszáj)?
- Nem kapok munkanélkülit akkor is be kell járnom a munkanélküli központba? És ha kihagytam pár hónapot és nem mentem jelentkezni az baj?
- Ha októberben leérettségizek nyelvből, a tanév többi részében be kell járnom németre?