Lyoni burgonyás tál (rakott krumpli másképpen) recept
A Lyoni burgonyás tál (rakott krumpli másképpen) hozzávalói:800 gr burgonya
1 nagy fej hagyma
75 gr vaj
250 gr sütőkolbász (v. lángolt)
200 gr csirkemáj
1 dl húsleves (kockából)
3 ek. paradicsompüré
100 gr reszelt sajt
5 dl tejszín
1 tojássárgája
1 cs. petrezselyemzöld
só, bors
A Lyoni burgonyás tál (rakott krumpli másképpen) elkészítési módja:
A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, ha kihűlt, nem túl vékony karikákra vágjuk. 50 gr vajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a héjából kinyomkodott, elmorzsolt kolbászt, a megmosott, lecsepegtetett, apró kockákra vágott csirkemájat, és néhány percig erős tűzön piritjuk. A húslevesben elkeverjük a paradicsompürét, a kolbászos májhoz adjuk, a szokásosnál erőteljesebben borsozzuk, és fedő nélkül, gyakorta megkevergetve, erős tűzön addig főzzük, amíg mártásszerűre be nem sűrűsödik. A maradék vajjal kikenünk egy tűzólló tálat, az aljára terítünk egy sor burgonyát - a teljes mennyiség felét -, elsimítjuk rajta a ragut, megszórjuk a sajt felével, végül befedjük a maradék burgonyával. A tejszínt alaposan kikeverjük a tojássárgájával, hozzáadjuk a vágott petrezselymet, ízlés szerint sózzuk, és a burgonyára öntjük. Tetejét megszórjuk a maradék sajttal. Előmelegített, forró sütőben (200 Cfokon) kb. 45-50 percig, pirulásig sütjük.
A sütőtálban azonnal tálaljuk, igazán csak frissiben jó!
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: bnedora, 2007. aug. 4. 20:10
A lyoni burgonyás tál (rakott krumpli másképpen) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.