Mákos kalács recept

A Mákos kalács hozzávalói:
2, 5 dl tej
50 dkg liszt
4 dkg élesztő
8 dkg cukor
csipetnyi só
1 tojás
1 citrom reszelt héja
10 dkg vaj
20 dkg marcipánmassza
50 dkg darált cukrozott mák (kevés tejben megfőzni)
10 dkg vágott mandula
10 dkg porcukor
4 ek citromlé


A Mákos kalács elkészítési módja:
Élesztőt felfuttatjuk pici cukros (1-2 ek) tejben. Maradék tejjel, cukorral, sóval, tojással, citromhéjjal, liszttel összegyúrjuk, kelesztjük 30 percig. Vékonyra nyújtjuk a tésztát, olvasztott vajjal kenegetjük, hajtogatjuk, kenegetjük, míg a vaj elfogy. Végül 35x40-es lappá nyútjuk, rásimítjuk a mákot, megszórjuk mandulával, és a marcipánmasszával, amit apró kockára vágtunk, pici lisztbe forgattunk, hogy ne ragadjanak egymáshoz. Az oldalán 3 cm-es szabad csík maradjon. Nyomkodjuk bele a marcipánt a mákba. A hosszanti irányban feltekert kalácsot középen vágjuk ketté, és fonjuk össze. 200 fokon 15-20 percig süssük, majd 175 fokon 35-40 percig. Szükség esetén letakarni, vagy ha a sütő alulról nagyon éget, alátenni alufóliát. Végén porcukorból és citromléből kevert mázzal forrón megkenni.

Isteni finom! (forrás: Tina)


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A mákos kalács elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook